Kniha o čaji
Kakuzó Okakura
Základní kniha o zenové estetice a kultuře pití a podávání čaje doplněná historickým exkursem z pera významného propagátora japonské kultury na Západě.
Literatura světová Duchovní literatura Literatura naučná
Vydáno: 2023 , Dobrá čajovnaOriginální název:
The Book of Tea, 1906
více info...
Přidat komentář
Docela banger. Zaujal mě hlavně obal a popis v letáku knižního klubu. Čtení ve mně navodilo příjemnou atmosféru, když jsem se mohl přesunout časem o několik století zpět a přečíst si o tom, jaký vliv měl čaj a jeho příprava na vývoj asijské kultury. Supr Čupr
Takové jemné nakopnutí do japonské společnosti, zvyků a tradic. Nebylo to špatné, ale měla jsem asi přehnaná očekávání. Líbilo se mi srovnání Západ-Východ, tradice čaje a způsoby podávání, k čajovým obřadům bych uvítala více. Pěkný popis ke květinám i k přípravě místnosti. Trošku mě rušily poznámky pod čarou k historii. Pěkná závěrečná kapitola o autorovi a taková minikapitolka o keramice, ta mohla být trošku delší.
Toto krátké pojednání je z pera Kakuzó Okakury, který zachycuje japonskou společnost jaká by měla být. Je zde zachycena zen buddhistická podstata čajového obřadu. Sukija čajová chýše je zde prezentována jako útulek představ, úkryt básnických podnětů. Tedy součást umění. S tím souvisí i Okakurovo hodnocení umění: "V mládí jsem oceňoval mistry, jejichž obrazy se mi líbily, dospěl jsem a dnes oceňuji sám sebe, že se mi líbí mistři, které jsem si vybral, že je budu mít rád." V okamžiku setkání milovník umění transcenduje sebe samého. V jednom okamžiku zároveň je a není. Zachycuje okamžik Nekonečnosti. Umění je cenné pouze do té míry, do jaké k nám promlouvá.
Tolik o tradiční japonské estetice. Zamyslete se nad tím popisujete zde své zážitky nad knihami - má pravdu!
Spis dále hovoří o aranžování květin jako o uctívání přírody. O rozdílu chápání květin na Západě a v Japonsku. O čajových mistrech, kteří ovlivnili celou japonskou kulturu položili důraz na přirozenou náklonnost k jednoduchosti a ukázali Japoncům krásu skromnosti.
Přiložen návod, jak poznat kvalitní čajovou keramiku.
Doporučuji vaší pozornosti. Knihu, která vyšla jen v tisícovém nákladu najdete na Uložto.
Autorovy další knížky
1999 | Kniha o čaji |
1994 | Čado - Tajemství čajového obřadu |
1927 | Kniha o čaji / Ideály východu / Rozpravy |
Krátky, ale obsahovo bohatý pohľad do sveta čaju, jeho estetiky, histórie a (ne)pochopenia japonskej kultúry západniarmi.
Keď som začínal s čajom, Knihu som si ešte kdesi našiel v anglickom preklade vo Worde a vytlačil. Aj preto ma potešilo, že vychádza v normálnej knižnej podobe v českom preklade (cena ako pri vydaní z Dobré čajovny, tak z Universa je na samostatnú debatu).