Když jedné zimní noci cestující
Italo Calvino
Vrcholné dílo posledního tvůrčího období významného italského spisovatele 20. století je bravurní parodistickou variací na téma román, nesmírně zábavnou četbou, ale také hlubokým zamyšlením nad vztahem literatury a životní empirie, nad poměrem individualismu a altruismu a možností dialogu mezi těmito dvěma volbami.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1998 , Mladá frontaOriginální název:
Se una notte d'inverno un viaggiatore, 1979
Rafinovaná kompozice, umění zaujmout střídáním témat, napínavá detektivní linka, skvělé zpřítomnění atmosféry - a výborný Pelánův překlad.
Takto so mnou ešte žiadny spisovateľ nevybabral! Aj keď príbeh bol od druhej polovice príliš pritiahnutý za uši a záver tiež nič moc, knihu hodnotím vysoko pre vtipne nápaditú kompozíciu.
Keď som ju prvý raz začala čítať, nebola som pripravená na tento autorský výstrelok a hoci sa mi kniha nápadom páčila, nedočítala som ju. S odstupom som sa výborne bavila na prečítanej prvej polovici - ako si čitateľ kúpil knihu a po prečítaní prvého hárku zistil, že je zle vytlačená a nemôže čítať ďalej. Ide ju reklamovať do kníhkupectva, kde sa zoznámi s mladou ženou, ktorá má ten istý problém. Kniha, ktorú mu vymenili v obchode, je zas úplne iná a po niekoľkých stranách, práve keď inak ospalý dej začne byť napínavý, opäť sa zjaví tlačová chyba... nasleduje pátranie po pokračovaní kníh a čitateľ sa v nádeji na dokončenie znova a znova dostáva ku knihám, z ktorých si z rôznych dôvodov môže prečítať len začiatok... prvá polovica je veľmi vtipná, v druhej polovici sa už všetko zamotáva tak, že som si už nedokázala udržať prehľad, kto je kto, čo bolo v minulosti, čo je súčasná dejová línia, čo je úvaha, skutočnosť... Zdalo sa mi, že autor sa tak zamotal do svojich výmyslov, že nevedel, ako má knihu ukončiť. Končí sa náhle, pre mňa nepochopiteľne. V každom prípade, tá prvá polovica za to stála!
2007 | Neviditelná města |
1982 | Italské pohádky |
1998 | Když jedné zimní noci cestující |
1967 | 5 italských novel |
1970 | Naši předkové |
Geniálna kniha, keby som mohla tak hneď osobne poďakujem autorovi za to, ze toto napisal:-)Ma to veľkú hodnotu a jednoznačne stoji za prečítanie.