Klasická filozofie v kostce
Michael Moore
Klasická filozofie v kostce podává přehledné dějiny antické filozofie. Od Sokrata, Platona či Aristotela po Pythagora ke stoicismu Marka Aurelia. Kniha je navíc doplněna o mapy, diagramy, přehledy a tabulky.
Tato kniha je přesně to, co jsem hledala, abych získala přehled o klasické filozofii.
Od Sokratových fascinujících diskusí o morálce a ctnosti až po Pythagorovy pokusy porozumět uspořádání vesmíru nám myslitelé starověkého světa poskytli úžasnou škálu myšlenek, které pomohly utvářet moderní svět.
Na konci každé kapitoly je krátké shrnutí, které pojednává o hlavních bodech a pomáhá vám zapamatovat si, co jste právě četli, což je velmi užitečné pro ty, kteří si chtějí dělat poznámky.
Obzvláště se mi líbily pečlivě vybrané diagramy a jednoduché shrnutí složitých teorií.
2004 | Hloupí bílí muži |
2005 | Fahrenheit 9/11 |
2005 | Kde domov tvůj...? |
2005 | Uvěří nám ještě někdy? |
2020 | Klasická filozofie v kostce |
Tuto knih bych určil asi těm, kteří s filosofií mají už nějakou zkušenost. Její název by mohl mylně napovídat, že jde o jednoduchý přehled, avšak styl (i když se překladatelé asi snažili) tomu neodpovídá.
Některé pasáže (kapitoly) byly zajímavé a dobře se četly, na druhou stranu zde byly i části, do kterých jsem se musel vyloženě nutit.
Kniha by mohla sloužit těm, kteří si chtějí tuto problematiku zopakovat. Začátečníkům bych ale spíše doporučil Malé dějiny filosofie od Störiga.