Trable anglického šlechtice v Čechách
Václav Erben
Kapitán Exner série
Ve známých skalních útvarech nedaleko menšího venkovského města nalezne smrt osamělý důchodce. Jako obvykle se tu náhodou ocitne kapitán Exner a má vyřešit případ, do něhož je navíc nešťastně zapleten skutečný anglický šlechtic, který v Čechách pobývá…
Připojuju se k zde převládajícímu názoru - z celkem čtyř "exnerovek", které jsem dosud četla, mě tato zaujala nejméně. Zatímco ostatní mě bavily a chytly, tady to bylo takové nijaké a přeskakovala jsem pasáže...
Tak jako pro ostatní čtenáře této série, i pro mě tento příběh byl nejslabší. Jako kdyby spisovatel neměl už nápad, a chtěl to dopsat za každou cenu narychlo. Překousala jsem se tím, protože jsem chtěla dočíst celou sérii. Ale k této knize se už asi nikdy nevrátím.
Tak tohle nebyla žádná sláva. Plusem je, že i takový detektivní příběh autor umí napsat dostatečně poutavě, a to i bez zbytečného přehánění. K přečtení to je, ale pocit, že bych se k této knize chtěl někdy vrátit se nedostavil, ačkoliv k dřívějším autorovým detektivkám se občas vracím rád.
Po přečtení knihy jsem zjistil že moje sousedka je paní Mrštíková. Kniha se čte rychle a příběh ubíhá až k rozuzlení. Trochu fádní konec ale takový je prostě kapitán Exner.
Ze série s kapitánem Exnerem zatím asi nejslabší příběh. Nebylo moc možností, kdo by byl pachatelem, takže žádné velké překvapení se nekonalo. Jinak opět hezky vykresleno prostředí a postavy, jak to autor v těchto příbězích umí.
Tenhle díl se mi četl velmi těžce. Zápletka neslaná,nemastná,stejně jako celý děj. Ačkoli mám detektivky s kapitánem Exnerem velice ráda,Trable anglického šlechtice patří z mého pohledu ke slabšímu výtvoru.
Výborně jsem se pobavila, svou noblesností a elegancí mě Michal Exner uchvacuje. Těším se na další.
Moc příjemná detektivka, další z řady s frajerem kapitánem Exnerem , jedna z těch lepších od pana Erbena. Není moc co dodat, rozhodně příjemné čtení v daném žánru a osobně mě nepřestává pořád a pořád udivovat, že tohle mohlo v době socialismu vyjít.
První a poslední Exner, kterého jsem odložila :(( Následující v sérii ani nebudu zkoušet :(( Skvělý autor již trochu ztrácí dech:))
Trochu zdlouhavé a takové bezdějové. Ale popis prostředí, jemný humor a celková atmosféra výborná.
Moje první kniha od tohoto autora. Celkem čtivé, některé pasáže se mi četly trochu hůře, ale přesto ve mne kniha zanechala pozitivní dojem.
Taková česká detektivka. Žádné potoky krve a sérioví vrazi. Prostě jeden mrtvý důchodce, jedno uvěřitelné a vcelku i pochopitelné morální selhání, trochu zdlouhavé vyšetřování, které nakonec vede ke kýženému dopadení pachatele.
Na svou dobu odvážný spisovatelův počin. Detektiv v socializmu jezdící v mercedesu a proutník ... Jinak detektivky od Erbana jsem měla moc ráda už jako malá a s chutí jsem se k nim vrátila. Skvělé.
Tak tahle původní česká detektivka je spíš smutný příběh o tom, že hodní lidé dělají špatné věci. Ta zápletka smrti starého důchodce a zmizení anglického šlechtice je podle mě slabší než jiné Exnerovi případy. Exnerova plachost a hraná nedůvtipnost hraničí s hloupostí, ale přesto si Erben zachovává profesní zručnost, díky níž je i tahle exnerovka lepší než řada jiných detektivek.
české detektivky a krimi kapitán Exner
2005 | Bláznova smrt |
2004 | Efektivně mrtvá žena |
2006 | Na dosah ruky |
2006 | Znamení lyry |
1969 | Vražda pro zlatého muže |
Trochu jiný Exner, než jsme zvyklí.