Kateřina Veliká
Carolly Erickson
Životopis významné představitelky osvícenského absolutismu vychází zejména z obsáhlých osobních pamětí panovnice.
Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 1997 , DominoOriginální název:
Great Catherine, 1994
Čtivě podaná publikace reflektující nejen význam panování Kateřiny Veliké pro tehdejší carskou Rus, ale také osobní život této panovnice a současnice Marie Terezie či např. pruského krále Fridricha II. vnímaného oběma panovnicemi z logických důvodů negativně. Jak soukromé, tak politické linie života Kateřiny vycházejí mj. z osobních memoárů Kateřiny Veliké, což přispívá k originalitě této publikace.
Moc příjemně a čtivě napsaný portrét panovnice. Netušila jsem, jaké těžkosti musela zejména v první části života překonávat.
Kateřina Veliká, je to zkrátka pojem...
Ovládala zemi, které se už tehdy přezdívalo "medvěd na hliněných nohou".
Na startu to neměla lehké a přesto to dotáhla až na na "Carevnu vší Rusi", jasné, je tam plno intrik, podvodů, vražd, mučení, ale dříve to tak bylo a my už stejně úplně nezjistíme jak to všechno bylo.
Neuvěřitelně skvěle napsaný životopis/historický román o Kateřině Veliké. Kniha je velmi poučná, podrobná, přitom však poutavá, čtivá a velmi zajímavá. Příběh je dostatečně přehledný i pro čtenáře, kteří toho o Kateřině příliš nevědí. Doporučuji všem.
Knihu jsem přečetla už podruhé. Před pěti lety jsem si Kateřinu příliš idealizovala, dnes vnímám celou knihu objektivněji a samotná carevna je mi spíše nesympatická, i když to měla v životě dost těžké, myslím především období od sňatku až do začátku její vlády.
Kniha se dobře čte, odhaluje víc než učebnice dějepisu. Dostáváme se více do soukromého života Kateřiny a dalších šlechticů.
Příběh Sofie/Kateřiny je strhující. Z bezvýznamné německé princezničky se stala carevnou vší Rusi. Život u dvora náladové carevny Alžběty, neúspěšné manželství s následníkem trůnu Petrem, děti, které měla se svými milenci, a které nesměla vychovávat. Převrat, nástup na trůn a dlouhá vláda. Kateřina je určitě zajímavá osobnost a její příběh stojí za přečtení i proto, aby se o ní nemluvilo jen jako o "ruské náruživce s mnoha milenci".
Knížka je moje oblíbená.
Kniha je to zajímavá a kvalitní. Ale mám pocit, jako kdyby ji v polovině došel dech a kniha ztrácí na dynamice a zajímavosti. Ale i tak si 4 hvězdy zaslouží, osud Kateřiny Veliké je zajímavý.
životopisy, biografie Rusko 18. století královny Kateřina II., ruská carevna, 1729-1796 milenci královen
2008 | Poslední manželka Jindřicha VIII. |
1997 | Kateřina Veliká |
1998 | Cesta na popraviště |
1999 | Panenská královna |
2011 | Anna Boleynová |
Rusko, země jež mě svou minulostí, památkami i přírodou neskutečně vábí a přitahuje. Bohužel mi politická situace neumožňuje navštívit ji osobně a tak jenom sním a "nasávám" informace. Osoba Kateřiny II, Veliké mě fascinuje již dlouho. Dokázala si jít dlouho a tvrdě za svými cíli a myslím, že se jí to podařilo.
Co říci k samotné knize? Popravdě řečeno ani nevím. Určitě je napsána čtivou formou a vychází z pamětí, které sepsala samotná Kateřina. Bohužel už nic moc dalšího v ní nenajdete.
O jejím manželství, dětech a stáří se toho tady moc nedozvíte. V této době už zřejmě neměla Kateřina čas a chuť pokračovat ve svých pamětech a na knize je to znát.