Čarodějův syn
Phyllis Eisenstein

Kniha Elementů série
1. díl >
Cray Ormoru, zrozen za pomoci magie a vychován ve světě kouzel, žije šťastně a spokojeně za zdmi hradu Spřadené vlákno. Jeho matka, čarodějka Deliev, mu dává vše, po čem kdy zatouží. Přesto však chce Cray víc. A když dospěje z chlapce v muže, je mu jasné, že nadešel čas, aby podstoupil svoji životní cestu a nalezl svého otce, jehož nikdy nepoznal – onoho mladého rytíře, jenž Delievě přísahal věčnou lásku a poté se nikdy nevrátil z poslední výpravy ve jménu svého pána. A tak se Cray vydává na cestu, která ho povede od města k městu a od hradu k hradu – vstříc nevyhnutelnému osudu. Na začátku ani netuší, co všechno bude muset prožít a jaká nebezpečí podstoupit. Protože osud Crayova otce může osvětlit jedině záře ohně démonů… Dotisk v r. 1999... celý text

Netradične poňatý magický svet podráždi vaše zmysly. S takou originalitou som sa inde nestretol. Zrelá autorka dáva každou vetou najavo, že má svojský rozprávačský štýl, všetko si dobre premyslela a používa výhradne vlastnú fantáziu. Naratívne postupy zapadajú do dejovej línie svojim umeleckým prevedením a všetko funguje ako má. Z knihy je cítiť dušu autorky. Ženskú, romantickú dušu. A práve s tým môže mať kdekto problém. Čierno-biely, takmer až naivne idealistický pohľad na svet robia z tohto diela unikát, ktorý je ale vhodný skôr pre mládež a ženy.

Příběh poutavý, princip fungování magie zajímavý. Jen mě rušil až příliš okatý feminismus, což je žel problém mnoha autorek.

Příjemná fantasy oddychovka spíš pro větší děti, než pro dospělé, kteří to rádi (jako já) poněkud temnější. ;-)
1997 | ![]() |
1998 | ![]() |
1999 | ![]() |
1999 | ![]() |
1998 | ![]() |
Čarodějův syn je pro mne takové milé pohlazení po duši. Přímočará fantasy, která klade důraz na silný osobní příběh a nikoliv na epické souboje. Na knize oceňuji zejména styl vyprávění a dovednost autorky vtisknout světu svou identitu a jedinečnost. A to je důvod, proč se k této knize rád vracím.