Pohřbené tajemství
Val McDermid
Karen Pirieová série
< 5. díl
Pro mladý manželský pár Alici a Willa Sommervilleovy je to zpočátku vzrušující povyražení. V rašelinné bažině na Skotské vysočině chtějí najít Alicino dědictví. A poklad to není jen tak ledajaký: Alicin dědeček sem na konci války zakopal se svým parťákem dvě vzácné motorky. Jenže když Alice zorganizuje jejich vyproštění, dočká se nepříjemného překvapení – najde nejen motocykly, ale i mrtvolu mladého sportovce… v botách značky Nike z roku 1995… a s dvěma střelami v těle. Jak spolu souvisí obě záležitosti, které od sebe dělí padesát let, se začne ptát detektiv vrchní inspektorka Karen Pirieová z edinburské jednotky starých případů. Aby rodiny, které ztratily milovaného člověka, dostaly odpovědi, na něž mají právo a nikdy na ně není pozdě. Ne každý ovšem sdílí Kareninu touhu po spravedlnosti – a to nejen lidé, pro které vražda znamená pohodlné řešení rodinných či finančních problémů, ale bohužel i Karenini kolegové v nejvyšších policejních kruzích.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2019 , BB artOriginální název:
Broken Ground, 2018
Tohle bylo zatím letošní největší překvapení. Čekala jsem průměrnou detektivku a dostala hned tři nápadité příběhy spojené jednou vyšetřovatelkou. Bavily mě všechny. Celý příběh se odehrává ve Skotsku, kam se vydává mladý pár vykopat “poklad z druhé světové války. K pokladu ovšem jako bonus dostane i mrtvolu. A v tu chvíli vstupuje do hry vyšetřovatelka Karen z jednotky starých případů. V tu chvíli má na stole i jeden další problematický případ a k dalšímu aktuálnímu se připlete, přesto celý příběh drží pohromadě, není přeplácaný. Nečetla jsem předchozí díly série, což vůbec nevadilo. Hlavní hrdinka je sympatická, emancipovaná a trochu divná tak, jak to máme rádi.
Když jsem tuto sérii dorazil, byl jsem docela spokojen. Nebylo to sice nic, co by mě extra nadchlo, ale vydržel jsem a sérii dočetl, ale dalším knihám autorky se zatím vyhýbám.
Koniec 2. svetovej vojny, deväťdesiate roky a súčasnosť, aká je tam súvislosť sa dozviete po prečítaní tejto vynikajúcej knihy. Veľmi pútavé čítanie práve preto lebo veci sa vyvíjajú úplne neočakávane.
Skotká vřesoviště mohou skrývat četná tajemství. Jedno konkrétní - vykopané historické motorky a zakonzervovaná mrtvola - dovedou detektivy z malého oddělení odložených případů až do roku 1944. Místy tak musí o událostech trochu spekulovat, ale nakonec vrchní inspektorka Karen vraha odhalí a zatkne. Škoda jen, že se nedozvíme výsledek soudního řízení. Kniha patří do série, což jsem nevěděla, ale dá se číst i samostatně. Vrhnu se na předchozí díly, a budu doufat, že autorka vydá další pokračování.
Byla to první kniha od této autorky a rozhodně ne poslední. Příběh měl spád, bylo zajímavé sledovat stopy, které nás zavedou až na konec druhé světové války.
Karen je sympaťačka, příběh byl svým způsobem zvláštní a na mě působil příliš jednoduše. Ovšem byrokratického papírování a věčného pití kafe jsem si užila docela dost.
Jak mám spisovatelku ráda, tak tahle kniha se moc nepovedla. Stěží uvěřitelná zápletka, přílišné náhody a jednoduchý scénář mi dost vadily. Překlad taky nic moc. Škoda.
Moc pěkná kniha, téměř jsem zapomněla jaká je paní Val skvělá spisovatelka, kdysi jsem četla spoustu jejích knih, jsem ráda, že jsem ji znovu objevila :-)
Skvělá skotská detektivka bez krve a násilí,děj se odehrává ve dvou časových rovinách,ale není to nijak rušivé.Dobře se četla.
Karen Pirieová z této knihy je pro mne o dost uvěřitelnější než Carol Jordanová z jiné série stejné autorky. Sice jsou zde některé momenty, o nichž lze vést úspěšné pochyby (třeba samé ženy ve vedení policejních složek a skoro všichni mužští velitelé namyšlení a nepříjemní), ale na dnešní úroveň detektivky je tato velice, velice dobrá. Hledání pravdy je logické a spletité, hlavní hrdinka svojí snahou a inteligencí, sympatická. Jakmile se začtete, již knihu do konce neodložíte.
Neohrožená Karen coby vyšetřovatelka starých případů odvádí klasickou policejní rutinu. V práci je soustředěná,systematická a pečlivá; neodradí ji ani polena, které ji pod nohy házejí její kolegové a nadřízení. Detektivka nenabízí žádné nervy drásající okamžiky, rozuzlení příběhu nepřináší nic nečekaného, přesto však stojí zato si knihu přečíst. Nemusí být každý román pouze o úchylných sériových vrazích ukajejících své perverzní choutky na obětech, které jsou před svou smrtí rafinovaně mučeny a končí v tratolišti krve.
Detektivky Val McDermidové mám ráda,Karen Pirieová a jednotka starých případů,policajtka,která jde za svým bez ohledu na důsledky,ale vždy dotáhne případ do konce.Tentokrát ji to málem stojí místo inspektorky.Doufejme,že Val ještě napíše další díl.
Výborně napsaná skotská detektivka - Karen Pirie je sympatická svým odhodláním dobrat se pravdy a vyšetřuje případy s vysokým nasazením, třebaže jde o vraždy mnoho let staré . Děj se odvíjí chvilkami ve dvou rovinách, ale není to nijak rušivé, naopak to přispívá k atmosféře. Autorka nám dává nahlédnout i do soukromí hlavních postav a to mám u detektivek ráda. Oceňuji také, že to není nervy drásající, že se autorka vyhnula přehnanému líčení násilí - prostě kvalitní odpočinkové čtení Můžu doporučit
2002 | Zpěv Sirény |
2004 | Vzdálená ozvěna |
2002 | Popraviště |
2003 | Drát v srdci |
2009 | Temné struny |
Dobré: autorku moc nevyhledávám, takže mne potěšilo pěkné vyšetřování starých i nových zločinů různého druhu, různých motivů, různými metodami (provedení i vyšetřování) a různými pachateli různých kalibrů v minitýmu skotských policistů. Ještě víc potěšitelné bylo, že nás autorka provedla Edinburgem i ostatním Skotskem křížem krážem.
Typicky je v té policejní hierarchii nejeden problém a zádrhel, trochu monotónní až zbytečné pro britské detektivky. Ale dalo se, ostatně osobní antipatie byly věrohodně objasněny nejen touhou po moci a kariérním postupu.