Kateřina v říši kimči
Kateřina Kang
Co si představíte, když se řekne Jižní Korea? Pro většinu lidí je známá hlavně díky k-popu nebo kimči. Víte ale, kdy v Koreji nesmějí přistávat letadla? Kolik druhů sójovky existuje? Proč Korejci chodí na pláž v oblečení? A proč se všichni jmenují Kim, Park nebo Lee? Kateřina v říši kimči je sbírka obrázků a krátkých komiksů, které pojednávají o zvláštnostech a zajímavostech života v Jižní Koreji očima Češky, která měla možnost v této fascinující zemi strávit několik let po boku své korejské rodiny. Prostřednictvím jednoduchých obrázků seznamuje čtenáře s korejskou společností, vzděláváním a mimo jiné také s radostmi a strastmi života s korejským manželem.... celý text
Moc milý a vtipný komiks o tom, jaké věci vás můžou potkat když žijete v Koreji a za manžela si vezmete korejce. Korejská kultura a zvyklosti jsou někdy opravdu zarážející a je zajímavé vidět jak moc odlišné jsou od té naší.
Bylo to zajímavé, ale k některým situacím bych potřebovala obšírnější komentář, abych je pochopila.
Milá knížka o (jižních) Korejcích. Teď ještě prosím tu o severních, to teprve bude nářez!
Roztomile kreslený komiks s vtipnými zážitky a zkušenostmi z J. Koreje. Nutnost pro všechny hltače k-dramat a jejich romantizaci korejských mužů. :D Určitě by dílku pomohlo lepší uspořádání, třeba do tematických kapitol (ty, které tam jsou, mi připadaly dosti nahodilé), takto to působilo poněkud chaoticky. Přesto to bylo velmi milé počtení. :)
Knížka se mi líbila. Kateřina autorka je moc šikovná. Těžký jazyk, jiná kultura. Psáno vesele. Zajímavé informace z běžného života v daleké a odlišné zemi.
Velmi zajímavý a vtipný komiks o Jižní Koreji a o životě s Jihokorejcem. Zpracování knihy je skvělé v tom, že je to komiks, který velmi milou a zábavnou formou předává různé informace z prostředí Jižní Koreje a to přímo koreanistkou, která v Jižní Koreji žila a momentálně žije s Jihokorejcem.
Komiks je skvělý hlavně tím, že všechny informace jsou podány z osobního pohledu autorky, jak ona co prožívala a vnímala, a tím komiks působí mnohem lépe, uvěřitelněji a hlavně zábavněji. Mnohem lépe se díky tomu čte a mnohem více si toho člověk zapamatuje.
I struktura komiksu je skvělá, kdy zezačátku se dozvíme, jak se autorka do Jižní Koreji dostala, proč vlastně studuje koreanistiku, jak poznala svého muže a pak pár zábavných okruhů z jihokorejské kultury.
I grafické zpracování komiksu je velmi povedené, kresby jsou moc hezké. Akorát mě mátlo, jak se u hlavní postavy často měnil účes (krátké/dlouhé vlasy). Občas jsem nevěděla, zda se jedná o ni.
Navíc je komiks taková jednohubka, měla jsem ho za chvilku přečten.
Velmi povedený komiks, kde jsem se toho dozvěděla mnoho nového o Jižní Koreji a přitom se nasmála. Doporučuju!
Kniha je graficky hezky zpracovaná, trochu mi vadilo, že nebyla nějakým způsobem uspořádaná (ať chronologicky nebo jiným způsobem.
Tento milý a vtipný komiks mi padl do oka v knihovně. Z instagramu jsem jej ani autorku neznala, takže pro mě byla celá kniha novinkou. Dozvěděla jsem se z ní plno zajímavostí o životě v Jižní Korei, o kterých jsem neměla ani ponětí.
Kniha je fajn, ale za mě v ní není o moc více, než na IG autorky. Navíc je kniha poměrně chaotická (neobsahuje chronologii) a nad rámec hodnocení.rozumím, že příprava komiksu zabere hodně času, ale současně je fakt hodně věcí převzatých z IG nebo se nakonec na IG objevilo po vydání knihy a dát 400,- za takovou “knihu je dle mého skromného názoru (i čtenářského zážitku) nadsazené.
Příjemná jednohubka, která je přečtena během chvíle.
Doporučuji sledovat i IG autorky :)
Kniha zajímavá, místy úsměvná. Je to komiks, takže přečteno během velice krátké doby. Více na tom asi není co hodnotit.
Tento komiks je jen takovou malou jednohubkou, díky které se však může čtenář dozvědět něco málo o životě v Jižní Koreji. Některé stripy jsou čistě vtipné, jiné až hraničí s edukativností. Grafické provedení je velice jednoduché a texty jsou psané ručně a občas jsem měla problém s čitelností písma. Dále bych vytkla, že některé obrázky se v knize opakují. Poslední problém jsem měla s rozeznáváním postav, které se v průběhu komiksu měnily a to mě mátlo. Jinak to však byl fajn komiks, jehož čtení jsem si užila.
Až vám bude třeba smutno, nezbyde moc místa v batohu, nebudete vědět, co číst dál a nebo se vám nebude chtít číst vůbec, věřte, že tohle je knížka, po které rádi sáhnete kdykoli.
Věděli jste, že Korejci neumí přečíst psací písmo? V létě nosí ponožky, kdežto v zimě chodí bosi? Že jejich čaj úplně jako čaj nechutná, krátké sukně jsou fajn, kdežto výstřihy už moc :) ?
Katka do svého obrázkového příběhu shrnula nejet hromadu zajímavostí, ale přidala do ní i kousek ze svého života. Knížka je krásně graficky zpracovaná, dozvíte se spoustu informací (aspoň v mým případě to rozhodně platilo) a nejednou se zasmějete.
Líbilo a doporučuju :)
Já jsem se na knížku tak těšila! :)
A vlastně jsem pořádně nechtěla vědět, o čem je. A hle, super překvapení!
Hned jsem se musela kouknout na IG autorky - @jina_tvori a byla jsem nadšená, že jsou tam další kousíčky z jejího života! :)
Jižní Korea - komiksovou tvorbou jsou nám přiblíženy zvyky, město, jídlo, rodinné tradice, styl, kultura a život :).
Velmi se mi zpracování líbilo, je jednoduché (v dobrém slova smyslu :)), nikde není nic rušivého, informace jsou stručné - některé velmi zajímavé! - snadno zapamatovatelné a vy můžete perlit, co vše jste se o této zemi dozvěděli! A kde? Přece v knížce - Kateřina v říši kimči!
Rozhodně doporučuji k přečtení a obohacení se informacemi - my už ji doma máme přečtenou všichni - a líbila se moc :).
Skvělá kniha plná zajímavostí s pěknými ilustracemi. Velmi dobře se četla, určitě doporučuji.
Sleduji autorku knihy na IG už nějaký ten čas a proto vím, že její tvorba mi sedí. Kniha je dle očekávání milá, nenáročná a udělá člověku tak nějak dobře na duši. Jednou za čas podobná kniha udělá radost.
Moc milé!
Fakta o Korejcích podaná v lehkém a svěžím duchu, přečtené za chvilku.
Věděli jste, že v Koreji v období zkoušek nesmí přistávat letadla?
Hodilo by se napsat něco podobného o každém národu:)
Hmm. Nehodnotí se mi lehce. Slečnu Kang na Instagramu sleduju roky a tam se mi její příběhy extrémně líbily. Jenže v IG prostředí mají vysvětlivky, komentáře a dodatky. Ty tady nejsou, a tak si jsou některé vtipy hodně podobné a kolikrát si říkáte: "OK, ale proč?"