V džungli
Zane Grey
Dobrodružná plavba dvou bratrů, badatele a přírodovědce, po řece v džungli jihovýchodního Mexika. Oba hrdinové spolu s dvěma přáteli plují na člunu po řece divokou džunglí, plnou nebezpečných zvířat i nepřátelských domorodců. Ken, badatel, je rozvážným vůdcem celé výpravy, jeho bratr Hal, přírodovědec, je lehkovážný mladík dobrodružné povahy, z čehož plynou i různé komické i nebezpečné situace. Pokud správně splní svůj úkol - zmapovat a prozkoumat neznámé končiny, odměnou jim bude cesta do Afriky... celý text
Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: 2000 , Návrat , Novina (Praha)Originální název:
Ken Ward in the Jungle, 1912
Opět pokračování volné trilogie, děj místy trošku průměrný, ale autor rozhodně nadprůměrný, nemáte co ztratit.
(vydání od Olympie, 1971)
Dokud se děj drží plavby po řece, je vše v pořádku. Horší je, když se „chlapci“ zastaví. To je pak několik kapitol věnovaných jen „sportovnímu“ zabíjení (střílení) zvířat. „Silný hluk, který způsobili, nádherný, rychlý pohyb mohutných křídel ve vzduchu a jejich rozpětí, jejich ušlechtilá divokost a dokonalé vlastnosti lovné zvěře – to všechno byly pro Kena důvody, pro něž začal řadit lov na krocany do nejvyšší sportovní kategorie.“ (131) Aha…
No, pořád jsem čekal, kdy konečně nějaký ten bránící se tvor jednoho z „chlapců“ zneškodní, ale bylo mi jasné, že se nedočkám. Zlo zvítězí nad dobrem. Samozřejmě. Nejsem cílová skupina, dostal jsem se k tomu náhodou (nebo spíš omylem). Myslím, že i ona cílová skupina, ať už je to v dnešní době kdokoliv, si zaslouží něco lepšího.
První dvě části trilogie s Kenem Wardem jsem nečetl a číst nebudu, už podle názvu a anotace „Na lovu šelem“ je mi jasné, že by to mohlo být ještě horší. Na druhou stranu anotace knihy „Prázdniny v pralese“ (boj proti „nezákonné“ těžbě dřeva) vypadá nadějněji.
Mám vydání Olympie z roku 1971 s nádhernými Vraštilovými obrázky. Jako klukovi se mi dobrodružství Kena Warda, jeho bratra Hala, George a Pepeho při splouvání řeky kdesi v Mexiku moc líbilo. Dnes, po čtyřiceti letech, už z knížky tak nadšený nejsem. Přinejmenším to, jak kluci střílí na všechno co se kde šustne, se mi už dneska tolik nezamlouvá. Pořád je to ale Greyův vysoký standard.
Jako kluk jsem tuhle knihu miloval. Do noci s baterkou pod peřinou jsem hltal každé slovo. A četl jsem jí pořád dokola :-)
2010 | Zálesák |
1997 | Ztracená řeka |
1992 | Nevada |
2000 | Jezdci z purpurových stepí |
1931 | Prázdniny v pralese |
Kena Warda v džungli měli v Místní lidové knihovně také. Byl stejně dobrý jako jiné greyovky. Letní horké a dusné počasí evokovalo pobyt v džungli a jihočeští ovádi a komáři žrali stejně nelítostně jako mexická klíšťata!