Klub vánočních sirotků

Klub vánočních sirotků
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515309/bmid_klub-vanocnich-sirotku.jpg 4 30 30

Hannah a Finn spolu už od vysoké školy tráví každé Vánoce. Ani jeden z nich nemá na svátky kam jít – Hannah zemřeli rodiče a Finna se matka s otcem zřekli kvůli jeho orientaci. Časem se společně přestěhují do New Yorku a k jejich netradičním svátečním dobrodružstvím se připojí i stylová Priya a tajemný Theo. V přátelství tak naleznou pocit sounáležitosti i rodinné vazby, jež postrádali. Jenže když Finn oznámí, že se stěhuje do L. A., mohou být letošní Vánoce jejich posledními. Hannah se ve snaze udržet si kamarády odcizuje svému příteli. Finn mezitím bojuje s nevyslovenými city k Theovi. Obávané změny však mohou být přesně tím, co všichni potřebují…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)

The Christmas Orphans Club

Knižní střípky
10.01.2025 3 z 5

Pro mě to byla taková sonda do života dnešních mladých lidí, což sebou samozřejmě přineslo fakt, že spoustu věcí jsem vzhledem ke svému věku nedokázala pochopit, u některých pasáží jsem se shovívavě pousmála a dost často mi z nich všech bylo i smutno. Není to typická vánoční kniha, jak jsme zvyklí, na to pozor. Spíše je to vztahový román odehrávající se dost často během předvánočního a vánočního času. Ano, možná takoví vánoční Přátelé, na které je odkazováno na obálce. Vánoční atmošku jsem zde moc nenasála, ale naštěstí jsem s tím tak nějak počítala. Myslím si, že zaujme spíše mladší generaci čtenářů, dvacátníky, třicátníky.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

Noshelfcontrol
06.01.2025 5 z 5

Moc pěkná oddechová knížka. Na vánoční čas jako dělaná. Nevím proč, ale četla se mi hrozně dobře. Možná proto, že jsem konečně četla o postavách 20+ a s tím se dokážu lépe ztotožnit. I prostředí vánočního New Yorku má něco do sebe. Jen jsem byla ze všech tě názvů míst za chvíli zmatená :D Postavy nebyly ploché, naopak jste je měli možnost za tak krátkou chvíli dobře poznat. Mrzelo mě snad jen to, že tam nebyly kapitoly i s pohledu Thea a Priyi. Priya byla chudák taková nejvíce neviditelná a nejméně vyobrazená. O to víc jsem ráda za ten její výbuch, ten byl oprávněný a velice uvěřitelný.
Theo byl zas popisován jen z pohledu dvou lidí, což může být zkreslující (zvlášť, když je do něj jedna postava zamilovaná), zajímal by mě jeho pohled na různé situace a obecně i jeho myšlenkové pochody.

Každopádně příběh pěkný, rychle plynoucí, chvíli smutný, chvíli veselý a nakonec happyend. Víc o Vánocích nepotřebujeme.

P.S.: V knize bylo trochu matoucí ono číslování Vánoc, ale buď jsem to špatně pochopila nebo tam mám chybu ...

adela4822
05.01.2025 2.5 z 5

Odpočinková knížka, která se hodí právě třeba na vánoční svátky. :-) Nápad je to originální, líbí se mi i střídání vypravěčů. Ze čtení si člověk odnese milý pocit, ale to je asi vše :)

Damonka12
31.12.2024 4 z 5

Moc hezký a originální vánoční příběh. Moc se mi líbil konec, byla jsem napnutá do poslední stránky.

padajicidvere
31.12.2024 5 z 5

Smutné, ale naprosto se v H. vidím. Sobecká, žárlivá, tvrdohlavá holka, která se bojí vlastního štěstí, a tak od sebe odhání i pokrevní příbuzné. Jen své přátele sekýruje o něčí víc a přítele o něco míň.

Celý příběh mi přišlo, že je P. tak trochu navíc. Většinu času se řešil problém mezi ostatními a ona byla jako páté kolo u vozu. Nakonec se ujala role prostředníka mezi všemi a byla chvilku součástí jejich problému a života. A její výbuch to celé jenom podtrhl. Líbilo se mi jak se rozčílila, nikdo ji nevnímal jako osobu s problémy, jako kamarádku, která potřebuje vyslechnout a být viděna. Ne jen pro jejich potíže a traumata.

Přítel H. mi docela připomínal prince z Ranhojičky. V podstatě takový superman bez kryptonitu. Pro mě ale až tak moc dokonalý a milý, až je nudný. Proto si mě získal, celý můj muž :D

kristy.books
28.12.2024 4 z 5

Klub vánočních sirotků je príbeh o sile priateľstva, o medziľudských vzťahoch, o životných vzostupoch a pádoch. Spoznávame tu štyroch priateľov, ktorých spojili komplikované rodinné vzťahy. Videla som, že niektorí ho prirovnávali k seriálu Priatelia a áno, určitá spojitosť a menšia podobnosť by tu bola.

Prelína sa nám tu prítomnosť s minulosťou, kde sa postupne dozvedáme, ako sa začalo a ďalej vyvíjalo priateľstvo medzi Hannah, Finnom, Priyou a Theom. Vytvorili si spoločnú tradíciu - každý rok spolu oslavujú Vianoce a zažívajú rôzne dobrodružstvá. Nebolo to však vždy medzi nimi len ružové a ich priateľstvo si prešlo nejednou skúškou. Teraz sa Finn chystá presťahovať a hrozí, že spolu nielen oslávia posledné Vianoce, ale i to, že zmeny v ich životoch nemusí ich priateľstvo vydržať...

Hannah stratila oboch rodičov a so staršou sestrou nikdy nemali blízky vzťah. Jej priatelia sú pre ňu náhradnou rodinou a nedokáže si predstaviť, čo by bez nich robila. Je natoľko odhodlaná udržať ich priateľstvo, až hrozí, že môže prísť o ďalšieho blízkeho človeka, ktorý by mohol byť jej budúcnosť.

Finn mal s rodičmi komplikovaný vzťah. Odmietali ho prijať takého, aký bol a neboli tu preňho vtedy, keď ich najviac potreboval. Bol to umelec s veľkým srdcom, nešlo si ho neobľúbiť.

Theo bol ten typ, ktorý si život užíva plnými dúškami a nemyslí na následky. O Priyi sme sa toho dozvedeli najmenej.

Samozrejme, nesmela tu chýbať ani romantika. Romantická linka bola dosť emotívna a dala mne i hlavným hrdinom pekne zabrať.

V príbehu sa síce často spomínajú Vianoce, no nemôžem povedať, že by to bol taký typický vianočný príbeh alebo žeby som tu nejak extra cítila sviatočnú atmosféru. Nebol to síce taký príbeh, aký som úplne očakávala, no nakoniec som si ho užila a hodnotím ho kladne.

Slůník
27.12.2024 4 z 5

Co je pravá rodina a skutečný význam Vánoc - i když se v knížce zpočátku hůř orientuje, postupně se hlavní téma úspěšně vynořuje a postavy si získávají čtenářovy sympatie.

Etule
27.12.2024 3.5 z 5

Od knihy jsem měla si příliš velká očekávání. Nalákala mě anotace. Jako knižní debut to určitě nebylo špatné, četlo se to celkem rychle. Jen jsem měla trochu problém s Hannah, nějak jsem jsi ji úplně nedokázala oblíbit (obzvlášť potom, co udělala Finnovi, ačkoliv tam byly jisté polehčující okolnosti). Ale nakonec se začala chovat i celkem normálně. Trochu mě mrzelo, že nebylo více kapitol, které by vyprávěl právě Finn.
Čekala jsem, že na mě dýchne vánoční atmosféra, protože nás provázejí dokonce několika lety, kdy spolu Vánoce trávili, ale nějak se nestalo. *pokrčení ramen* Trochu mi tam chyběla větší hloubka. Ačkoliv jejich životy a minulost - hlavně tedy Hannah a Finna - nebyly úplně nejlehčí, nějak to ve mě nedokázalo příliš vyvolat emoce.
Ale i tak jsem si čtení užila a konec, ačkoliv byl teda dost klišoidní, jsem četla s úsměvem na rtech. Takže jako skvělá oddechovka na Vánoce, nebo i po nich. :-)

Artep071
27.12.2024 4 z 5

Pěkný, sem tam vtipný příběh o kamarádství a lásce...
Musím se přiznat že to na mě neudělalo tak velký dojem jak jsem čekala , ale četlo se to lehce a vtipné scény byly moc fajn. Hloubka přátelství mezi hrdiny byla dojemná a záviděnihodná :) .

kalinkacz
21.12.2024 3.5 z 5

Každý rok se těším na období adventu, kdy se pustím do čtení vánočních příběhů... Většinou vycházejí romantiky, ale letos mě zaujala novinka Klub vánočních sirotků, která je klasickým společenským románem.
Děj se soustředí na čtveřici kamarádů a jejich společné Vánoce v průběhu mnoha let... Řešíme jejich lásky, komplikované rodinné vztahy, bolesti a ztráty, radosti i milá překvapení...
A jako takhle, bylo to hezké, nenáročné (i přes témata) a čtivé...
Jenže... Nějak se mě osudy postav nedotkly tolik, jak jsem očekávala, zkrátka jsem ten příběh nějak nebyla schopná plně prožít, ani jsem vlastně na konci nebyla dojatá.
Za mě tedy ve výsledku milý, průměrný příběh o přátelství, který v tomto období v roce je takovou fajn oddechovkou.
P. S. Miluju tu obálku.

Autorovy knížky