Karlík a továrna na čokoládu

Karlík a továrna na čokoládu
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330924/bmid_karlik-a-tovarna-na-cokoladu-657a08ccacff5.jpg 4 1240 1240

Willy Wonka série

1. díl >

Karlík Bucket, chlapec z chudé rodiny, souhrou šťastných náhod získá los, který mu umožní spolu s dalšími dětskými výherci navštívit továrnu na čokoládu pana Willyho Wonky. Návštěva se pro všechny děti kromě Karlíka promění v hrůzný zážitek, protože Umpa-lumpové, kteří sladkosti vyrábějí, je postupně vytrestají za jejich špatné vlastnosti - jedno spadne do čokoládové řeky, další zfialoví a ještě jiné je svrženo do odpadní šachty. Nakonec zbývá už jen Karlík. Pan Wonka pro něj coby výherce přichystal nebývalé překvapení.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Knižní klub

Charlie and the Chocolate Factory, 1964

Sajmoonek
03.01.2019 4 z 5

Krásná pohádka, kterou budu rozhodně v budoucnu číst i svým dětem. Akorát jim budu muset dát čokoládu, protože jsem na ni celou dobu měla chuť. Ty popisy jsou geniální!

Abnička
27.12.2018 4 z 5

Ikdyž film moc nemusím, tak jsem se do knihy pustila díky čtenářské výzvě a mile překvapila.

m.gena
26.12.2018

V nejhezčích pohádkách jsou obsaženy ty nejzákladnější životní pravdy :) A pan Dahl právě jednu takovou napsal...

Aerine
17.12.2018 4 z 5

Sladké a ještě sladší. Z příběhu dýchá ponaučení z "každé" stránky a přece je příběh milý, dojemný a pohádkový. Jazykově je bohatý, ale pochopitelný i pro malé čtenáře. Jednou ji snad budu číst svým dětem.

Mája777
28.11.2018 5 z 5

Příjemné čtení na dlouhý zimní večer a šálek horké čokolády k tomu.

Broučice
27.11.2018 5 z 5

tato kniha byla hodně o čokoládě, a hlavně o malém karlíkovi. je v ní hodně ponaučení. moc se mi líbila :)

Chajda69
11.11.2018

Přečteno v rámci čtenářské výzvy 2018.

Nebudu hodnotit hvězdičkami, kniha je zjevně určená pro publikum jiné věkové kategorie. Zůstanu u hodnocení slovního - příjemné, vývoj odhadnutelný, ale na zábavnosti mu to nijak neubralo. Geniální pak byl popis vnitřku továrny, Dahl musel mít neuvěřitelnou fantazii. Několikrát jsem se i nahlas pochechtl (a snad nejsem necita, když přiznám, že to bylo u neslavného osudu Karlíkových kolegů).

Pro děti moc hezké čtení, svým dětem jí určitě přečtu.

mirektrubak
30.10.2018 4 z 5

Velepříjemná, rozverná jednohubka. Dostal jsem se k četbě díky Čtenářské výzvě, a taky abych si trochu vydechl po sérií náročnějších knih. A nelitoval jsem. Willy Wonka je okouzlující potrhlík, Karlík a jeho rodina jsou sympaťáci, Umpa-lumpové jsou k sežrání roztomilí... A do toho hravost a kreativita, která nenudí ani dospělého mrzouta.
A ostatní návštěvníci Willyho továrny? Musím se přiznat, že jsem (jen protentokrát, opravdu!) odložil svou útlocitnost a soucit s každým a docela zlomyslně jsem se těšil z jejich zaslouženě neslavných konců :-)

Blue
22.10.2018 4 z 5

Prostě roztomilé. Nevím, co bych ještě dodával.

Vesmich
11.10.2018 5 z 5

Když jsem se poprvé setkala s Prevítovými, bylo mi jasné, že R.D.bude autor pro mě. Karlíka jsem nějak odkládala, ale bylo už načase. A bavila jsem se náramně! Na základě krátkého průzkumu trhu jsem usoudila, že si to dám v podobě audioknihy, která slibovala nevšední zážitek. A taky byl! Smála jsem se při chůzi hlasitě, smála jsem se při mytí nádobí hlasitě a smála jsem se před spaním tak, že se mi o všech těch nezvedených harantech a seniorech dvacet let ležících v posteli i zdálo. Nejspíš si pustím i ten film.

Ronnie68
06.10.2018 5 z 5

Kniha se mi četla báječně. Asi nejvíc mě bavili ty nafoukané děti, které v továrně dostali slušnou lekci. A jako každá pohádka to skončilo dobře pro Karlíka z chudé rodiny. Líbila se mi ta kniha, určitě se k ní někdy ještě vrátím.

BlaniVan
01.10.2018 4 z 5

Pěkná a kouzelná kniha. Dětská a zároveň pro dospělé... A tak nějak nadčasová...

olle
20.09.2018 5 z 5

Rozhodně nedoporučuju těm, kteří nechtějí mlsat. Když jsem se do knihy začetla, nemohla jsem přestat myslet na to, jakou čokoládu si půjdu koupit. A jak by byla vyrobena, kdyby byla z čokoládovny Willyho Wonky.

vlkcz
17.09.2018 4 z 5

Jeden z mála případů, kdy film knihu překonává. Přitom kniha je hodně nadprůměrná, ale teprve Tim Burton s Johnny Deppem udělali z Willyho Wonky toho správného excentrika.

Ivka2
07.09.2018 5 z 5

Krásná kniha plná kouzelných momentů a čokolády o niž se čtenářům může jen zdát.

Kikulka97
05.09.2018 4 z 5

Úžasná kniha pro děti. Velmi podobná filmu. Filmové i knížní podání považuji za srovnatelné. Obobjí je skvělé.

karel0684
04.09.2018 4 z 5

Skvělá a krásná kniha. Plná jemného humoru a milého ponaučení. A čokolády.
Tuhle knihu mám na seznamu k přečtení déle než mám ten seznam. Dokonce jsem při čtení i zjistil, že jsem neviděl ani ten film...

Magdyla.8
19.08.2018 4 z 5

Karlík je naprostá klasika a oddechovka na jeden den. Příběh plný samých čokolád a dalších různých dobrot neomrzí nikoho. :)

Malýmedvěd
05.08.2018 4 z 5

Krásná dětská knížka plná fantazie. Chytrá i výchovná a plná milého anglického humoru.

Zelvar
03.08.2018 5 z 5

Ctěno pouze ze zvědavosti rozdílnosti oproti filmové adaptaci a musím říct, že příliš rozdílu jsem nenašel. (až na úvod s Wonkovým otcem a konec) :-)