Karanténa
Peter May
Thriller, který předpověděl celosvětovou pandemii.
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2020 , OneHotBookOriginální název:
Lockdown, 2020
Interpreti: Daniel Bambas
Z celé knihy je nejlepší rozuzlení, je tak reálné až z toho mrazí...
Kdo podle názvu očekává nějakou úžasnou jízdu s dějem jen kolem viru, karantény a chování lidí v uzavřeném Londýně, bude zklamaný. Zpočátku se dokonce zdá, že nákaza smrtícím virem tu tvoří nedůležité pozadí, ale není to tak.
Kniha má atmosféru odpovídající námětu - pochmurnou a beznadějnou. K jejímu vytvoření pomáhá popis prázdných a zdemolovaných ulic, vyrabovaných obchodů a vyhořelých vraků aut. K tomu hlavní hrdina zažívá těžkou osobní krizi, o to víc se soustředí na vyšetřování zločinu, jehož obětí je dítě.
Děj jde vpřed vyrovnaným tempem, celou dobu udržel moji pozornost. V závěru graduje napětí a konec je strhující. Rozuzlení se přesně hodí k současnému dění. Mimo určité nereálnosti při jedné akční scéně v závěru jsem spokojená.
Zase výborná kniha, autor prostě umí. Ještě před půl rokem by to bylo sci-fi, ale po současných zkušenostech je to neuvěřitelně věrné. Příběh je napsaný čtivě, kapitoly ubíhají a nutí číst dál. Osobní příběhy postav jsou popsané jen ve střípcích, aby dokreslily charakter ale neobtěžovaly nadbytečnými detaily. Měla jsem problém jen se scénou s vyhořelým autem a tím, co následovalo s Pinkiem. Tam už to bylo přitažené za vlasy. Konec byl trochu uspěchaný, ale celkově mě kniha bavila.
Anotace knihy mne zaujala, námět je podle mne zajímavý, ale zpracování se mi moc nelíbilo, obsah absolutně nezaujal.
2013 | Skála |
2014 | Muž z ostrova Lewis |
2015 | Pán ohně |
2015 | Výjimeční lidé |
2014 | Šachové figurky |
Je znát, že kniha vznikla před lety a nějakou dobu ležela v šuplíku. Některé motivy použil May i v jiných knihách. Ale příběh se dobře četl, byl napínavý a měl spád. Tohle May umí