Kočka, která milovala pomeranče – a další báječné terapeutické příběhy
Viktoria Soltis-Doan

Jak zachrání obryně Miriam děti z hluboké skalní jámy? Proč si netopýr Tim nemůže hrát na dětském hřišti s ostatními zvířátky? Jak si poradí víla snů s dětmi, které nechtějí večer usnout? Proč má kočka ráda pomeranče? Viktoria Soltis-Doan ve svých krátkých ale poutavých pohádkách předává své morální hodnoty, prostřednictvím jednoduchých a srozumitelných příběhů ukazuje dětem, že se nemají vzdávat ale hledat řešení, že nejsou důležitá tolik slova jako činy.... celý text

Velmi zajímavá a velmi poučná kniha. Vážím si takových autorů, co píšou o jinakosti druhých. Nejsme stejní, ani zvířata, ani rostliny, ani stromy. Vše je originál. O jinakosti by už měli se děti učit od mala.
Nezapomínejme na to a buďme vlídní ke všem, i když si to v dané chvíli nezaslouží. Nikde nevíte, co zasejete a co pak z toho vyroste.

Kniha, která zaujme na první pohled ilustracemi, ty jsou podle mě podařenější než obsah. Závěrečná poučení jsou podle mě zbytečná - buď jsou zřejmá už ze samotného příběhu, nebo jsou na děj jaksi nepřirozeně našroubovaná. Pohádka, podle níž je soubor nazván, mi přišla úplně hloupá. Naopak nejvíc se mi líbil příběh o vajíčku, které všem dávalo nevyžádané rady, až na ně samo doplatilo. Na jedno přečtení proč ne.

Já teda úplně nevím. Ilustrace jsou půvabné, ale ta poselství...přijde mi, že ta shrnutá na konci často k příběhu úplně nesedí, což by byla jen kosmetická "vada", ale spíš se divím, co to jednotlivé pohádky mají předat za poselství...např. že je na šikanovaném, aby našel řešení, i kdyby to měla být taková kravina, že spát má přes den a v noci si hrát; že posměchu od druhých zabráníme tím, že budeme někomu užiteční (místo zprávy, že není ok se někomu posmívat a že každý má svou hodnotu);...
A prostě na můj vkus je tam celkově hodně nekorigovaného sociálního odsuzování, jako kdyby to měla být normální součást života, se kterou se nemá (a nedá) nic dělat. Dávám ** s odřenýma ušima, hlavně za ilustrace.

Knížka pro děti cca 4+, ale poslouchala i mladší dcera. Jestli rozuměla příběhu, toť otázka.
Ilustrace se nám líbily všem a bylo hezké si v nich ukazovat, co se nám líbí, kdo vypadá smutně a kdo vesele.
Příběhy krátké a vhodné pro večerní předčítání. Po příběhu jsme si se starším povídali o ponaučení.
Za mě kniha rozhodně splnila svůj účel a líbila se nám.
2020 | ![]() |
2023 | ![]() |
Brilantní originalita a mistrovské zpracování příběhů tvoří nezaměnitelný prvek autorovy tvorby. Její vyprávění je propracované do detailů a vždy vyvrcholí nečekanou poučkou, která vyplynula z daného příběhu. Každý příběh je psán s takovou pečlivostí a umem, že čtenář je držen v napětí až do posledních okamžiků, kdy se děj elegantně a překvapivě uzavírá. Autorka nejenže excelize ve vyprávění, ale i ve vytváření atmosféry, která pohlcuje čtenáře a udržuje jej zaujatého až do samého konce každého příběhu. Kniha zanechává dojem nejen kvalitního vypravěče, ale i myslitele, jehož příběhy nejsou pouze zábavné, ale také hluboké a inspirativní.