Kniha léta
Tove Jansson
V Knize léta Tove Janssonová, autorka známých příběhů o Muminech, zpracovala své vlastní vzpomínky na léta, která v dětství trávila na ostrůvku Klovharun u finského pobřeží. Prostořeká Sofie přijíždí na ostrov spolu s tatínkem a babičkou, a zatímco tatínek většinou pracuje, babička se Sofií si užívají volného času, divoké přírody a nespoutaného moře. Podnikají průzkumné výpravy po ostrově, staví si vlastní Benátky v mokřinách, jezdí na člunu a sdílejí různá tajemství. Babička si se Sofii většinou dobře rozumí, protože si umí hrát a má bujnou fantazii, někdy se ale obě i do krve pohádají a občas se jejich role dokonce obrátí, takže Sofie až příliš volnomyšlenkářskou babičku přísně usměrňuje. Drobné příhody z ostrovního života jsou zachyceny s jemným vtipem a hlubokým porozuměním pro citové nejistoty dětství i nástrahy stáří.... celý text
Literatura světová Povídky Biografie a memoáry
Vydáno: 2011 , PlusOriginální název:
Sommarboken, 2004

Upřímné zklamání. Tuto autorku mám ráda, ale tato kniha je podle mého názoru depresivní, rozvleklá, nečtivá

Neuvěřitelná kniha od autorky, kterou mám ráda už od dětství. Díky příběhům malé Sofie se do dětství můžu v představách opět vracet. Autorčin styl vyprávění opět nezklamal!
Část díla
2000 | ![]() |
1999 | ![]() |
2002 | ![]() |
2003 | ![]() |
Tove Jansson na autopilota: dílo nese její rukopis, ale je to příliš obyčejné. Rozhodně nesnese srovnání s magickou Dcerou sochaře, byť je tu evidentní snaha stylem navázat.