Klapzubova jedenáctka

Klapzubova jedenáctka
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524769/bmid_klapzubova-jedenactka-6532a17608597.jpg 4 1131 1131

Klapzubova jedenáctka (s podtitulem Povídka pro kluky malé i velké) je humoristický román českého spisovatele Eduarda Basse ze sportovního prostředí. Poprvé vyšel v roce 1922 v nakladatelství Františka Borového. Hlavními postavami jsou členové rodiny Klapzubů z Dolních Bukviček u Kouřimě, kteří tvoří kompletní fotbalový tým SK Klapzubovu jedenáctku. Kniha má dvacet kapitol a začíná tím, jak chudý chalupník Klapzuba učí svých jedenáct synů hrát fotbal. Díky přísným tréninkům se dostanou takřka hned do první třídy a stanou se mistry v Čechách s celkovým skóre 122 : 0, když v semifinále porazí Spartu 6 : 0 a ve finále Slavii 5 : 0. Poté jedou dobývat Evropu...... celý text

david6273
01.09.2021 3 z 5

Klasická, vzpomínková kniha z dětství, která nikdy neomrzí.

lassse
23.07.2021 4 z 5

Který fanoušek by nechtěl aby jeho tým byl ten nejlepší z nejlepších? Tady jeden máme ;-)

Pebra
08.07.2021 3 z 5

Velmi se omlouvám všem fotbalistům, ale mně - už v dětství - po přečtení téhle knihy přišli všichni fotbalisté tak nějak vygumovaní.

knihoVlk
24.06.2021 4 z 5

Ano, kniha je občas až přehnaně popisná, nicméně asi je třeba vzít v potaz datum vydání. Každopádně příběh mi k dnešnímu dni přijde aktuální minimálně v tom, jak vede pantáta Klapzuba svoje hochy nejen ke sportovnímu úspěchu, ale i k pevnému charakteru. S chutí bych to zavedl jako povinnou četbu pro vedoucí sportovních oddílů dětí a mládeže :)

Grynče
07.06.2021

Nádherná vzpomínka na povinnou četbu.

soupik2012
30.05.2021 3 z 5

Protože mě fotbal v dětství vůbec nezajímal, tak mě tato kniha úplně minula. V pozdějším věku jsem ovšem viděla film, který se mi docela líbil a který byl natočený právě podle této předlohy. A tak jsem teď, když vyšla audiokniha, dostala chuť porovnat film s knihou. Bylo pro mě velikým překvapením, že se kniha od filmu tolik liší. Společný mají snad pouze název a hlavní myšlenku příběhu. Jinak je to úplně o něčem jiném. Film se mi líbil o hodně víc. Pohádkově nadnesené vyprávění o jednom neporazitelném týmu. Nejvíc se mi líbila pohádka o Zlaté píšťalce, která je součástí tohoto příběhu. A také mě bavil závěr. Občas jsou v knize humorné situace, ale kniha je určena především pro děti. Ty by mohla bavit i v dnešním věku. Audiokniha je načtena dost průměrně a načetl jí pan Václav Müller.

topi80
18.05.2021 2 z 5

Kniha, jejíž náplň zná každý, ale upřímně, nějaký větší dojem ve mně nezanechala. Vše jde až příliš snadno, celá dominance fotbalového týmu. A k prvnímu problému vlastně dojde až ve chvíli, kdy někdy na konci knihy dostanou gól a Klapzuba tak má poprvé v životě příležitost předvést se, jakým dokáže být psychologem v poločasové kabině.

Kuxka
26.04.2021 1 z 5

Rozhodně nepatří mezi knížky, které bych si přečetla znovu. Děj mi přišel nudný a někdy až příliš moc popisu. Ale abych jen něco nevytýkala, posledních 29/149 stran bylo zajímavých.

Fany09
12.04.2021 4 z 5

Líbilo se mi to.

eraserhead
05.03.2021 3 z 5

Tohle je návrat po více než třech desetiletích. Poprvé přečteno někdy na základce v rámci školní četby do čtenářského deníku. Knihu přečetl jednou a úplně vypustil z hlavy (zůstali tam jen kanibalové a nafukovací obleky). Fotbal mě nikdy nebral a nezajímal, šel naprosto mimo mě. Než ho začal hrát syn. Knihu dostal od třídního učitele k vysvědčení, tak jsem po ní po čase sáhl. Takové přímočaré, jednoduché a nekomplikované dobrodružství. Přehnaní, idealistické a naleštěné. Místy komické, místy nápadité, prosté a trochu bezobsažné. Jedním okem tam a druhým ven. Potřetí už to číst nebudu.

Usire
25.01.2021 5 z 5

Takřka pohádkové vyprávění o jedné fotbalové rodině. Kniha má většinu času dobře našlápnuto, bohužel její závěr mě už tak nenadchl a místy ztrácí dech. Pro pobavení si ji čas od času zase přečtu, protože místy je opravdu úžasná.

andrii24
14.01.2021 4 z 5

Klape. Hraje jim to. Pospolu. Náramně. Kapelníkům kopané. I sólo, při penaltě.

Adele02
27.12.2020 2 z 5

Strašná nuda. I když jsem se to snažila brát jako pohádku, bylo to strašně přitažené za vlasy a děj se neskutečně táhl.

Stehla349
13.12.2020

Na knize se mi líbilo že byla vtipná a jak bratři drželi při sobě. Otec byl chudý chalupář a nevěděl co s 11 Syny tak z kluků udělal fotbalisty u chalupy měl rovný placek.tam z nich otec udělal pořádně fotbalisty. Aby měli na dva míče tak musel prodat kozu. Otec je přihlásil do třetí třídy. Když jeli na první zápas tak všichni měli z nich srandu. V první půli vyhráli 39:0 a soupeř do druhého poločasu nenastoupil. pak byly známy po celým světu

marketa4006
29.11.2020 5 z 5

Ačkoli je to kniha o fotbalu, jde o milý příběh s humornými zápletkami bez hrubostí a se smyslem pro fair play :-)

ijcro
08.10.2020 4 z 5

Je to skvělá, zábavná knížka, které v naší době kapku ublížilo, že jsme ji měli jako povinnou četbu ve škole. Teprve po letech jsem se dokázal přinutit znovu ji přečíst. Doporučuji

renca9071
26.09.2020 5 z 5

Když mi kamarád řekl, že nechce číst Klapzubovu jedenáctku, protože nemá rád horory, tak jsem se trochu vyděsila já. Tato kniha je klasická česká komedie z prostředí fotbalu. Eduarda Bassa moc nemusím, ale musím uznat, že napsal jednu z mým oblíbených knih. Prostředí fotbalu a rodiny se mi moc líbí, i styl autorova psaní. Kniha se hezky čte a proto jsem ji přečetla raz dva. Maličko mi vadí jméno Klapzuba, nevím proč, ale dá se to přežít. Mrzí mě, že tým nemá širší kádr a taky mě mrzí, že příběh není detailně rozepsán, přijde mi to trošku uspěchané. Knížku doporučuji, zvlašť pokud máte rádi českou literaturu, humor, sport nebo knížky menšího rozměru. PS: Prosím vás, nepište, že fotbalu nerozumíte, za 1. nechápu jak mu nemůžete nerozumět (tomu zase nerozumím moc já :D) a za 2. v této knize ani není potřeba rozumět jeho pravidlům.

Kami97
19.09.2020 5 z 5

Knihu nám před pár lety doporučila naše třídní - češtinářka. Přestože sportům příliš neholduju a fotbalu vůbec nerozumím, mě strašně bavila. Tuto útlou knížečku jsem přečetla už několikrát a pokaždé se u ní skvěle bavím.

Monika1717
04.08.2020 1 z 5

Fotbalu moc nerozumím, vím, že tam běhají hráči po hřišti a snaží se trefit míčem do branky. Kniha mě moc nebavila, četla jsem ji jako dítě a už jsem se k ní nikdy nevrátila. Starý Klapzuba uměl úplně všechno.

hanak_v_exilu
25.06.2020 4 z 5

Vždycky mi vadily dvě věci. Že má SK Klapzubova jedenáctka strašně úzký kádr a že je vyprávění uspěchané. Vzestup bájného týmu se odehraje na několika málo stránkách a pak se děj jen plácá na místě. Kdyby Eduard Bass roztáhl začátek alespoň do poloviny knihy, zapojil do děje fanoušky a dal větší prostor soupeřům, nepůsobila by jeho kniha místy tak bezradně. Námět je to ovšem brilantní. Následující mluví za sebe. Rok vydání 1981, počet výtisků 50000, vydání dvacáté první.