Kniha o nápoji z trávy II.
Václav Rathouský
V knize se dozvíme jaké látky obsahuje extrakt z mladého ječmene a proč je nám přínosný. „Zelený nápoj není lékem, a přece léčí“ Motivem k sepsání této knihy byla autorova rodina. Denně ji reklama přesvědčuje o tom, že je pro ně nejlepší to, co je pro ně nejhorší. Autor věří, že pro ni nalezl zdravější cestu. Téměř třetina pevniny je pokryta něčím tak běžným, jako je tráva. Šlapeme po ní, sekáme ji, sedáme si na ni, někdy nám po ní zašátrá ruka a takřka nevědomě vytáhne její jemný stonek a vloží jej do úst. Jde o pradávnou instinktivní reakci člověka, který stejně jako zvířátka tuší, co je pro něj dobré. Ještě stále mezi námi žijí přírodní lidé, kterým není třeba poukazovat na krásu a užitek této všední rostlinky. Protože ale většina lidí tuto přirozenou schopnost ztratila, je třeba psát knihy a složité studie. Užitek trávy dobře ilustruje příběh Barbary Mooreové. Ta ve svých 56 letech vykonala 3200mílový pochod ze San Franciska do New Yorku. Šla 45 dní, 16 – 18 hodin denně. Byl to neuvěřitelný výkon i pro nejvýkonnější sportovce aktivního věku. Proto se novináři ptali na zdroje jejího sebevědomí. Odpověděla: „Věřím, že jsme dokonalá stvoření a budu-li správně jíst – dokážu to.“ A dodala k překvapení všech: „Mojí stravou bude tráva.“ Barbara na své „zabijácké“ cestě jedla pouze ovoce a zeleninu a pila zelené nápoje z travin. Pravdivější reklamu „zelenému palivu“ udělat nemohla... Nemáte pocit, že nad palivem do svých automobilů přemýšlíme víc než nad vlastní stravou? Mladý ječmen obsahuje ve srovnání s pšenicí 25x více draslíku, 37x více vápníku, více než dvojnásobek hořčíku, 5x více železa, ale o polovinu méně fosforu - prvku, který přebývá ve většině poživatin. Obsahuje také významné množství manganu a zinku. Mladý ječmen obnovuje acido-alkalickou rovnováhu. Je 2x účinnější než špenát, nejucelenější zásadotvorná strava. Mladý ječmen obsahuje vitamíny, které aktivují enzymy pomáhající při prevenci nemocí a patologických stavů. Mladý ječmen má vysoký obsah betakarotenu, vitamínu C, E a vitamínů řady B: B1, B2, B3, B6, biotinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové a cholinu, příbuzného vitamínu B. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Extrakt zeleného ječmene obsahuje více než 20 enzymů a studie odhalují další. 45 % hmotnosti mladého ječmene tvoří bílkoviny (u bílé mouky je to pouze 10 %). Ty mají nízkou molekulovou hmotnost a lidské tělo je snadno využívá. Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Rostlinná míza je bohatá na přírodní zázrak - chlorofyl. Ten se v léčitelství používá na „osvěžení krve" a v lékařství je kromě protizánětlivých a desinfekčních účinků ceněn pro deodorační vlastnosti. Používá se k osvěžení dechu a ke kloktání. V zeleném extraktu jsou i superoxid dismutáza (SOD), likvidátor volných radikálů; cytochrom oxidáza, enzym urychlující oxidaci a redukci, peroxidáza rozkládající peroxid vodíku na kyslík a vodu pro snadné vyloučení z těla, oxidáza nutná ke zpracování mastných kyselin, transhydrogenáza důležitá pro srdeční tkáň atd. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou. Většina komerčně dostupných enzymatických přípravků (i těch na systémovou enzymoterapii) se získává z krve, orgánů a tkání živočichů. Mnozí odborníci tyto zdroje zpochybňují a doporučují ryze „rostlinnou enzymoterapii". V Mladém ječmeni byl objeven účinný antioxidant 2"-O-glykosylisovitexin (GIV). Jeho antioxidační aktivita proti oxidačnímu poškození lipidů pokožky způsobenému UV zářením je přibližně pět setkrát vyšší než aktivita vitamínu E. GIV také podpořil vysokou tlumící aktivitu aterosklerózy naměřenou v krevní plasmě. Jeho aktivita několikanásobně převýšila vitamín C.... celý text
Přidat komentář
Štítky knihy
tráva, trávníkyAutorovy další knížky
2008 | Joy management |
2008 | Učebnice zelených potravin (Chlorella Pyrenoidosa) |
2013 | Nápoje z travin |
2008 | Kniha o nápoji z trávy II. |
2009 | Kniha o nápoji z trávy III. |
Kniha o zelených potravinách, konkrétně o zeleném ječmeni a chloreře. Oba přírodní preparáty napomáhají zdraví a jsou mocným nástrojem proti nemocem všeho druhu (nevyjímaje civilizační) a zejména prevencí proti nim. Autora je třeba pochválit za osvětu, kterou šíří - každý z nás je za své zdraví zodpovědný a za mnoho zdravotních problémů si můžeme sami svou životosprávou, která nebývá vždy příkladná. Co knihu ovšem sráží dolů, je způsob, jakým autor informace předává - když pominu gramatické chyby a drobné nepřesnosti, nelze si nevšimnout infantilnosti, na které neustále čtenář v textu naráží. Já nestojím o věty typu "Podívejte na toho býčka, copak asi papká", já potřebuji exaktní informace, které mě přesvědčí, že zelené potraviny fungují - v tomto případě je nutné vyzdvihnout sekci MUDr. Laciny, který naopak píše velmi věcně a z jehož analýz může čtenář zjistit účinnost zelených potravin. Sám je užívám již několik let a vděčím jim za zlepšení své zdravotní kondice - ale o texty pana Rathouského skutečně nestojím.