Kdo krade dětem čtení
Jiří Kreč
Právě probíhá velká loupež století! Dětem někdo krade čtení. Detektivem pátrajícím po pachateli se kromě hlavní postavy Terezky můžete stát i vy. Na pomoc vám přispěchá řada pomocníků – Muž s dýmkou, Dřevěný panáček s dlouhým nosem, Chlapec s kordem, Chlupáč se soudkem medu a spousta dalších hrdinů z knížek. Pátrání ale nebude vůbec jednoduché. Aby byla Terezka úspěšná, bude muset číst. A to ne jenom jednu knihu. U čtení navíc bude muset přemýšlet a hledat skrytá poselství. Podaří se vám spolu s ní najít pachatele?... celý text
Knížka se mi líbila, ale dala jsem jen čtyři hvězdičky protože jsem si nebyla chvílemi jistá co je realita a co je jenom Terezčina představa. Ale jinak hezké. Líbil se mi autorův nápad.
Krásně zpracovaná kniha nejen pro děti s důležitou a zajímavou detektivní zápletkou. Někdo totiž ukradl dětem čtení a malá Terezka se vydává do světa knih najít pachatele. A najde! Dokonce několik.
Zajímavá a čtivá kniha s povedenou detektivní zápletkou. Určitě doporučuji všem dětem i jejich rodičům. Líbilo se mi hádání postav a knih, některé jsem četla a nad některými uvažuji. Čtení je prostě užasné dobrodružství.
Knihu jsme si půjčila v knihovně. Večer jsme ji četla klukům a ne jen oni byli nadšení, ale i já. Krásné čtení a rodičům doporučuju, pořídit pro dítka.
Dobrodružné pátrání si čtenář musí vytvořit sám při vlastním zjišťování informací, což je velmi dobrý nápad, ale obsah knihy sám o sobě moc zábavný není. S knihou je potřeba pracovat a mluvit o myšlenkách v ní.
(SPOILER) Knížka je o holce která, se jmenuje Terezka. Terezka musí vyřešit záhadu století, záhadou je kdo krade dětem čtení. Jednoho večera příjde Krteček a řekne že, k ní přijdou ostatní, pohádkové postavy, aby jí pomohli se záhadou. Knížka se mi moc nelíbila
Detektivní příběh? Tohle bylo moc moc hezky napsané poučení a na něm zásadní bylo, že to poučení není od rodiče „takhle to je správně“, ale kdy hledají ti, kterých se to týká - dětí trávící čas jen před monitorem. Stručně – šmrnc, nápad, zábava, pohlazení, prohlédnutí:o))
Pět hvězdiček dávám za výborný nápad, za skvělou "čtenářskou dílnu" - postup, jak pracovat s knížkami, co v nich hledat, proč je číst, jak si četbu užít a co z ní vytěžit. A také za návod, jak i nadále používat technické vymoženosti naší doby, ale nenechat se jimi ovládat, a hlavně nenechat jimi vytlačit četbu knih. Moc se mi líbí tatínkovo úvodní motto, paráda.
Ale mám dvě drobné výhrady. Ta první se týká "ručně" psaných textů Terezky: když vidím to neuvěřitelné z a ž, tvar, který používala moje devadesátiletá maminka, nechápu, jak se tam dostal. Vždyť ani já, a že už jsem také v babičkovském věku, jsem tohle písmeno nikdy tak divně nepsala!
A ta druhá je možná spíš pobídka pro šikovné učitele a knihovníky. Když si procházím závěrečný seznam knížek, které doporučuje Terezka, vidím tam nejméně deset knih, které dnešní šesťák (sedmák, osmák) přečte jen stěží, obzvlášť když nemá "výborné vysvědčení". Jednak kvůli rozsahu a jisté starobylosti textu (především Robinson, ale taky Guliverovy cesty, nebo knihy J. Verna, M. Twaina či R.L. Stevensona), a pak taky kvůli samotnému námětu.
V dnešní době ale přece vychází spousta výborných knih pro tuto věkovou kategorii (namátkou třeba www.bez-bot.cz, Každý má svou lajnu, Ztraceni v čase, Tajemství oblázkové hory; nesmíme zapomínat ani na skvělé válečné knihy jako Spočítej hvězdy nebo série M. Gleitzmana). Takže se přímo nabízí navázat na Terezčin příběh hledáním v jiných, dnešním náctiletým trochu přístupnějších, ale rovněž dobrých knihách. Tohle možná měla na mysli lucakuca, ale povedlo se jí to formulovat mnohem stručněji a pregnantněji, smekám!
Takže velké díky za inspiraci i za krásné zpracování téhle knížky. A jsem tuze zvědavá na názor páťačky, která se v naší knihovně po této knížce sama sháněla a vypůjčila si ji.
Tato kniha dětem ukazuje, jak je krásné číst, jak je krásné objevovat nové světy a seznamovat se se spoustou zajímavých knižních hrdinů. Spolu s hlavní hrdinkou Terezkou poznávají děti známé či méně známé literární hrdiny a pokud chtějí přijít na kloub tomu, kdo krade dětem čtení, musí přečíst pár knih... Tento nápad se mi velice líbil a jako dospělý čtenář hodnotím knihu kladně.
Půjčím ji dětem znovu tak za 6-8 let, myslela jsem, že budeme číst před spaním něco zábavného a nového, plného napětí a pátrání... ale pro 4 leté je to ještě brzy. A nevím jak vy, ale já byla docela ráda, že jsme to po třetí kapitole s dětmi ukončili, taky jsem se nudila.
Přímo umělecké dílo, které by mělo být povinnou četbou, alfou a omegou... No prostě to řeknu, jak to je:
Čtení je dar, který stojí za to rozvíjet.
A tahle kniha je geniální!
Díky za ni, za nápady a tipy.
Velmi šikovně napsaná kniha. V každé kapitole je nějaký knižní hrdina a čtenář má potřebu si knihu najít a přečíst (pokud tak ještě neudělal), aby lépe porozuměl tomu, co knižní hrdina Terezce radí.
Moc povedená kniha, která nenásilně ukazuje, jak důležité je najít si čas na čtení, na čtení dětem a na děti vůbec! Tleskám!!!
Nápadité, chytré, milé a inspirativní. Moc pěkná kniha.