Zapadákov
Jeffery Deaver
Kathryn Danceová série
< 4. díl
Ten podnik se jmenoval Zapadákov. Stál sice u odlehlé silnice, ale protože měl i malý koncertní sál, sjížděli se do něho lidé ze širokého okolí. Nikdy tam nikdo neřešil žádný problém; do Zapadákova jako by vnější svět nepronikal. Taková oáza klidu, řeklo by se. To ale platilo jen do osudného večera, kdy při koncertu začínající kapely kdosi vykřikl: "Hoří!" Zpanikaření diváci se rozběhli ke dveřím, ale ty byly zamčené. Spousta návštěvníků byla zraněna, šest zemřelo. Nezabil je však oheň, ale panika. V Zapadákově nehořelo, jen tam kdosi vyvolal falešný poplach. Vyšetřování případu se ujímá agentka Kathryn Danceová. Jako uznávaná expertka na kinezickou analýzu velmi brzy zjistí, že panika byla vyvolána s chladným rozmyslem. Pachatel velmi dobře věděl, že v mezních situacích se z lidského strachu a pudu sebezáchovy stává zbraň – a v Zapadákově toho mistrně využil. Jistě je se svým dílem spokojen. Teď v pozici útočníka už jen čeká na svou další kořist. Tedy pokud ho Danceová a její tým včas nezastaví.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2015 , DominoOriginální název:
The Solitude Creek, 2015
Myšlenka knihy a styl pachatele je velmi nápaditý. Způsob zabíjení je netradiční a dobře vymyšlený. To způsobuje, že kniha vás udržuje v napětí a snadno si lze představit, že takhle to může být i ve skutečnosti. Bohužel závěr knihy mi zkazil tento vybudovaný dojem. Celý případ se vyřeší snad během pěti stran a žádný aha efekt nečekejte. Konec je rychlý, nezajímavý a v oblasti osobního života hrdinky i naivní a předvídatelný. Škoda že si autor nedal větší práci se závěrem knihy. Jinak skvělý námět film.
(SPOILER) Rozsáhlá kniha, ale vůbec ne rozvleklá. Námět je neotřelý, vrah zabíjí tím, že vyvolá paniku a sleduje chování lidí. Hlavní linii doplňuje vyšetřování dalšího případu a osobní starosti hlavní hrdinky. Příběhy jsou namíchané tak akorát, aby to neodvádělo pozornost a nenudilo.
Po delší době návrat zpět k této sérii a opět jsem okouzlena stylem autora. Jeho knihy mě prostě baví!!
Když tuto knihu srovnám s jinými, které jsem četla od tohoto autora, tak musím říct, že byla slabší. Nečetla se špatně, ale bylo to moc natažené a vše se vyřešilo v posledních pěti kapitolách ráz na ráz...
Poměrně nová zápletka s rozvětveným dějem je dokonale propracovaná - vše je nakonec vysvětleno. Nějak mi nesedlo zbytečně natahování děje, tím mi připadá kniha dlouhá. Ale odpočinkové čtení je to velmi dobré.
Do čtení jsem se musela nutit, snad 3x jsem ji odložila. Zajímavý nápad, ale nesedl mi styl psaní. Bylo to utahané, nudné...
Kniha má několik dějových linek, překupníci drog a zbraní, vyvolávání paniky na veřejných místech, hanobení menšin a samozřejmě také milostný a rodinný život kinezioložky Kathryn. Nejméně mě bavila první zmíněná, ovšem právě u jejího rozuzlení ze mě vypadlo, nic a vše říkající slovo: waw! Tady mě pan Deaver dostal, narozdíl od ukončení milostného trojúhelníku.
O čem kniha je, to celkem dobře napovídají čtyři řádky na zadní straně obálky této téměř 600 stránkové knihy: "Kdo říkal, že vrah musí mít na rukách krev? Úplně stačí, když umí mistrně manipulovat s lidskou psychikou". Dobře popsáno, jak lehce dav zachvátí panika a je z něho neovladatelná lidská masa.
Nedočteno, nudná kniha bez zajímavého děje. Autorův styl mi nesedl, přišel mi trochu jednoduchý a moc strojený.
četlo se mi to hůře , než jiné knihy tohoto autora. Přišlo mi trochu zbytečné, že se tam současně prolínají dva různé děje, přičemž ten druhý mě absolutně nebavil.
Moc, moc, moc krásně napsáno.
Hrozně se mi líbilo, jak autor vyobrazil lidské chování, když je přepadne panika.
Skvělé ukončení této série, jsou to vlastně 2 děje - chytání gangsterů a druhý veřejné masakry nevinných lidí, lépe to nazvat neumím. Každopádně zde navíc řeší Kathy i problémy s dětmi, zatímco dcerky mě rozesmál, Wesův mě totálně vyděsil, sice jsem pravdu vycítila, přesto mě možný konec přesvědčil o jednom, i když máme jako rodiče náročnou práci, snažme se své děti upřednostnit před prací.
A jako bonbonek konec. Super a doporučuji celou sérii.
Tentokrát za 4. Byla dobrá, dobře se četla. Dá se říct i napínavá. Ale něco chybělo, tak proto za 4.
2014 | Sběratel kůží |
1999 | Tanečník |
2016 | Sběratel kostí |
2019 | Hra na nikdy |
2000 | Prázdné křeslo |
I když chybí Lincoln Rhyme a jeho společnice, musím říci, že kniha mě možná místama bavila lépe než s nimi. Kathryn Danceová je překvapivě chytrá, určitě i krásná a skvělá vyšetřovatelka a kniha s ní mě velice nadchla. Dávám 95%.