Kat lidumil
Jiří Hanibal
Nový historický román našeho oblíbeného autora vypráví pravdivý příběh obdivuhodné osobnosti a význačné postavy dějin – Karla Hussa z Chebu, který se dokázal vzepřít svému životnímu údělu i předsudkům a názorům své doby. Tento samouk, na svou dobu mimořádný vzdělanec, se z kata stal uznávaným léčitelem, znalcem mineralogie a významným sběratelem. Obdiv k tak mimořádnému člověku cítil také i sám J. W. Goethe. I zásluhou tohoto přátelství se Karel Huss stal nakonec správcem sbírek kancléře Metternicha na zámku Kynžvart.... celý text
Pane Hanibale, děkuji, že jste napsal knihu o tomto zajímavém vzdělanci, který žil v mém rodném městě. Moc hezky se mi to četlo.
Po této knize jsem sáhla velmi ráda a potěšila mě. S postavou kata Karla Hussa jsem se setkala při pobytu na Seebergu, takže jsem trochu tušila o koho jde a ráda jsem si početla, autor mě nadchl, jeho styl psaní mi vyhovuje.
Knihu jsem objevil v knihovně náhodou. Od p. Hanibala jsem dosud nic nečetl a byl jsem mile překvapen. Také se mi zdálo, že místy byl příběh stručný, ale jsem asi stále ovlivňován knihou p. Svátka "Paměti katovské rodiny Mydlářů", kterou považuji za jednu z nejhezčích historických knih, kterou jsem četl a která mě přitáhla k historii jako takové.
Knížka se velmi dobře čte a musím se přiznat, že jsem o existenci Karla Hussa neměla ani nejmenší.
Tento historický román se mi četl velice dobře .Karel Huss si mně získal hned od počátku jeho snaha vzepřít se osudu je obdivuhodná.Na to jaké měl povolání a jak se proto k němu okolí chovalo, byl mimořádně vzdělaný i přes to že vše musel nastudovat sám jeho znalosti byly úžasné.Byl také skvělý léčitel,někteří ho obdivovali a jiní nenáviděli,opravdu zajímavá sonda do života kata.Za sebe knihu doporučuji stojí za přečtení.
Dlouho jsem rozvažovala, jestli dát 3* nebo 4*. Nakonec jsem se rozhodla přidat.
Postava Karla Hussa mi byla neznámá a ačkoliv se mi některé životopisné fakty příliš nezamlouvají, nelze pochybovat o tom, že to byla velice zajímavá postava. Proto bych uvítala, kdyby byla knížka delší, 200 stránek mi na popis větší části života takového člověka připadá málo. Ostatně, alespoň jedna kapitola navíc o posledních létech Karla, strávených na Kynžvartu, by nebyla od věci, ačkoliv chápu, že Jiří Hanibal chtěl v knize zdůraznit hlavně to, že se nakonec splnil sen Karlových rodičů a on se stal ctěným občanem.
Některé faktické chyby (posunutí smrti Karlovy matky zhruba o jeden rok) mi sice vadily, ale dají se omluvit, přeci jen se nejedná o literaturu faktu, ale o historický román. To s jazykovými chybami to bylo horší. A nakonec... Po těch letech, kdy se autor psaní věnuje, bych očekávala, že jeho styl bude o trošku vytříbenější.
To ale nic nemění na tom, že knížku bych k přečtení doporučila. Vždycky uvítám, když na mě z historie vykoukne nějaká zajímavá postava či událost, která mi potom zůstane zapsaná v paměti.
Celkem pěkná kniha,ale prvních 30-40 stránek popisující jeho dětství a čas strávený na
gymnáziu bylo fakt dost nudných.Kdo nemá trpělivost,necht je přeskočí.
popravčí, kati Metternich, kníže, 1773-1859 historické romány Johann Wolfgang von Goethe, 1749-1832Autorovy další knížky
2006 | S pečetí viny |
2014 | Kat lidumil |
2017 | Mrazné květy na skle |
2013 | Neklidná duše Evy z Rožmberka |
2008 | Velmož tří králů |
Je to kniha jako psaná přímo pro mne - mosteckého rodáka žijícího blízko Chebu. Úžasné úsilí člověka vyloučeného ze společnosti, které je nakonec korunované neuvěřitelným úspěchem, je nanejvýš inspirující. Bohužel, ti, kdo by si to asi měli přečíst nejvíce, o žádnou knihu pravděpodobně v životě nezavadili a jistě ani nezavadí. Pro ostatní alespoň trochu optimismu do života a spousta velmi zajímavých historických detailů doby ze severu a západu Čech.