Plavec
Joakim Zander
Klara Walldéen série
1. díl >
Thriller o vine a zadosťučinení. O dôležitosti a ťarche minulosti. O tom, že nakoniec sa aj tak nedá utiecť od toho, čím človek je. Jednej horúcej noci začiatkom osemdesiatych rokov 20. storočia v Damasku ponechá americký agent svoje práve narodené dieťa neistému osudu. Je to zrada, s ktorou sa nikdy nezmieri. Snaží sa pred svojou minulosťou utiecť, a to ho zavedie do Bejrútu, Afganistanu a Iraku – kamkoľvek, kde mu stres a nebezpečenstvo dovolia zabudnúť. Napokon sa už viac nemôže skrývať pred pravdou. Stojí pred rozhodujúcou voľbou. O tridsať rokov neskôr švédsku právničku Európskej únie Klaru Walldéenovú vyhľadá jej expriateľ Mahmúd Šamoš, ktorý skúma vojnové zločiny. Potrebuje jej pomoc s informáciami s pečiatkou Tajné, ktoré chcú mocní navždy schovať. Počas noci sa Klara a Mahmúd stanú štvanou zverou, ktorú prenasledujú cez zimnú Európu, kde sú hranice medzi krajinami také krehké ako medzi priateľstvom a nepriateľstvom, pravdou a lžou, minulosťou a prítomnosťou.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2014 , Fortuna Libri (SK)Originální název:
Simmaren, 2013
Velmi přeceněná kniha. Monstrózní reklama zdaleka neodpovídá kvalitě příběhu. Takové polovičaté, chvílemi nepochopitelné (proč se postavy kupř. skrývaly na ostrově, kde je tomu jaký rozumný důvod?) a velmi a velmi vzdálené bombastickým špionským příběhům typu Já, poutník, Rudá volavka nebo jakákoliv kniha od Forsytha či Berensona. A to já jsem fakt "špionský" nadšenec!
Plavec je vlastně taková tajemná osoba, která tajemnou zůstane až do konce knihy. Většina času se děj točí kolem Klary a prožijeme s ní některé těžko uvěřitelné okamžiky, intriky v ústředí CIA, honičky plné napětí a přestřelek. Kniha je velmi dynamická, takže se čte dobře, střídají se prostředí od USA, přes Sýrii, Libanon, Belgi, Paříž, až se dostaneme na švédský venkov.
První stránky jsou tak bohaté na klišé, že mě to naprosto odradilo číst dále. Škoda... takovou velkou reklamu ta kniha má.
První polovina byla docela náročná na soustředění kvůli neustálým přeskakováním v místě a hlavně čase děje a přidáváním dalších dlouho nesouvisejících postav. Druhá půle byla příjemně akční, jak se na správný špionážní thriller sluší, a navíc z končin, kam se tyto thrillery příliš často neumisťují - z nevlídných temných švédských ostrovů bičovaných prosincovými bouřemi.
Z knihy mám poněkud rozporuplné pocity, jakoby se autor snažil trochu neuměle uměle vyvolat potřebné napětí (války proti terorismu, utajované techniky mučení, soukromé i politické zájmy, plus navrch autorovo zřejmé opovržení evropskými institucemi v Bruselu a jejich "obyvateli" i podpůrnými smluvními společnostmi) a udržet jej pak více na osobní lidské úrovni, ale nepříliš se mu to (obé) podařilo.
Já nevím... nebylo to špatné, ale tak nějak jsem od toho čekala víc. Občas mi to přišlo chaotické...
Jsem ve třetině a zatím skvělý thriller. Blízký východ, CIA, tajní agenti, politika, hrdinové proti své vůli zataženi do dění... vše co by měl thriller mít. Mohli by podle něj natočit i poměrně akční film.
Velmi chaoticky napisana kniha. Zo zaciatku vela postav, citatel ma trochu problem orientovat sa o koho vlastne ide. Pribeh casto skace, chvilu pritomnost potom minulost, od jednej osoby k druhej. Kniha ma cca 400 stran a vy este pri 200 strane neviete kto patri ku komu.
Musim suhlasit s komentarom nizsie, na tak dobru reklamu celkom slaba kniha. Cakala som od toho viac.