Knihonoš

Knihonoš
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485053/bmid_knihonos-xa5-485053.jpg 4 747 747

Každého večera, když knihkupectví U Brány zavře, Carl Kollhoff vezme opatrně do rukou každou z objednaných knih, jemně je pohladí, zavine je do papíru a ukládá do měkce vystlaného batohu jako do peřinky. Potom s nimi vyráží na procházku uličkami Starého Města. Nosí je svým neobyčejným zákazníkům. Pan Darcy, paní Dlouhá punčocha, Herkules a doktor Faust mají sice v civilním životě jiná jména, ale pro Carla Kollhoffa představují postavy z románů. Má je rád a velmi mu na nich záleží. On sám pro ně tvoří důležité pouto se světem. Když však náhle přichází o místo, je třeba, aby Kollhoff, knihy a jedna prostořeká devítiletá holčička spojili síly. Carsten Henn v románu Knihonoš vypráví laskavý, chytrý a dojemný příběh o hodnotě přátelství, o kouzlu čtení a o moci, kterou nám knihy dávají.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kontrast

Der Buchspazierer, 2020

Veggi
16.11.2024 4 z 5

Milá knížka s nežným příběhem, ale rozuzlení i ve skrze tatínka Šaši mi přišlo divné a nelíbilo se mi. Konec sluníčkový, ale to k tomu asi patří.

toulava
01.11.2024 4 z 5

Knížka ke které se v myšlenkách vracím. V podstatě o životě. Má krásné vykreslené postavy i knihy, co víc si přát.

Patrik02
03.10.2024 5 z 5

Skvělá oddechovka, která v nastalém podzimním počasí zahřeje svým poselstvím naděje a přátelství. Pana Kollhoffa si jistě zamilujete, stejně tak, jako jeho práci, o kterou znenadání přichází. A možná by to byl jeho konec, nebýt jedné neodbytné malé dívenky a několika zákazníků, kterým starý "Knihonoš" nosil až ke dveřím všechny ty příběhy na stránkách knih.

aneta6174
02.10.2024 5 z 5

Tuto knihu, bych doporučila káždému, kdo miluje knihy a čtení. Tato kniha na mě působí oddechovým dojmem.

ma_Run_ka
28.09.2024 5 z 5

Příběh Carla Kollhoffa, staršího pána, neobyčejného Knihonoše z knihovny U Brány a jeho malé (devítileté) kamarádky Charlotty (která si říká Šaša). Jejich setkání přinese neobyčejné zážitky, povídají si spolu a svými myšlenkami i nápady jeden druhého obohacují. Pomáhají také svým přátelům (kterým nosí knihy) překonat smutné chvilky, radí jim nejen ve výběru knih...
Kniha o přátelství, lásce ke knihám, také o tom, co čtení knih přináší. Jedna z mála knih, ve kterých se čte krásně "mezi řádky". Spousta moudrých myšlenek, krásných situací, také zklamání, smutek a bolest...

Shashlick
13.09.2024 5 z 5

Kniha může pomoci i ranit a moderní svět je pro mnohé nepochopitelný. Včetně mě.

mythos91
12.09.2024 4 z 5

Nijak moc obsáhlé dílo co do počtu stran, ale příběh to byl milý a laskavý. Postarší muž Carl Kollhoff, zaměstnanec místního knihkupectví, roznáší knihy svým stálým zákazníkům s nadstandardní péčí. Do jeho rutinního života se připlete devítiletá upovídaná holčička Charlotte a mění nejen zaběhlé chování knihonoše pana Kollhoffa, ale i jeho zákazníků. Každý má nějaké své problémy a tato nesourodá dvojice se na pozadí roznášky knih snaží lidem ve svém okolí pomáhat a řešit jejich problémy. Příjemné čtení.

Kleo99
03.09.2024 5 z 5

Láska ke knihám je nesmrtelná. To hlásá nápis na zadní straně obálky a já nemůžu jinak než mu dát za pravdu. Mimo tohoto hlubokého výroku se obálka pyšní kombinací toho nejkrásnějšího odstínu modré s oranžovou a příměsí žluté. Jedná se o hotovou pastvu pro oči. Překrásné desky však neukrývají pouhý příběh, ale pohlazení po duši. Nebyl bych býval čekal, že po přečtení Nonstop knihkupectví pana Penumbry kdy narazím na lepší příběh z knihkupeckého prostředí, ale stalo se a jsem za to rád. Kdyby bylo možné oženit se s knihou, vybral bych si právě tuto, abychom spolu mohli zestárnout. Naší životní znělkou by byla skladba Married Life of Michaela Giacchina. Ústřední postavou příběhu je Knihonoš Carl, kterého jsem si od samého začátku představoval jako dvojníka Carla z animáku Vzhůru do oblak - a to nejen kvůli shodě jmen. Má však i tento knižní Carl svého věrného Russella a čtyřnohého Duga? O tom se budete muset přesvědčit sami. K příběhu nemám žádnou výtku (snad kromě trochu uspěchaného konce) a rozhodně nevyzradím žádné spoilery, ať případné čtenáře nepřipravím o skvělý zážitek. Knihu vřele doporučuji všem milovníkům oddychové četby s nádechem romantiky, ale i těm, jejichž žánrové preference jsou na míle daleko. Ano, až tak moc knize věřím. Knihonoše jsem ihned po dočtení s klidným srdcem zařadil na seznam svých nejoblíbenějších knih, aby tam mimo jiné dělal společnost Spalovači mrtvol, jehož hlavní postavou je rovněž Carl/Karel. Snad se tito dva pánové jeden od druhého lecčemu novému přiučí.

hey123
22.08.2024 5 z 5

tohle byla taaaaak krásná knížka. úplně jiná, než jsem doposud četla. Zamilovala jsem si Sasu, to je tak vtipná, chytrá a vnímavá holčička.
Zároveň je krásná práce i osobnost Knihonoše.
A všechny ostatní postavy, které se pak vlastně doplní navzíjem.
Prostě krásná kniha, u které se budete usmívat.

pajaroh
19.08.2024 2 z 5

Líbivé a blízké téma, jak jinak, knihy, staré město, melancholie, no kočka taky musí být, to je pravidlo knih s "knih"ou v názvu. Ale vše je povrchní, samotná zápletka i vykreslení postav, nic nejde do hloubky. Taky mám u podobných knih pocit, že se točí okolo několika málo profláklých děl (Pan Darcy posté). Podrůměrné, odpočinkové až trochu podbízivé čtení.

ZUZKA28
11.08.2024 5 z 5

Hezký příběh o lidech a knihách

Jara.v
25.07.2024 3 z 5

Krásný příběh, ale jak píše „kolacky“, je to nedotažené. Četlo se to svižně, ale jako by autor potřeboval mít knihu rychle ukončenou. Nápad a celkově láska ke knihám v tomto příběhu se mi líbila.

kolacky
20.07.2024 3 z 5

Není to špatné, ale tak nějak nedotažené. Nebo nedobarvené. Prostě tomu něco chybí. Počtení na jedno odpoledne.

Alma-Nacida
19.07.2024 3 z 5

Knížka na nějakých stoosmdesáti stranách rozehrává příběh, který působí trochu naivně, sem tam podstrčí nějaký ten vtípek a občas promrhá šanci vtělit čtenářovi seznam dobrých knih. Působilo to na mě tak dětsky, jednoduše, dojetí se nedostavilo. Za mě dvě a půl hvězdy.

lucakuca
30.06.2024 3 z 5

Nedokázala jsem se rozněžnit tak jak si to kniha zasluhuje. Nenavázala jsem s hrdiny osudový vztah. Kniha je fajn, navečer sice na mě působila jako uspávačka hadů, ale přes den se četla dobře.
Zbožňuji spojování lidských životů jednou nenápadnou nitkou... Tady je nitka: Knihonoš a Šáša. Šáša mne bavila, Knihonoš mě nedojímal, nevím jak to vyjádřit lépe.

kamolka
24.06.2024 5 z 5

Tato kniha ve mě zanechala hořkosladkou pachuť a to už od začátku. Je to milé, je to smutné, je to lidské, je to reálné. Je to definice věty: "Budeš trpět, ale náramně si to užiješ." Na to, že kniha má v součtu jen 200 stran je v ní tolik myšlenek, které ve mě zůstanou ještě dlouho.

Věřím tomu, že každá kniha není pro všechny, ale pro všechny existuje ta pravá kniha. Stejné poselství má Knihonoš. Je jedno, co čtete, jakým způsobem nebo jak rychle, hlavně že čtete.

Mindy
16.06.2024 3 z 5

Vcelku milá knížka, která potěší všechny milovníky knih. Dá se říct, že tedy každého, kdo se do ní pustí. Ale... něco tomu chybí. Autor je Němec a u německých tvůrců (ať už se jedná o knihu nebo film) to vždycky nějak není ono.

Evaho73
15.06.2024 5 z 5

Román Knihonoš od Carstena Henna je predovšetkým venovaný sile kníh a medziľudským vzťahom. Kniha je plná humoru, múdrosti a lásky k literatúre. Príbeh sleduje starého knihovníka Carla Kollhoffa, ktorý každý deň nosí knihy svojim verným čitateľom a popri tom nachádza nové priateľstvá a životné zmysly. Jeho postava je hlboko prepracovaná a plná ľudskosti. Okrem neho kniha predstavuje aj množstvo ďalších zaujímavých a rozmanitých postáv, ktoré Carl stretáva na svojich knihovníckych pochôdzkach.
Autor tu veľmi jemne a citlivo vykresľuje ich vnútorné svety a osobné príbehy, čím vytvára bohatú a dojímavú mozaiku ľudských osudov.
Veľmi sa mi páčili aj popisy každodenných scén a prostredia malomesta, ktoré dodávajú príbehu reálnosť a umožňujú nám čitateľom úplne sa ponoriť do deja.
Knihonoš je oslavou kníh a ich schopnosti spájať ľudí. Carlova vášeň pre literatúru a jeho oddanosť čitateľom sú ústrednými motívmi príbehu, ktoré potešia každého milovníka kníh.

Ísačop
15.06.2024 5 z 5

Milá knížka, která probudí dobro v každém z nás.

Jelikož nemám ráda přechytralé děti, měla jsem trochu obavy, že mi Saša poleze na nervy a knížku ani nedočtu.

Naštěstí se tak nestalo a musím říct, že je to takové pohlazení po duši, prostě pohádka, kde hlavní hrdina není princ, ale starý knihkupec.

Rozhodně stojí za přečtení.

ikul
06.06.2024 4 z 5

Někdo tu napsal, že je to pohádka pro děti. Dá se to tak nazvat. Je to ale také kniha k zamyšlení pro dospělé. Zamyšlení nad osudy lidí starých, opuštěných, nepochopených a třeba i týraných. Ano, ten konec v životě nebývá reálný, ale stále dává naději, že lidé jsou snad ještě dobří. A naděje umírá naposled.