Kdyby zůstal se mnou
Laura Nowlin
Autumn a Finny bývali nerozluční. Jenže pak se něco změnilo – možná oni sami. Dospěli do bodu, kdy se víceméně snaží jeden druhého ignorovat. Autumn má svou úzkou skupinku kamarádů a přítele Jamieho. Finny se stal ve škole oblíbencem, kterého chtějí mít všichni kolem sebe. To však nic nemění na pocitu, který se v Autumn probudí pokaždé, když se s Finnem potkají. Stále častěji se jí do mysli vtírá myšlenka, že mohlo být všechno jinak. Možná měli být s Finnym spolu. Pak se ale stane něco, co všechno navždy změní, a Autumn zaplaví pochybnosti, jestli by se její život vyvíjel jinak, kdyby se jejich cesty nerozdělily.... celý text
Literatura světová
Vydáno: 2024 , Yoli (ČR)Originální název:
If He Had Been with Me, 2013
Kniha na mě působila vlažně a nezáživně.
Stránky knihy jsem otáčela, příběh ubíhal a já čekala kdy mě zaujme - nestalo se
Ani nevím, kde mám začít. Tahle kniha je jedno velké NE. Zaprvé opravdu nechápu, jak něco takového může mít na své obálce slovo BESTSELLER, opravdu ne. Příběh je extrémně nudný, nic se tam neděje, příběh působí dojmem, jako kdyby si autorka vytrhala pár stránek ze svého deníku, který psala, když jí bylo dvanáct (postavám je šestnáct až osmnáct, ale opravdu se tak nechovají). Další problém nastává s tím, jak je kniha napsaná. Má hrozně krátké věty a nečte se to vůbec dobře, což v kombinaci s tím, jak je to nudné a vlastně to nemá žádnou zápletku je lehce smrtelná kombinace. Ale co je na této knize nejhoší jsou psychické problémy. Autorka je tam popisuje, jako kdyby viděla nějaký teen film, kde hlavní hrdinka zmíní, že má "silné deprese", ale vlastně se tak vůbec nechová, nějak zvlášť je neprožívá a dělá věci, které by s nimi rozhodně nedělala. Za mě tahle kniha rozhodně ne. Jediné co mohu pochválit je obálka a asi posledních 30 stran knihy, kde to chvilkami i dávalo smysl. Takže opravdu doporučuji vyhýbat se tomuto skvostu obloukem. 1,5/5.
Příběh o lásce, chvilkami až naivní. Ale zase musím zohlednit, že již dávno nejsem cílovka. Četlo se však velmi dobře.
Nejhorší na tom je to uvědomění si, že jsem se v mládí chovala dost podobně a moje tajné deníčky překypovaly podobným smýšlením, za který bych si teď nejraději nafackovala. Nic to ale nemění na faktu, že ta knížka je prostě nudná. Žádná postava tam není popsána tak, že bych si k ní dokázala vybudovat nějaký vztah, natož s ní soucítit. Chápu, že dávno nejsem cílová skupina, ale vážně se takové knížky stávají hity? Proč? A díky čemu?
Kdyby zůstal se mnou se stala velkým hitem v zahraničí, a já byla zvědavá, jestli se přidám k nadšeným čtenářům, nebo ne. Anotace byla slibná, takže jsem si knihu vzala na jedno odpoledne a myslela si, že jen rozečítám, ale nakonec mi to jedno odpoledne stačilo.
Setkáváme se s dívkou Autumn, která má kromě úžasného jména, i nejlepšího kamaráda Finnyho. Znají se od malička, ale v poslední době jsi nejsou tolik blízcí. Finny se baví se skupinkou oblíbenců, roztleskávaček.. a Autumn táhne spíše s outsidery. To vám napovídá, že se ocitneme v prostředí střední školy.
Příběh je plný školních eskapád, citů, emocí, prvních lásek, ale i vážných témat. Co se tu ale nejvíc řeší jsou city Autumn, která se v tom prostě plácá. Má přítele, ale neměla by být s Finnym?
Autumn je fajn postava, taková typická středoškolačka. Ale Finny je jiné kafe, milý, dobrosrdečný, laskavý. Mezi nimi je cítit chemie a roztomilé jiskření.
Co mě mrzí je, že kromě konce, který mě dost překvapil, dojal a rozbil, ale musím konstatovat, že celé čtení bylo takové nijaké, průměrné. Kniha byla samozřejmě čtivá, proto jsem jí dala za jedno odpoledne.
Jinak to není žádné složité čtení, kapitoly jsou krátké a opravdu rychle ubíhají. Možná jsem čekala od knihy trochu víc, více překvapení, možná zvratů. I tak si ale myslím, že pokud hledáte příběh ze školního prostředí, kde je láska na každé straně... Tohle je ono!
Knihu jsem četla jen kvůli výzvě a nebýt této skutečnosti, tak ji asi odložím nedočtenou. Je to vyloženě YA literatura, jejíž cílovka již nějakou dobu nejsem. Ale i tak si myslím, že být to lépe zpracované, tak by mě kniha aspoň trochu zaujala. Příběh mladých lidí, kteří řeší své problémy adekvátní věku, ale vyprávění bylo tak suchopárně podané, že mi při čtení chyběly jakékoli emoce a pocity z toho, co jsem četla. Dokonce i první a asi pět posledních kapitol, které měly být nejsilnější z celého příběhu, mě nechávaly docela chladnou. A to jindy nad dobrou, emotivně procítěnou knihou, dokážu opravdu slzet.
Kniha, která začíná koncem. Celou knihu jsem přemýšlela nad tím, zda tak kniha opravdu dopadne, nebo se jedná o zmiňovaný román Autumn. Finny mi byl mnohem sympatičtější než Autumn. Ta mi chvílemi se svým chováním lezla pěkně na nervy. Jinak jsem jim tu lásku ale moc přála. Škoda, že si na rovinu nepromluvili už dříve, pak by třeba kniha mohla skončit happyendem.
No... Ani nevím co napsat. Byl to krásný příběh. I když je konec vyspoilerovaný už na začátku i tak mě posadil na zadek.
Smutné a silné.
O téhle knížce se toho na TikToku mluvilo tolik, že jsem neodolala a půjčila si ji. Už několik let nejsem cílová skupina tohoto žánru, ale občas si nějaký dívčí román moc ráda přečtu. Tohle mi ale přišlo hodně zvláštní. Hned první kapitola byla jeden velký spoiler. Postava Autumn mi nebyla moc sympatická a celý příběh byl až příliš předvídatelný.
Celou knížku jsem prožívala společně s Autumn a Finnem, ale za mě celá kniha měla začínat až od kapitoly 2, protože zbytečně vyspoileruje konec knihy
Mně osobně by vyhovovalo víc, kdyby příběh začal až od druhé kapitoly. První kapitola je dost spoiler, takže člověk ví, jak to skončí. A konec poslední kapitoly? Brala bych nějakej epilog, nebo něco, takhle mi to přijde otevřený a nevím co si o tom myslet. Ale jinak se to četlo hezky.
Co to proboha bylo? Upřímně jsem očekávala o dost víc, když kolem knihy je takový poprask. Námět sice tuctový, ale kdyby byl lépe zpracovaný, víc do hloubky popsané emoce a hlavní hrdinka méně otravná, dalo by se s tím pracovat.
Výhrad ke knize mám hned několik. Již zmiňovaná hlavní postava Autumn vlastě celou dobu jen krčí rameny (opravdu to bylo snad každé dvě stránky), a protáčí oči. Já vím, že je těžké napsat sympatickou hlavní postavu, ale tohle byl zas úplný extrém. Zápletky naprosto předvídatelné. Teda až na tu poslední, ta mě překvapila, ale přišla mi tam hrozně na sílu. Postavy nic moc, vlastně o nich ani moc nevíme, protože se příběh točí jen kolem Finna a Autumn. Celé to bylo hrozně ploché a povrchní. Emoce úplně na nule.
Pro mě taková oddechovka, nic náročného. Teenageři knihu jistě ocení lépe.
(SPOILER)
Kdyby zůstal se mnou jsem zaregistrovala na Tiktoku, kde to mělo docela velký úspěch.
Podle obálky a anotace jsem si myslela, že se bude jednat o smutný příběh a psychicky jsem se na něj připravovala.
Ale bohužel tomu nebylo tak. Když se člověk nad tím celým zamyslí, tak určitě tam byly věci k zamyšlení, ale čekala jsem spíše více emoční jízdu.
Příběh vypraví o přátelství, lásce, depresích a smrti. Autumn a Finn se společně narodili na podzim. Už od malička byli nerozluční a byli si stále na blízku. Čím, ale dospívali tím se jejich city přeměňovaly. Jednoho dne jejich přátelství nečekaně skončilo a nikdo netušil proč. Jejich maminky byly nejlepší kamarádky a tak se Autumn i Finn stále vydali. Celý příběh máme z pohledu Autumn jak nám odvypráví celé čtyři roky, které trávila na škole. Bylo to zdlouhavé a místy nezáživné. Ona si našla přítele a on zase přítelkyni. On byl oblíbenec a ona chodila s vyvrhelem školy. Celý příběh se tedy nese v duchu toho, jak nám Autumn vypráví co se v jejím životě děje. Objevují se zde psychické problémy její maminky, které má kvůli manželství, ale i u Autumn zaregistrujeme, že se s tím potýká. Líbí se mi, že její maminka zareagovala tak, že ji dala k psychologovi, aby její problémy řešili.
V příběhu jsem se ztrácela kolik jim věkově je, protože tady byly časové skoky. Styl autorčina psaní mi nesedl, protože ve mně nic nevzbuzoval a opravdu jsem se těšila až to dočtu. Konec byl předvídatelný a smutný, ale bohužel to ve mně nic nezanechalo. Něco tomu celému chybělo. Věřím, že mladším čtenářům by se to asi mohlo líbit.
Achjo. Ten konec zabolel. Hodně moc.
Krásně napsaný příběh, který jsem si užila i ve svých 32 letech.
Autumn a Finny, dva kamarádi od plenek, nerozluční do puberty, pak se mezi nimi vše tak nějak pokazí a najdou si k sobě cestu až po letech. A když už se to stane, autorka nám to zase všechno vezme.
Kniha o přátelství, o různých druzích lásky, o naději a smutku.
Hořkosladké, rozhodně doporučuju všem, i když mi to zlomilo srdíčko.
Prvně musím napsat, že autorka opravdu krásně píše. Její popis prostředí nebo některých dní je opravdu skvělý a občas mi přijde, že sebou nese něco víc.
Každopádně Autumn mi úplně nesedla. Přišla mi docela nesympatická a občas jsem se ztrácela v tom, jaký je vlastně měsíc nebo jak dlouhý čas uplynul. Taky bych řekla, že knížka se spíš bude líbit věkové kategorii pod 21 let (můj vlastní názor)
Co mě osobně hrozně bavilo, byli vzpomínky na dětství a vztah mezi Autumn a Finnem. Nejvíc mě knížka pak bavila od strany 270, kde mě úplně pohltila a dočetla jsem na jeden nádech.
Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze. #spoluprace
Kdysi se tahle kniha objevovala téměř v každém videu na Tiktoku. Neminul den, abych tu obálku někde nezahlédla a teď konečně dorazila i k nám.
Autumn a Finny bývali nejlepší kamarádi. Jenže pak se každý začal bavit s jinou partou přátel a postupně se odcizili. Protože ale bydlí vedle sebe a jejich matky se často navštěvují, stále jsou nuceni se vídat a Autumn se do mysli začnou vkrádat myšlenky, co by kdyby…
Autorka nezahálí a to podstatné prozradí hned na začátku v prologu, takže čtenář celou dobu ví, jak tenhle příběh dopadne. A ne všem může tohle vyhovovat.
Myslím si, že kdybych se ke knize dostala dřív (v originále vyšla už v roce 2013), zamilovala bych si ji. Ano, jsem ráda, že jsem si ji přečetla, protože lepší pozdě než nikdy, ale zrovna v tomto případě bylo setsakramentsky znát, že už nejsem cílovka.
Celou dobu jsem při čtení knihy čekala, co se z toho vyvrbí a až při posledních stranách mi to došlo... celý ten konec už byl v prologu. :')
Utrhlo mi to trochu srdce a ukápla slza. Moc bych si přála, aby to už vyšlo u nás v originále před 10 lety, tedy chvíli po vydání originálu, myslím, že by se mi to líbilo víc v mých teen letech. Ale i tak si to ještě dlouho ponesu sebou.
Miluji YOLIČKY, i když nejsem už cílová skupiny, vždy si u nich neskutečně odpočinu a jako přidanou hodnotu mají vždy nějaký přesah. Donutí Vás přemýšlet o svých vlastních vztazích a hodnotách. Takže jsem měla jasno, tuto krásku jsem si taky nemohla nechat ujít, slibuje hluboký emocionální zážitek. Četla se moc hezky a naprosto chápu proč se mladým cca 15+ tak líbí.
Hned na začátku příběhu je prolog, který nám prozradí, o co vlastně půjde. Takže i když vlastně víte, jak příběh dopadne nebo více méně tušíte, tak i tak je čtení lehké a dynamické.
Hlavními postavami je dvojice přátel Autumn a Finny. Příběh postupně odhaluje jejich společnou minulost, krásné okamžiky, které spolu prožili, ale i bolestné rozhodnutí, která do jejich vztahu vnesla zmatek a bolest.
Autorce se povedlo vykreslit složité emoce těchto mladých lidí. Jemně a přesně popsala, co se v těchto mladých odehrává a jak vše prožívají. Byla jsem vtažena do příběhu a dokázala jsem se do Autumn vcítit a prožívat její život s ní. Neméně důležitou roli, zde hraje rodina a přátelé, hlavně v momentech kdy to pro hlavní hrdinku není jednoduché. Lidská duše a srdce jsou velmi křehké…
Na to, že celý svět mluví o tom, jak je to skvělá knížka a jak si při ní mohli oči vyplakat, je to celkem slabota. Postavy se chovaly, jako by jim bylo dvanáct let. Celé mi to připadalo nedotažené, příběh neměl jedinou zajímavou zápletku, všechny ty skoky v čase tomu moc nepřidávaly. Nevím, co je na tom tak úžasného, že se to dá nazývat bestsellerem.