Klapzubova jedenáctka přehled
Eduard Bass (p)
Klapzubova jedenáctka (s podtitulem Povídka pro kluky malé i velké) je humoristický román českého spisovatele Eduarda Basse ze sportovního prostředí. Poprvé vyšel v roce 1922 v nakladatelství Františka Borového. Hlavními postavami jsou členové rodiny Klapzubů z Dolních Bukviček u Kouřimě, kteří tvoří kompletní fotbalový tým SK Klapzubovu jedenáctku. Kniha má dvacet kapitol a začíná tím, jak chudý chalupník Klapzuba učí svých jedenáct synů hrát fotbal. Díky přísným tréninkům se dostanou takřka hned do první třídy a stanou se mistry v Čechách s celkovým skóre 122 : 0, když v semifinále porazí Spartu 6 : 0 a ve finále Slavii 5 : 0. Poté jedou dobývat Evropu...... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Klapzubova jedenáctka. Přihlašte se a napište ho.
Hotovo, šmitec, tohle je fajn knížka pro všechny malé i velké kluky. Už jen ta geniální zkratka, že chalupník měl 11 synů a tak z nich sestavil fotbalový tým, je nádherná. A pak ty cifry, kolik to kluci nandali soupěřům: 7:0, 5:0, 12:0, to pohladí po srdci každého, kdo kdy kopnul do mičudy. Knížka prostě nestárne. Stejně jako ta Barcelona, na kterou se v knížce Klabzubáci také vyřítí :)
Klapzubova jedenáctka v podání Davida Novotného
Nejsem fotbalovým fanouškem a fotbal nehraji ani amatérsky. Přesto mám ke knize Eduarda Basse velice kladný vztah. Už v dětství jsem k téhle fotbalové pohádce, v níž se na fotbal pohlíží sice s nadhledem a humorem, ale především s láskou přilnul a rád se k ní vracím. Od roku 1922 kdy vyšla poprvé, byla pro uši posluchačů nahrána hned nebo v rozhlase odvysílána hned několikrát. Za zmínku jistě stojí nahrávka Supraphonu, který ji vydal jako vícehlasou četbu, ale většina z nás si ji pamatuje v nezapomenutelném podání Karla Högera. Před pár dny vyšla Klapzubova jedenáctaka znovu, tentokrát v audio vydavatelství OneHotBook s hudbou Ondřeje Brouska. Režie se ujal Michal Bureš a role vypravěče fanoušek Sparty, jehož srdce bije pro fotbal už od klukovských let, herec David Novotný.
Novotný, je živel a oproti uhlazenému Höegrovi se pustil do interpretace nesmrtelného a nadčasového Bassova textu s vervou a nadšením, hodnou útočníka valícího se ke konci druhé půle nerozhodného zápasu na branku soupeřovu. Je neskutečnou radostí poslouchat jak interpret s vervou komentuje zápasy slavného týmu. Robert Záruba by mu mohl závidět. Ale v Klapzubově jedenátce najdeme i vážnější pasáže. V těch Novotný dokáže patřičně zvolnit a dodat jim tu správnou atmosféru. Například ve chvíli, když chlapci z Klapzubova mančaftu začnou s tátou řešit rozpuštění týmu, vtiskne této scéně takovou osudovost, že z toho posluchače až zamrazí. Jsem moc rád, že Klapzunbovu jedenáctku načetl, nebo spíš bravurně odehrál právě David Novotný, intuitivní interpret a fotbalový fanoušek od pánaboha. Jeho láska ke hře těší a rozčiluje generace fandů již od 2. století př. n. l. je cítit z každého slova, každé věty.
„Chceme bdíti nad tím, aby hra hlavou nebyla nijak zanedbávána, a doufáme, že po čase, až nám nebeský Soudce odpíská konec, bude score Anglie vysoké a každý při tom uzná, že jsme hráli fér. K tomu nám pomáhej Búh!“
Knižní novinky (11. týden)
14.03.2021
Kniha Klapzubova jedenáctka v seznamech
v Přečtených | 1 868x |
v Mé knihovně | 595x |
česká literatura pro mládež česká města čeští spisovatelé mistrovství Evropy humoristické romány mistrovství světa otcové a synové fotbal, kopaná klasická literaturaAutorovy další knížky
1955 | Cirkus Humberto |
1963 | Klapzubova jedenáctka |
1948 | Lidé z maringotek |
1983 | České humoresky |
2000 | Na lodi za pohádkou |
Pobavilo. S úctou k roku vydání, ale funguje to celkem fajně i po stu letech. Takové vlastenecko-sportovní povzbuzení :-) Klasika!