Kniha pro celiaky - Nové poznatky pro lékaře, nemocné a pacienty
Naheed Ali
Nehodnoceno
Celiakie, známá také jako glutenová enteropatie, endemická sprue nebo nesnášenlivost lepku, je běžná nemoc, která postihuje trávicí ústrojí člověka. Pacienti s touto diagnózou nepříznivě reagují na potraviny obsahující lepek. Lepek je směs bílkovin, které se nachází v určitých druzích obilnin jako pšenice, žito a ječmen. Vyskytuje se také v potravinách, například v pečivu, těstovinách a sušenkách. Imunitní systém člověka s celiakií považuje jednu látku tvořící lepek, gliadin, za hrozbu a podle toho na ni reaguje negativně. Imunitní systém vyrábí protilátky, aby se této domněle škodlivé látce ubránil.... celý text
Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 2015 , PragmaOriginální název:
Understanding Celiac Disease: An Introduction for Patients and Caregivers
více info...
Přidat komentář
Knihu jsem si půjčila, prolistovala ji, místy se začetla, zjistila, že stále nevědí, co je příčinou nemoci, stále ji neumějí léčit a navíc se ukázalo, že i při dodržování bezlepkové diety je střevo kdovíproč propustnější než u zdravých lidí. Přepadla mě z toho bezvýchodnost, tak jsem ji zase zavřela a vrátila.