Kněžna Ludmila: Vznešená, milovaná, zrazená
Hana Parkánová-Whitton
Vznešená, milovaná, zrazená ...
Romány Pro ženy Literatura česká
Vydáno: 2022 , AudioStoryInterpreti: Ljuba Krbová , Monika Zoubková , Vojtěch Hájek , Jitka Moučková
Nejnovější verze na CDmp3 je krásné poslouchání.Trochu krátké,škoda,ale stojí rozhodně za to.Vřele doporučuji jako romantickou oddechovku.Tato verze v databázi zatím není
Historické romány od paní spisovatelky mám raději než ty s detektivní zápletkou. I tento se mi líbil, ale .... Nevím jak to nazvat, asi méně záživný a možná i méně propracovaný. Proto jedna hvězdička dole. Ale již se těším na další historický román, který si přečtu.
,,Na zradu se zapomíná jen těžko.
Zejména zradí li ten, komu jsme důvěřovali."
Historie dávnověká, pro všechny známá pohanská dcera.
V úmyslech jak lilie čistá.
Hamižnost a intriky jsou však věc jistá.
Vědma snad napoví.
Splní-li se věštba?
Ubohá Ludmila, z boží vůle kněžna.
Historie, opředená mlhou dávnověkosti ožila v této romanci o knížeti Bořivoji a jeho ženě Ludmile. Počátky přemyslovského státu se snoubí s počátkem vzniku křesťanství na našem území.
Příběh klouzající po povrchu, přítel Google prozradí nám víc.
Ale poslouchalo se krásně.
Audiokniha: kolektivní zvuková adaptace, za všechny Ljuba Krbová četla jemně, vcítěně, přívětivě.
Autorka má skvělý styl psaní, který vás velmi rychle vtáhne do děje a než se nadějete, knížku máte přečtenou. Jedná se skutečně jen o historický román, který se postavami spíše inspiroval, než že by popisoval skutečnost. I tak se mi ale velmi líbil. Možná v porovnání s jinými romány od autorky nebyl příběh tak záživný, proto dávám 4*.
Romantický příběh zasazený do historie.Dobře se četl, ale příliš nesrovnalostí ,aby se dal nazvat historickým románem.
Další knížka od mé oblíbené spisovatelky. Příběh působil mírně naivně, ale to nic neubralo na jeho čtivosti. Nejsem úplně nadšeným historikem, toto je pro mě nenásilná forma získání znalostí z naší minulosti. Těším se na další knížky Hany Whitton...
Kniha se četla dobře. Čtenář si musí však uvědomit, že s ohledem na nedostatek relevantních informací, které se vztahují k životě Ludmily, což podotýká i autorka v epilogu, se jedná o historickou fikci. Některé nebo převaha dialogů mají nádech červené knihovny. Kniha zachycuje mladou Ludmilu, kdy se seznamuje s knížetem Bořivojem, za kterého se provdá a historické pozadí té doby. Tj. počínající christianizaci pohanských slovanských kmenů v oblasti Pšova (dnešní Mělník) a nájezdy okolních sousedů na knížectví Přemysla Bořivoje na Levý Hradec (dnešní Roztoky u Prahy) a Prahu. Popisuje i spojenectví Bořivoje a Svatopluka vládnoucího Velkomoravské říši. Je to takové romantické oddechové čtení.
Pěkné čtení, ale raději mám od autorky knihy z období vrcholného a pozdního středověku, přece jen se opírají o víc faktů, což mně vyhovuje víc.
Další krásný čtivě historický příběh z pera mé oblíbené autorky. Příběh Ludmily začíná proroctvím staré vědmy Idy ,která ji předurčí, že se stane mocnou vládkyní a slavnou kněžnou ,kterou budou všichni milovat. Její otec ji vybere za ženicha Bořivoje z rodu Přemyslovců a tím se věštba čarodějnice vyplnila. Ale Ludmilu nečeká jen láska ,ale také zrada od člověka od ,kterého by to nečekala.
Historie z pera této autorky doslova ožívá. Opravdu skvělá kniha. Musím vyhledat další knihy této autorky.
S radostí si připomínám osudy postav z české historie, které Hana Whitton tak poutavě zpracovává do románové podoby. Začíst se do osudu vznešené české kněžny Libuše, jejího muže Bořivoje a setkat se na Velehradě s Metodějem bylo velmi příjemné a obohacující. Epilog na závěr upřesnil historická data.
historické romány historické romance
2007 | Anna Česká: Dcera Karla IV. na anglickém trůnu |
2009 | Eliška Přemyslovna |
2006 | Zimní královna |
2011 | Anna Falcká |
2021 | Adam ze Zbraslavi a případ královského levobočka |
Tento román jsem objevila zcela náhodou a protože je Ludmila moje křestní patronka, pustila jsem se do čtení. Příběh je poutavý a doslova vás do sebe vtáhne. Sice není podle skutečnosti, ale to vůbec nevadí. :)