Kaštánek
Søren Sveistrup
Jednoho sychravého podzimního dne najde policie na předměstí Kodaně tělo mladé ženy. Někdo ji brutálně zavraždil a uřízl jednu ruku. Nad obětí visí panáček z kaštanů. Případu se ujímá mladá a ambiciózní vyšetřovatelka Naia Thulinová. Za parťáka dostane vyhořelého kolegu Marka Hesse, kterého právě vyhodili z hlavního sídla Europolu v Haagu a poslali zpět do Kodaně. Brzy přijdou na to, že kaštanový panáček na sobě nese stopu po zmizelé dívce, o které se všichni domnívají, že byla před rokem zavražděna: jedná se o dceru Rosy Hartungové, ministryně sociálních věcí. Případ je dávno objasněný a pachatel se k vraždě přiznal. Krátce nato je ale nalezena další oběť a s ní i další kaštanová figurka se stopou po mrtvé dívce. Thulinová s Hessem pátrají po souvislostech mezi případem dcery ministryně, zavražděnými ženami a vrahem, kterému se daří šířit strach po celé zemi. Hrají o čas. Obávají se, že se pachatel vydal na vražednou misi, která pro něho ještě zdaleka neskončila.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2019 , Kniha ZlínOriginální název:
Kastanjemanden, 2018
Posloucháno jako audiokniha a podání Zuzany Kainarové bylo výborné.
Mě se to fakt líbilo. Sálala z toho temná, depresivní atmosféra. Bylo to zamotané, ale ne překombinované.
Dlouho jsem tušila, že vrah se tam motá někde mezi nimi, přesto ve chvíli odhalení přišlo překvapené wauw!
Dávám 4*
Z kaštánka jsem dost rozpačitý. Nemůžu říct, že by to bylo vyloženě špatné, ale vůbec mě nebavili postavy a jejich přístup. Z obou hlavních vyšetřovatelů úplně sálal nezájem. Oba chtěli být někde jinde, nejlépe hned, a případ je nezajímal, jen obtěžoval (dobře, u Hesse se to v průběhu radikálně změnilo). Třetího naopak zajímal až moc, ale jen potud, aby z někoho vymlátil přiznání telefonním seznamem. A nad tím stojí policejní ředitel, kterého nezajímá, kdo je nebo není vrah, ale jestli už je možné to někomu přišít, odškrtnout si vyřešený případ a jít si stoupnout před kamery.
Jak se má člověk ponořit do příběhu, přes takovou hradbu nezájmu?
Absolutně mě to nebavilo. Pro mě asi největší knižní zklamání tohoto roku. A to jsem se na tu knihu tak těšila.. škoda no.
Ponurý severský detektivní thriller, s občasnými brutálními scénami, napínavý až do konce.
Až si člověk říká, kolik asi psychopatů se pohybuje okolo nás s maskou spořádaného občana...
Jedna z nejlepších kriminálek. Ještě, že jsem odolala a první se nepodívala na seriál. Tahle kniha musí bavit každého, kdo má rád napínavé knihy.
Kniha byla plná napětí. Nemohla jsem se od ní odtrhnout a přečetla jsem jedním dechem. V některých " detektivkách"je pachatel předvídatelný,tady jsem neměla ani tušení...
Kniha o tom, jak nás drobná zaškobrtnutí v minulosti mohou v budoucnosti dohnat... Příběh byl od začátku do konce napínavý a už dlouho jsem nečetla tak dobrou detektivku.
Výborná kniha, jak pracuje s napětím, a příbehem z minulosti.
Výborné to bylo i filmově zpracované na Netflixu.
Kniha mě bavila, je psaná poutavě, děj je napínavý a zajímavě propletený. Na konci do sebe vše hezky zapadalo. Nelíbily se mi nelogické kroky vedoucího a některých policistů. Pár pasáží bylo brutálnějších, ale výrazně mi to nevadilo, k severské krimi to patří. Z postav mi byl sympatický snad jen Hess. Jsem zvědavá na pokračování.
Opět jedna z knih, která baví. Stále se něco děje a autor nenechá čtenáře vydechnout. Napětí, brutalitu a hrůzu si v této knize užijeme dostatečně a rozhodně se zde nezapře severská škola.
Na první vraždu jsou přiděleny dva vyšetřovatelé a speciálně Hess, který na začátku vypadal, že ho to vlastně vůbec nezajímá (byl zde přidělen, tak říkajíc za trest) ukazuje velký detektivní um a schopnosti. Další vraždy přichází a situace se zamotává.... Za mě nadstandardní kriminálka, která opravdu stojí za to.
Nesnáším zlaté nálepky - pokaždé jsem zklamaná a vždycky si říkám už nikdy. Kaštánek byl vzácná výjimka. Přečteno za volno a musím říct, že autor udržuje čtenáře v neuvěřitelném napětí. Líbí se mi krátké kapitoly a zdánlivě na sebe nenavazující. Příběh byl skvělý a přestože jsem pachatele odhadla skoro v polovině, tak mě zajímal důvod. Všechny dílky se na konci skvěle spojily a vytvořily napínavý a zajímavý příběh. Díky
Na můj vkus trochu moc drsné, ale jinak čtivé a dobře napsané. Hezky se mi tahle napínavá kniha četla.
Perfektní, napínavé čtení od začátku do konce :) Pár let zpět jsem viděla stejnojmenný seriál, obojí opravdu povedené. Kolikrát se člověk zalekne počtu stránek, ale pak když se začte a knížka ho začne bavit, ani si neuvědomí a už je na konci. Doporučuji fandům severské krimi :)
Nelze dát jinak než 5* z 5.
Ponurá atmosféra, protivná Thulinová, lehce nevyrovnaný Hess, ztracená holčička, brutální vraždy, vrah vodící policii za nos. Napětí až do konce tak zaručeno.
15 hodin mi četla mi Zuzana Kajnarová. Už v první kapitole, která se odehrává před 20 lety, jsem říkala tomu starému policistovi, ať tam nechodí, ať jede domů přesně podle plánu. Měl svoji hlavu a tak už ji nemá. Příběh pak pokračuje současností. Na scéně se objevuje ministrině spravedlnosti, jíž někdo unesl dceru a dle všeho ji zavraždil. Policistka Thulinová vyšetřuje vraždu ženy, ale duchem je už na jiném oddělení neb chce z oddělení vražd odejít. K ruce je jí přidělen detektiv Europolu Hess, který je zde trochu za trest než se dořeší jeho přestupky. Zatím nikdo sympatický a bohužel to tak i zůstane. I další policisté, kteří se zde vyskytují, jsou jen nafoukané nádoby. Každopádně vyšetřování samotné je velmi napínavé. Kaštanový panáček s otiskem palce asi mrtvé dcery to krásně komplikuje. K tomu to hnusné dánské počasí a dánská sociálka, protože se ukáže, že zavražděné nebyly zrovna matkami roku a parádní thriller je na světě. Kdo je vrah jsem tušila, tedy z které postavy vrah vyrostl jsem tušila. Ale kým se stal v dospělosti, to bylo překvapení. A velké. I finále a rozuzlení je velké. Škoda jen, že mi žádná postava nepřirostla k srdci.
Dánsko dánská literatura napětí sérioví vrazi severská krimi únosy dětí Kodaň dánské detektivky zfilmováno – TV seriál kriminální thrillery
Skrýt reklamy
Kniha mě občas moc nebavila, zdálo se mi zbytečně složité, moc postav, některé pasáže byly naopak napínavé a konec dobrý.