Kateřina Zaháňská
Helena Sobková
Životopis vychází z popisu soukromého života kněžny a její rodiny a zároveň si všímá i jejích společensko-politických aktivit.
![MíšaS. MíšaS.](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/188510/m_188510-C8x.png?v=1493224013)
Opět skvělé čtení.
Jen toho vyděračského Metternicha bych, já osobně, poslala k šípku ;)
![iška iška](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19230/19230.jpg?v=1381127919)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Výborně zpracovaná kniha o úžasné dámě a počátku 19. století. A i když se jedná o naučnou literaturu plnou dat a historických reálií, knihy paní Sobkové jsou úžasně čtivé. Vlastně život každé ze sester by vydal na román.
![jitka5135 jitka5135](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velice zajimava kniha, uzasny vhled do zivota slechty. Fascinujici popis Videnskeho kongresu! Jako by v plesovych satech tancila vevodkyne primo pred nami...
![85098211 85098211](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/192076/m_85098211-651465aad5a82.jpg?v=1695835562)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zajímavá publikace, napsaná beletristickým stylem. Kateřina Zaháňská mi sympatická byla, zato Metternich spíš ne ;-). Kniha stojí za přečtení, čtenáři totiž přiblíží spoustu historických faktů - i když původ spisovatelky Boženy Němcové zůstává zahalen tajemstvím i nadále...
![Evina.Cetba Evina.Cetba](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/248312/m_evina-cetba-bA4.jpg?v=1540820779)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Poměrně náročná četba s mnohými historickými fakty, které jsem neznala. Rozhodně to není červená knihovna.
V knize je rodokmen Kateřiny vévodkyně Zaháňské i rodokmen knížecího rodu Metternich-Winneburga.
![Whiskyman Whiskyman](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vemi zajímavá kniha o krásné, bohaté a inteligentní příslušnici vysoké šlechty pobaltských němců z konce 18 a počátku 19 století. Člověk si také připomene rok trvající grandiozní mejdan, zvaný Vídeňský kongres 1815 :-). Božena Němcová zajistila svým dílem Babička této dámě nehynoucí zájem o její osobu i po téměř 180 letech uplynulých od její, snad i předčasné smrti.
![TipsyChipsy TipsyChipsy](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/156449/m_tipsychipsy-Y15.jpg?v=1566834116)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kateřina Zaháňská byla jedna z nejvýznamnějších žen své doby. Byla bohatá, vlivná, krásná, chytrá...tato kniha výborně zachycuje její život. Ale až po napsání této knihy se našly v Londýně její milostné dopisy psané anglickému šlechtici Frederiku Lambovi a díky nim byla napsána další výborná kniha, která ukazuje, že všechno bylo trochu jinak.
![alnahu alnahu](https://www.databazeknih.cz/img/users/93_/9310/m_alnahu.jpg?v=1726943586)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi zajímavé čtení o Kateřině Zaháňské - s touto zajímavou ženou, nás již dříve seznámila spisovatelka Božena Němcová ,v knize Babička, kde nám ji popsala ,jako laskavou paní kněžnu.Díky knize Babička se stala vévodkyně Kateřina Zaháňská nesmrtelnou.
![JeKa JeKa](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/38504/m_jeka-psu.jpg?v=1672698332)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Životní osudy Kateřiny Zaháňské a její rodiny by se lehce daly splést s románovou telenovelou. Tolik zákrut, zvratů a milostných příběhů působí takřka neuvěřitelně. A přesto to tak bylo! Velmi poutavé čtení přečtené takřka jedním dechem. Už se těším, kdy to objeví HBO :-D
![miriama miriama](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/37718/37718-Un9.gif?v=1426532290)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další ze zajímavých knih této autorky. Vévodkyni Zaháňskou všichni známe jako paní kněžnu z Babičky B. Němcové. Zde se ale dozvíme o celém jejím životě i další informace o její rodině.
![LenkaKa LenkaKa](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Zajímavé pokračování ke knize o vévodkyni Kuronské, Kateřina Zaháňská je dcera vévodkyně.
![Anilka13 Anilka13](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/3314/3314.jpg?v=1381127908)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
vůbec se mi původně do této povinné četby nechtělo.. pořád jsem to odkládala s tím, že to bude nuda... opak byl pravdou, do knihy jsem se brzo začetla a byla skvělá :) .. byla jsem mile překvapena :) .. těším se i na další podobné monografie :)
životopisy, biografie aristokracie, šlechta přelom 18. a 19. století Metternich, kníže, 1773-1859 česká šlechta vévodkyněAutorovy další knížky
1995 | ![]() |
2010 | ![]() |
1991 | ![]() |
2001 | ![]() |
2003 | ![]() |
Krásně vypravěčsky napsaný životopis Kateřiny Zaháňské a její rodiny. Paní Sobková krásně komponuje celou rodinnou linii, a tak se dovídáme spoustu informací nejen o Kateřině, ale i o všech příbuzných. Nejsou tam zbytečná data a fakta, která by odpoutávala od čtení. Je tam i dost dochovaných obrazových příloh pro představu, o čem se v knize vlastně píše. Takové životopisy mě baví, ačkoli to není úplně moje oblíbená četba.