Sychravá Středa
Garth Nix
Klíče od Království série
Artur Penhaligon prožívá jedno dobrodružství za druhým. Bojuje proti pirátům, bouřkám, explozím a obrovské, všepožírající obludě. Pod polštářem našel pozvánku: LADY STŘEDA, Architektčina Správkyně a vévodkyně Hraničního moře, s nesmírným potěšením zve Artura Penhaligona na vybraný oběd o sedmnácti chodech, doprava zajištěna, odpovědi není třeba! Takové pozvání nemůže odmítnout. A tak se z nemocničního pokoje vrhá do dobrodružství na širém moři a po celou dobu je stále hlouběji vtahován do ústředního tajemství Domu. Artur musí najít třetí část Vůle a získat Třetí Klíč – nejen pro sebe, nýbrž pro miliony lidí, kteří budou v opačném případě trpět. Jaký bude jeho první krok?... celý text
Romány Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2008 , TritonOriginální název:
Drowned Wednesday, 2004
Potřetí se Artur Penhaligon vydává za dobrodružstvím do podivuhodného Domu se sedmi královstvími. Tentokráte má co do činění s vodním světem Sychravé Středy. Na rozdíl od předchůdců se do Hraničního moře nemusíme složitě probíjet ani čelit nátlaku vyslaných pochopů, neboť Artur byl Sychravou Středou pozván na oběd o sedmnácti chodech a dokonce pro něho byla speciálně vypravena loď, trojstěžník Létající kudlanka, aby ho přivezla. Ta dobrá zpráva je, že hned prvním krokem jsme v onom podivuhodném divnosvětě, kde platí úplně jiná pravidla, než na které jsme zvyklí, naopak špatnou zprávou je skutečnost, že děj nám malinko usnul a z dynamického vyprávění nabitého nápady se nám proměnil ve statické divadelní představení - sice se zajímavými kulisami, snaživými herci, ale s provařenými tématy strašlivých pirátů, čelících Jonášovi a ukrývajících se ve velrybě. Nix kouzlí a vymýšlí si zápletky, seč mu síly stačí, ale k velkým výšinám svůj příběh stejně nevytlačí (i když čutaná s useknutou hlavou je docela originální, byť ne zrovna pro děti a mládež).
Pokračuje v linii nastolené předchozími díly. Spousta fantastických nápadů, děj, který pádí kupředu a klasický konec. Ale zdá se, že Arthur se začíná měnit, respektive jeho přístup k věcem Domu.
Třetí příběh z Domu se dá popsat asi jako dobrodružství na moři, ostrově a s piráty. Přesto je tu novinka v přístupu třetího dne, Sychravé Středy, vůči Arturovi. Čte se to stejně dobře jako předchozí díly, jen jsem měl pocit, že je to spíše výplňový příběh do počtu.
Další úžasná knížka ze série Klíče od království. Moc se mi líbila a četla jsem ji jedním dechem.
Netušila jsem co všechno se v Hraničním moři může stát a i konec byl nečekaný.
Doporučuji si přečíst. :D
kouzla mořeplavba magie dětská dobrodružství podivuhodná stvoření
Tento díl se mi moc líbil a jdeme na další