Keltské mýty: Člověk a jeho „Jiný svět“
Ingeborg Clarus
Kniha je určena všem, kdo chtějí do starého a symbolického světa keltských mýtů proniknout hlouběji. Autorka se podrobně zabývá základními cykly irských a velšských ság, v nichž shledává překvapivé paralely k problémům současného člověka. Svou psychologickou erudici, čerpající z tradic jungovské školy, zde spojuje se zevrubnou znalostí kulturně historických souvislostí myšlenkového světa starých Keltů. Otevírá tak přístup k nadčasové a hluboké dimenzi mýtů, v nichž nachází odpovědi na obecně lidské otázky. Solidní zpracování spolu s bohatým aparátem vytváří rovněž dobrý základ pro případné další studium tématu. Ingeborg Clarusová, doktorka medicíny, je docentkou v Ústavu C. G. Junga a působí jako analytička na Stuttgartské akademii hlubinné psychologie. Autorka četných publikací z oblasti na pomezí psychologie a mytologie (naposledy „Mýtus, rituál a proměna. Pouť napříč kulturami a mýty“).... celý text
Duchovní literatura Mytologie Literatura naučná
Vydáno: 2001 , VyšehradOriginální název:
Keltische Mythen, 2000
Keltské mýty jsou pro mě pořád těžko zapamatovatelné, a to jsem přečetla už několik knih. Tahle mi přišla asi nejsrozumitelnější. Nerozebírá sice tolik prameny, ale jde po základních tématech, a srozumitelně je představuje čtenáři. Psychologický výklad mýtů mám ráda, a ani ne proto, že bych ho brala jako ten jediný správný, ale hlavně proto, že dává mnoho podnětů k přemýšlení a vytváří snovou atmosféru, stejně jako mýtus samotný.
Máte dávné předky mezi Kelty? Byli menšího vzrůstu (v průměru 172 muži, 159 ženy), často bojovali nazí, bili kolem sebe jako diví a nebáli se smrti. Jejich povaze byla jakákoliv striktně centrální organizace zásadně cizí. A navíc: "Bohatí pili víno a k velikému údivu jižanů je neředili. Střední stav pil pšeničné pivo s medem, široké masy obyčejné pivo (korma)."
Pohled na irské mýty a keltskou historii z úhlu psycholožky jdoucí ve stopách Junga a jeho analytické filosofie. Kniha sice stručná, ale přesto vydatná na originální postřehy.
Jeden z těch lepších průvodců, který vás provede světem ostrovních Keltů. Výborně chronologicky seřazeno, jak jen bylo možné, mýty jsou zde přikládány a srovnávány s událostmi historickými (možnými historickými, či mytologicko-historickými). Velké a možná to největší plus vidím v tom, že autorka je psycholožkou a výborně mýty rozebírá z hlediska psychologie. Když tuto knihu srovnám s mnohými publikacemi zaměřujících se na tento obor, kde různé pohádky a mýty psychologové rozebírají a přirovnávají k lidským neduhům a strastem, či psychickým onemocněním, tato kniha pak vede i mezi nimi.