Kdyby zůstal se mnou
Laura Nowlin
Autumn a Finny bývali nerozluční. Jenže pak se něco změnilo – možná oni sami. Dospěli do bodu, kdy se víceméně snaží jeden druhého ignorovat. Autumn má svou úzkou skupinku kamarádů a přítele Jamieho. Finny se stal ve škole oblíbencem, kterého chtějí mít všichni kolem sebe. To však nic nemění na pocitu, který se v Autumn probudí pokaždé, když se s Finnem potkají. Stále častěji se jí do mysli vtírá myšlenka, že mohlo být všechno jinak. Možná měli být s Finnym spolu. Pak se ale stane něco, co všechno navždy změní, a Autumn zaplaví pochybnosti, jestli by se její život vyvíjel jinak, kdyby se jejich cesty nerozdělily.... celý text
Literatura světová
Vydáno: 2024 , Yoli (ČR)Originální název:
If He Had Been with Me, 2013
Hrozně super, pokud máte radi slowburn. Pořád čekáte na ten zvrat na konci. Ještě to má pokračování,ale to se mi nelíbilo.
(SPOILER) Na tohle dílo jsem se velmi těšila, ale po dočtení nemůžu říct, že by moje očekávání byla uspokojena. Achjo. Na začátek by asi bylo fajn říct, že v originálu tahle knížka vyšla v roce 2013. Takže je pochopitelné, že vypadá tak jak vypadá a že jsou v ní určitá klišé. To jí za mě ale bohužel neomlouvá, i starší knížky ve mně totiž dokáží vyvolat emoce, narozdíl od téhle. Tady to ve mně prostě nic nevyvolalo, maximálně tak otázky a zmatení. Hodně mi vadilo, jak to bylo předvídatelné, prakticky všechno, co se tu stalo jsem prostě čekala. Tím pádem mě nepohánělo ani to, abych věděla co se stane, protože to jsem tak jako tak věděla. Většinu klišé v knížkách zvládám, ale jestli je něco co fakt nemám ráda, tak to je těhotenství. Tady bylo fajn že to na konci dodalo aspoň nějakou naději, ale zároveň prostě ne. Nemám tohle ráda, děsně mi to vadí, zvlášť to, jak to bylo podané tady. Haló? Však viděli co se stalo jejich kamarádce, tak proč se chovali úplně stejně? Ugh. Stejně tak mi děsně vadilo jak se tady řešil sex a jak se o něm komunikovalo. Pardon, ale poblít se bolestí fakt není normální a už vůbec ne to, že by se to někomu mělo líbit a měl by s tím být ok. Panebože, tohle když bych si přečetla ve třinácti tak si z toho odnesu buď to, že nikdy nechci mít sex, nebo to, že ho chci hned teď, včetně následků. Cením ty témata, která tady autorka řeší, jako jsou deprese, rozvod, a celkově to přátelství/láska prolnuté celou knihou. Ale na mě to prostě nepůsobilo vůbec nijak a už vůbec ne heavy. Autumn jsem si taky neoblíbila, zato Finn byl moc fajn, to je jeden z důvodů proč bych si přečetla pokračování, které je z jeho pohledu. Konec byl za mě taky velmi "špatný". Buď jsem doufala že to dopadne fakt špatně a bylo by to aspoň originální, nebo že tam nebude obří klišé. Nestalo se ani jedno, což na jednu stranu chápu, na druhou stranu mi to přineslo jen další zklamání a povzdech. Nemyslím si, že to je úplně špatná knížka, ale taky mi nepřijde že by byla ideální pro cílovku. Musím tomu ale nechat to, že díky tomu jak je to napsané a jak krátké kapitoly to má jsem se do toho fakt zažrala. Pořád jsem chtěla číst dál a dál, i když příběh samotný mě nepoháněl. Takže jako tahač ze čtecích krizí je tohle super. Pokud už máte načteno, nic nového vám to nedá, pokud jste cílovka, znám lepší díla (Pět kroků od sebe, Zlomky nekonečna, Říkej tomu, jak chceš, Až půjdeš, vezmi mě s sebou...). Jestli vás tohle ale zajímá, zkusit to můžete, úplně špatné to není. Že bych ale pochopila ten hype, to taky úplně říct nemůžu.
Už první kapitola prozradí, kam příběh směřuje… a už první kapitola mi zlomila srdíčko. A na konci jsem brečela, jak u knihy dlouho ne. Tahle kniha ve mně zanechala neskutečně mnoho emocí, zaznačila jsem si obrovské množství myšlenek a chci se k ní vracet. Zamilovala jsem si hlavní hrdiny… Chci být jako Autumn a nosit korunku jen tak, protože se mi to prostě líbí. Chci mít nejlepšího kamaráda z dětství, do kterého se zamiluju (okey to je trochu složitější než ta korunka…). Naprosto mi sedl styl psaní pomocí extrémně krátkých kapitol, které mě neustále držely u čtení. Sedl mi i styl psaní, ocenila jsem zpracovaní těžších témat a podlehla vztahu hlavních hrdinů. Do knihy jsem se opravdu naprosto ponořila a mám strašnou potřebu si hned přečíst druhý díl (z pohledu Finnyho), protože jsem se do tohoto příběhu naprosto zamilovala.