Klub radosti a štěstí
Amy Tan
Celosvětově proslulý román o leckdy bolestném, často láskyplném, ale vždy hlubokém poutu mezi matkou a dcerou Roku 1949 se čtyři Číňanky, které se teprve před nedávnem přistěhovaly do Ameriky, začnou jednou týdně scházet, aby spolu pojedly smažené závitky, zahrály si madžong a vyprávěly si příběhy. Své schůzky nazvali Klub radosti a štěstí. Téměř po čtyřiceti letech jedna z nich umírá. A když její místo zaujme dcera, dozvídá se nejen o matčině celoživotním přání, ale i o tragickém způsobu, jakým se vyplnilo. Odhalení vyvolá mezi ženami neodbytnou touhu poohlédnout se zpátky za stíny minulosti a zavzpomínat. Čtyři matky, čtyři dcery, čtyři rodiny, jejichž příběhy se ubírají směrem, kterým zrovna vane vítr…... celý text
![lencin lencin](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/117664/m_117664-I8F.png?v=1459855103)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Američanka čínského původu se po smrti své matky dozvídá pravdu o jejím životě v Číně a sams začíná žít nový život.
(2006)
![Babo Babo](https://www.databazeknih.cz/img/users/64_/64274/m_babo.jpg?v=1720549848)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha se mi líbila jako všechny od této autorky.
Sebekriticky ovšem musím přiznat , že jsem se tak úplně nesoustředila a bylo by dobře , přečíst ji ještě jednou a pozorněji. V knize je spousta moudrých myšlenek ,co si ale odnáším je potvrzení existence jakési paměti národa. I když se člověk narodí v jiné kultuře , je vychováván touto kulturou , tak se nakonec ukáže , že v sobě má mnohem víc otisknutou DNA svých předků než by čekal .
![soukroma soukroma](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Z přečtených čtyř knih autorky se mi tato líbila asi nejméně - vadilo mi hlavně rozkouskování děje na příběhy jednotlivých postav. Ostatní romány byly podstatně plynulejší.
![pajusss pajusss](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi poučný pohled do života čínských rodin žijících v Americe. Spletitost čínské kultury a jejích zvyklostí se často špatně popisuje, autorka to ale zvládla bravurně. Kniha pro mě byla velmi příjemným překvapením.
![jindulka jindulka](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/14810/14810.jpg?v=1389823435)
když jsem začala číst tuto knihu poprvé, vůbec jsem netušila, že se stane jednou z mých oblíbených knih.Autorka dokáže svým vyprávěním naprosto zaujmout, sama jsem se přistihla při čtení, že si dokonce představuji tváře dcer i jejich matek.Knihu jsem četla už asi 3 x a pokaždé v ní objevím ještě něco nového, čeho jsem si předtím vůbec nevšimla.
![Azizi Azizi](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/1737/m_azizi-cvf.png?v=1672336043)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Aká škoda, že kniha nie je inšpirovaná skutočnosťou (aj keď podobné životné osudy sa už určite odohrali). Tieto príbehy (niektoré celkom pútavé a zaujímavé, iné menej) približujú život v Číne, ako aj život Číňaniek v americkej čínskej štvrti. Napätie v tom však určite nehľadajte, je to skôr akési rozprávanie zo života, ktorý nebol vždy ľahký. Orientálne, miestami dojemné (záver ma dostal).
![zuzulique zuzulique](https://www.databazeknih.cz/img/users/91_/9124/m_zuzulique-656b8f890a9ec.jpg?v=1701547914)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
veľmi dobré čítanie! autorka odkrýva mnohoraké príbehy čínskych žien - priateliek, ich kultúru, zmýšľanie, vzťahy...oplatí sa prečítať :-)
Čína americká literatura čínská literatura USA (Spojené státy americké) psychologické romány vystěhovalci, emigranti společenské romány San FranciscoAutorovy další knížky
2004 | ![]() |
2015 | ![]() |
2004 | ![]() |
2003 | ![]() |
2003 | ![]() |
Příběhy čtyř čínských emigrantek a jejich dcer. Určitě moudrá kniha, ale plná mně nepochopitelných čínských jinotajů, takže mě některé kapitoly nebavily. Taky jsem čekala větší propojenost mezi postavami. Žádná z hrdinek mi nebyla sympatická.