Kavárna v Kodani
Julie Caplin
Romantické útěky / Romantické úteky série
1. díl >
Z otravného výletu do Kodaně se vyklube cesta, která všem zúčastněným změní život úplně v duchu dánského životního stylu hygge. Někdy prostě stačí jen zpomalit a rozhlédnout se kolem sebe. Dát si kávu. Popovídat si s ostatními. Třeba pak zjistíte, že to, za čím se ženete, vám štěstí nepřinese. Vtipný příběh o lásce, štěstí a cestování, který vás chytne od první minuty! Popadněte teplou deku, hrnek horké čokolády a zaposlouchejte se Úspěšná manažerka Kate má přesně takový život, jaký si vysnila. Pracuje pro jednu z nejlepších PR agentur v rušném Londýně, je úspěšná, okouzlující a její přítel je tak skvělý. Dokud jí tento skvělý přítel neukradne nápady, díky nimž je povýšen místo ní. Kate by ráda všem dokázala, že není tak mladá a nezkušená, jak si všichni myslí. Získat jako nového klienta velkého prodejce dánských bytových doplňků a nábytku je její šance. Protože práce je pro ni vším. Proto musí absolvovat cestu do Kodaně. Co se zprvu zdá jako otravný PR výlet pro hrstku ještě otravnějších novinářů, jehož jediným účelem je získání zakázky pro Kate, se nakonec změní v cestu, která všem účastníkům změní život. Během poznávání krás Kodaně a dánského přístupu k životu poznávají novináři i Kate sami sebe. A nakonec se ukáže, že všichni získali mnohem víc než jen námět na články nebo pracovní příležitost.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , CosmopolisOriginální název:
The Little Café in Copenhagen, 2018
Interpreti: Veronika Lazorčáková
Příběh kdy přesně víte jak to skončí ale bylo tak hezké a miloučké. Měla jsem pocit že jsem snima v Kodani a procházím se městem. Skvěle napsané a přesně typ knihy kterej zahřeje u srdíčka a v téhle době kdy pomalu nikam nemůžete se aspoň v predstavach dostanete pryč. Určitě se vrhnu na další
Po knize jsem sáhla původně opravdu jen kvůli krásné obálce. Jsem nadšená příběhem. Nádherné popsána Kodaň a život v ní. Pestrost a různorodost charakteru postav se mi dostala pod kůži. Pěkný příběh, ano romantika od hlavy až k patě, ale tak nějak zachycena pěkně reálně bez kudrlinek. Člověk by věřil, že se příběh stal. Příjemná oddechová literatura.
Kniha má spád, je romantická, vtipná a celkem i naučná. Nejvíce se mi na ní líbilo, jak autorka popisovala památky Kodaně, tradiční dánská jídla, na které se mi mimochodem sbíhaly sliny, a pravý dánský styl s názvem hygge. Také jsem si okamžitě zamilovala hlavní postavy, Kate a Bena. Už se těším, až si přečtu Pekárnu v Brooklynu, doufám, že bude stejně čtivá a milá, jako tato skvělá Kavárna Varme :)
Třetí má přečtená kniha od této autorky. Moc se mi líbilo poznávat Kodaň a měla jsem hroznou chuť na kafe
Co musím vytknout je,že u všech tří zatím přečtených knih je stejná jakoby linka, budoucí partner hlavní hrdinky je buď bručoun,nebo naštvaný, nesympatický až pak se jakoby najednou změní je to tak zatím vždy i to že kolem hlavní hrdinky je vždy skupina lidí,je to takové už předvídatelné, což mi trochu vadí.
Dlouho jsem si chtěla knížku přečíst, až jsem se k ní konečně dostala. A jo, je super. Vtipná, má i hlubší myšlenky, které mají něco do sebe, pokud je tam člověk chce najít. Jen mě trochu mrzelo, že se hlavní hrdinové dali dohromady až tak ke konci, více by se mi líbilo jejich vztah rozvinout.
Pohodové letní čtení, dává poznávat kulturu jiných zemí. K tomu dovolenkovému čtení přispělo i cestování za poznáním jiné kultury, která byla přínosem pro hlavní hrdinku Katy. Nasadila se pro organizaci školení o způsobu života v jiné zemi - v Dánsku. Přineslo jí to hodně starostí a, ale hlavně obohacení pro její vlastní život. Trochu sladké, ale i napínavé čtení, které dopadlo velmi pozitivně pro hlavní hrdinku a i my se můžeme poučit o způsobu života, který je nanejvýš příjemný a přínosný.
Skvělá odpočinková knížka na dovolenou. Jako první jsem četla Hotýlek na Islandu a po přečtení jsem měla hroznou chuť se tam vydat. To samé se mi stalo i teď. Autorka prostředí krásně popisuje, příběh je jednoduchý, ale velmi čtivý. Moc se těším na další díl.
Příjemná oddechovka, u které nemusíte vůbec přemýšlet a i tak dopadne přesně, jak čekáte. Nic jiného od knihy nečekejte.
První polovina knihy nic moc, u druhé jsem se nemohla odtrhnout. Jediný co to kazilo byl Josh, který mi celou dobu neskutečně pil krev. :-D
Další z prima oddechových knih od Julie Caplin, pří čtení jejích příběhů je snadné se přesunout do místa děje a vnímat nejen příběh, ale i vůni a lahodnou chuť kávy a všech dobrot z kavárny ve Varmu
Moc pěkná knížka. Překvapilo mě jak čtivě a poutavě dokázala autorka popsat Kodaň a její turistické zajímavosti, a ještě do toho popisovat životný styl Dánů. Kniha má své kouzlo a já se během četby cítila, jako bych v Kodani opravdu byla. Některé (vlastně téměř všechny) památky jsem si musela vygooglovat abych si udělala jasnější představu, a to spolu s autorčiným popisem ve mně vyvolalo touhu tam zajet a všechno si na vlastní oči prohlédnout. Hlavně tedy Tivoli. Co se týče samotného příběhu, tak nemám co vytknout. Takové jemné romantické čtení, které pohladí na duši. Rozhodně doporučuji a určitě si přečtu i další díly.
Krásné... milé... Předvídatelné...
Dostala jsem od knihy přesně to, co jsem dostat měla...
Už se těším na další příběh...
„Vitajte v útulnej kaviarni, kde to vonia škoricou, horúcou čokoládou a láskou.”
Krása prijemná letná oddychovka, pri ktorej dostanete chuť na všetko, čo bolo spomenuté v knihe a aj sa ísť pozrieť do samotného Dánska.
Kniha bola rozdelená do troch častí. Autorka najskôr čitateľa zavedie do uponáhľaného Londýna, následne ponúkne možnosť pozrieť sa a spoznať rôznych ľudí v dánskej Kodani, a napokon ukáže, ako toto nečakané dobrodružstvo dokázalo ovplyvniť životy jednotlivých postáv. Postavy mi boli všetky neskutočne sympatické. Nebol tam nikto, o kom by som mala zlú mienku. Najviac sa mi páčili hlavní hrdinovia Kate a Ben a to, ako vedela ich dialog vtipne opísať. Niekedy som sa musela nad nimi až pousmiať.
Určite ste už počuli o „hygge”, teda dánskom životnom štýle, ktorý hlása pohodu a šťastie. Túto filozofiu autorka vsadila do príbehu úplne nenútene a okrajovo, oboznámi vás so základnými myšlienkami, ktoré Dáni vyznávajú.
„Je nepríjemný, arogantný, hrozný. A zasa tak veľmi dobre nevyzerá. Rozhodne nie. Len trochu. Pekné ramená. Krásne oči. Príťažlivá tvár. Skôr zaujímavý… zaujímavo poskladaný. Skrátka, vyzerá celkom dobre, nie je to žiaden krásavec alebo niečo podobné. Vlastne je krásavec, ale to ešte nič neznamená.” (str. 65)
Príbeh bol od začiatku veľmi predvídateľný, ale pri takejto knihe mi to vôbec nevadilo. Čo ma mrzí je, že tam bolo málo romantiky na mňa. Ja som dosť sladký typ človeka, a vôbec by mi nevadilo, ak by bola romantika od začiatku až do konca. Veľmi veľa sa písalo o Kate práci (čo bolo na mňa niekedy až príliš) a aj o samotnom Dánsku, čo mi zas až tak nevadilo, pretože bol tak nádherne opísaný, že každý kto si ju prečíta, môžem z určitosťou povedať, že tam bude chcieť ísť.
Knihu Kaviareň v Kodani odporúčam všetkým romantickým dušiam, ktoré sa chcú aspoň na chvíľu preniesť na miesto, kde panuje šťastie, pokoj a láska. Tu sa dozviete, že práca nie je všetko, a treba dať prednosť aj iným dôležitejším veciam. Ja sa už teraz teším na druhý diel, ktorý sa volá Pekáreň v Brooklyne.
Tohle bylo tak neskutečně slaďoučké a miloučké, že to ani neumím popsat. Knížku jsem přelouskala za dva, naprosto blažené dny. Sice už od začátku víte, kdo s kým skončí, ale tak už to prostě u knížek tohohle typu bývá. Autorka píše hrozně čtivě a máte pocit, že opravdu sedíte někde v Kodani nad šálkem dobré kávy. Romantiky tolik nečtu, přestože je mám hrozně ráda, z nějakého, mně do dnes neznámého důvodu. Ale letos jsem nějak v moodu na romantiky, takže to hodlám napravit. Tahle kniha mě hrozně namotivovala, na celou sérii jsem se dlouho těšila a neskutečně se těším na další díly. Doufám, že to bude jedna z těch nekončících sérií.
Znova jsem si přečetla a opět nadšená.Romantické čtení s návštěvou Kodaně co víc jsi přát.Doporučuji čtenářům,který chtějí odpočinkové čtení.
Od knihy som mala veľké očakávania, že si pri nej oddýchnem... ale nie že pri nej zaspím. Prišlo mi, že to nemá] iadny poriadny dej, romantika sa strčila niekde do posledných 200 strán, opisy Dánska dosť ochudobnené... neviem no, hygge mám rada, ale z tejto knihy som ho necítila. Navyše hl. hrdinka mala pri tom mužovi myšlienkové pochody horšie ako pubertiačka. Bola som sklamaná.
Dánská oddechovka na vlně hygge, ale možná oddechová až trochu moc. Není to špatné čtivo, ale klouže po povrchu. Něco tam ještě chybí, něco to postrádá, a ne a ne to najít. Žádné to pomyslné hygge jsem při čtení bohužel necítila.
Žánr oddechové četby je paradoxně jeden z nejtěžších, protože vymyslet a napsat pohodový příběh, který ovšem není úplně blbý, je fuška. Možná je to tím, že je to první kniha od autorky, možná tím, že jsem v této četbě náročnější a možná taky tím, že je to opravdu slaběji napsáno, anebo všechno dohromady, sama nevím. Nemám nic proti oddechovkám, přesto od nich očekávám a požaduji trochu promyšlený, čtivý a zajímavější příběh. Tohle bylo na můj vkus moc jednoduché, předvídatelné a hlavně nevyužité. Fakt to mělo potenciál, ale přijde mi, že ho autorka nedokázala využít naplno. Jako by se ten příběh zasekl na jedné vlně, na jednom stupni, ale nerozvíjel se dál. Žádný zvrat, žádné překvapení, nic nového, postupně trpí takovou únavou děje. Dánsko je jedna z mých oblíbených zemí, ale bylo ho tam velmi pomálu. Neříkám, že se mi to vůbec nelíbilo, nebylo to vyloženě zlé, čtení mi nevadilo, ale tolik jsem si to neužila a abych řekla pravdu, čekala jsem víc, to je asi taky ten hlavní problém. Kdybych hodnotila v rámci oddechové četby a kdyby mi bylo o takových 10 let méně, možná bych dala i o půl hvězdičky, hvězdičku víc, ale v rámci literatury celkově je to takový čistý průměr.
Jo, ale ta milostná scéna, to bylo jako co? To se reálně neděje, že ne. To jsem se vlastně fakt zasmála, jak to bylo neskutečný, ale bylo to šíleně trapný. To nevymyslíš. :D
Na knihy Julie Caplin určitě nezanevřu, lákají mě, ale doufám v trochu živější a zajímavější příběhy.
Dlouho jsem uvažovala, jakou recenzi k této knize napíšu. Je pro mě malinko zklamaním. První polovina knihy byla velice nudná, ale druhý čast knihy byla o něco lepší. Ale i tak je pro mě příběh průměrný a to nejen díky častým překlepům v knize, kdy věty potom nedávaly smysl.
2018 | Kavárna v Kodani |
2020 | Hotýlek na Islandu |
2021 | Chata ve Švýcarsku |
2019 | Cukrárna v Paříži |
2019 | Pekárna v Brooklynu |
Někdy prostě potřebujete v životě jistotu. A tahle knížka vám od začátku přináší jistotu hezkého, velmi předvídatelného konce. Asi právě proto se jedná o velmi milé čtení, které vás pohladí po duši.