Temné struny
Val McDermid
Karen Pirieová série
Ve své době to byla nevyřešená hádanka: bohatá dědička a její syn jsou uneseni. Neodborně odvedené předání výkupného končí katastrofou, ona leží na místě mrtvá a dítě mizí beze stopy. Ani specialistka na nevyřešené případy, detektiv inspektor Karen Pirieová, nemyslí, že po dvaceti letech rozplete nechvalně známý případ, i když novinářka na dovolené v Toskánsku objevuje možnou stopu. Shodou okolností je Karen zrovna požádána o vypátrání Micka Prentice, který zmizel ve stejném roce. Tehdy se mělo za to, že v kritickém okamžiku hornické stávky zradil řady kamarádů a přidal se ke stávkokazům na jihu. Nové důkazy naznačují, že Mickovo zmizení nelze vysvětlit tak jednoduše, a Karen je vtažena do temné říše tajemství, zrady a vraždy...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2012 , BB artOriginální název:
A Darker Domain, 2008
Oproti prvnímu dílu docela zklamání, vleče se to pomalu, chvílemi je to spíše stojatá voda, hodně zbytečné a nikam nesměřující výplně ( že by způsob, jak naplnit požadovaný počet stran ?), celkově dost nezáživné.
Autorka má docela originální záplatky, to se musí nechat. Co ale pokulhává na obě nohy, je sestavit z toho čtivou knihu. Děj je vleklý, nerealistický a zavalený balastem (kniha mohla být klidně o 1/3 kratší a jen by jí to prospělo). Nepovedly se ani postavy - většinou jsou opět nereálné a postrádají jakoukoliv hloubku
Tak bohužel, četbu této velice nezáživné knihy jsem po 1./3 vzdala. Mám k četbě spousty dalších jiných knih.
Líbilo se mi prostředí, ve kterém se příběh odehrával. Díky tomu knížka trošku vynikla mezi ostatními detektivkami. Příště dám ale přednost jinému autorovi tohoto žánru.
Už jsem četla horší kousky, ale musím souhlasit, že první polovina knihy se neskutečně táhla..
Velice povedený detektivní příběh, akorát na začátku je to takové pomalejší, na první pohled nesouvisející. Ale nakonec se to rozjede a stojí to za to.
Jak některé níže uvedené komentáře uvádějí - motiv peníze a lásky a žít si podle svého bez ohledu na druhé.
Zde se mi Karen moc líbila, že se nebojí odporovat ani svým nadřízeným, aby se dobrala pravdy a aby viníky dostihl spravedlivý trest.
A je tu i špetka z jejího osobního života.
Jsem zvědavá na další díl.
Střední průměr,na mě moc dlouhé nezáživné,vše se moc táhne,kupodivu rozuzlení díla na 10 stranách... uvidíme jak další knihy od autora
Jde to i bez potoků krve, morbidních detailů, alkoholových a jiných eskapád hlavních hrdinů. Dvě tajemství, která se po dvaceti letech začínají objasňovat, a čtenář už od začátku tuší, že je bude něco spojovat. Dohaduje se, ale autorka ho nakonec stejně přechytračí. Zajímavá detektivka anglického stylu. Kdo jsme a jaké by byly naše osudy, kdyby ....
Kniha je bravurně poskládaná z několika příběhů, které se pomaloučku odkrývají vyprávěním minulosti. Čtenáři se vše servíruje postupně a s přehledem. Jen mi tam chyběla jakási hloubka, která by chytla za srdce..
Nádherně vystupňovaný příběh, poctivě, přehledně a zajímavě odvyprávěný. Z hluboké minulosti navazující na roční stávku horníků v UK v roce 1984 se pomalu objevují komplikované souvislosti nových vražd v Itálii roku 2007. Autorka nesklouzla do žádných klišé - vše je originální a nové, obdobně jako v jejích ostatních románech. Příběh možná o maličko lépe ocení ti, kteří se ještě pamatují na cirkus okolo stávkujících horníků, který se roztočil v médiích ČSSR.
Nemohla jsem se začíst, první třetina mě absolutně nebavila a zbytek, ikdyž byl docela překvapivý, už to bohužel nezachránil.
2002 | Zpěv Sirény |
2004 | Vzdálená ozvěna |
2002 | Popraviště |
2003 | Drát v srdci |
2009 | Temné struny |
Zpočátku jsem se trochu ztrácela v různých časových pásmech, ale bylo docela zajímavé, jak se dva zdánlivě nesouvisející 20 let nevyřešené případy postupně propojují. Děj se sice dost táhl, skákal do různých míst i časů, ale nakonec to nebylo tak špatné.