Kolaps
B. A. Paris (p)
Musela zomrieť. A ty si na vine. Opustená lesná cesta. Zavraždená žena. A ty si jediná, kto jej mohol pomôcť. Je neskoro v noci, všade tma, naokolo vyčíňa búrka a mladá učiteľka Cass sa chce dostať čo najrýchlejšie domov. Zrazu na odľahlej neosvetlenej ceste v lese zazrie zaparkované auto a rozhodnutie, ktoré v tejto chvíli urobí, bude mať ďalekosiahle následky. Nevystúpi zo svojho auta, aby vodičke ponúkla pomoc. Namiesto toho pokračuje v ceste domov. Nasledujúci deň sa dozvie, že ženu v aute niekto zavraždil. Cass zaplavia hrozné výčitky svedomia a v duchu sa pýta, či mohla zabrániť tomu strašnému činu. Čoskoro sa v dome, kde žije spoločne so svojím manželom, začnú ozývať anonymné telefonáty – keď Cass zdvihne, na druhom konci linky je len hrozivé ticho. Že by si ju vrah vyhliadol ako ďalšiu obeť? Okrem toho začína mať problémy s pamäťou a zabúda na celkom bežné veci, na kód alarmu alebo na stretnutie s priateľkou. Napriek starostlivosti pozorného manžela má pocit, že sa zblázni. Trápi ju strach, úzkosť, obavy zo zabúdania, duševný zmätok. Mučia ju telefonáty. Je presvedčená, že vrah ju v lese videl a teraz jej hrozí smrteľné nebezpečenstvo. Ako sa z toho vymotá?... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2018 , AktuellOriginální název:
The Breakdown, 2017
První díl se mi líbil víc, ale nemůžu říct, že by se mi tento nelíbil. V některých opakujících situacích mě hl. hrdinka přišla chvílema až ukňouraná. Ale na druhou stranu jsem si ke knížce sedla a nepřestala jsem číst, dokud jsem ji nepřečetla a to jen tak u nějaké knížky nemám. Dávám 4*
Na to, že jsem tento žánr ještě nedávno moc nemusela a teď ho mám tolik ráda, je to fakt posun... B. A. Paris prostě umí a v této knize dokázala, že její prvotina nebyla jen nějakou výjimkou, ale že opravdu umí... Navíc už jsem četla její novou knihu v angličtině a je to to nejlepší, co jsem v rámci tohoto žánru kdy četla... A ano, chci víc, chci další!
Nějak jsem se nemohla začíst, ale po pár dalších stránkách se děj rozběhnul. Čtivě napsané.
Přelouskla jsem za dva dny. Napínavé, čtivé od první stránky, konec překvapivý. Vůbec mě nenapadlo, kdo je pachatel. Obě knížky od autorky se mi moc líbily.
Jedním dechem přečteno, styl úžasný. Ale přiznávám bez mučení, že v polovině knihy mi hlavní hrdinka začala jít příšerně na nervy. Stalking po telefonu, a jí nenapadne jít to ohlásit policii? Nebyla přece uvázaná doma, naopak, velice mobilní řidička svého auta. A za další. Dovtípila jsem se, kdo je zřejmě pachatelem, brzo na začátku četby. Taková psycho klasika. S těmi prášky to měla, pravda, těžké, ale ve světlých chvilkách přemýšlet mohla...
Ty jo! K této knize jsem se dostala čirou náhodou v knihovně, ale přečetla si na přebalu, že je to nové dílko od autorky předchozího bestselleru a řekla si, že taková následná dílka nemusí být povedená. Pak jsem si přečetla Za zavřenými dveřmi, což bylo dost dobré, no a řekla si při další návštěvě knihovny, že to zkusím. Tato kniha je snad ještě násobně lepší, než ta první. Autorka je mistryně v napětí, úžasně vybuduje příběh na pár postavách a až do samotného závěru neztrácí dech, nepotřebuje šílené kulisy, to všechno zařídí každé každičké slovo. Výborně vystavěno, střípek po střípku, jednoduše vysvětleno čtenáři... no, co dodat, koukám na to a nechce se mi věřit! Chci víc takových knížek! Tímto děkuji své malé obecní knihovně za neuvěřitelný kulturní zážitek a věřím, že každý, kdo si toto dílko přečte, nebude litovat. Paráda!
Napsáno je to opravdu ctive, ale... zbytecne prodluzovani, nebavilo me pul knizky číst jak vse hlavní hrdinka zapomíná.. kazdopadne dej a zapletka byla super.
Přečteno jedním dechem, knihu nemůžete odložit, dokud nevíte jak to je. I když se dá od začátku předpokládat kdo je vrah, tak konec překvapí. A tím, že je kniha psaná v ich formě, snadno se vžijete do hlavní postavy.
Myslím, že tako druhá kniha autorky je ještě lepší a děsivější.
Styl psaní této autorky mě velice začíná bavit a myslím, že se začíná řadit do oblibených autorů. Kniha byla napsaná čtivě a ikdyž se může zdát, že začátek je pomalejší, tak věřte, že není. Konec mě docela překvapil a musím říct, že tuhle zápletku jsem čekala od začátku, ALE!!! Autorka to napsala tak, že jsem podledních 100 stran četla nepřetržitě s otevřenou pusou. Palec nahoru.
Paris se se pro mě stává nebezpečně návykovou. Přesně tak jsem vnímala i její prvotinu. Už po prvních pěti stranách jsem věděla, že budu hledat každou volnou chvilku, dokud se nedostanu na poslední stranu. Stačily mi pouhé dva dny, kdy jsem otočila poslední stránku. A to, že jsem hodně dopředu tušila, kdo, co, jak a proč, tak to mi ve finále vůbec nevadilo. Miluju tenhle styl psaní. Přímočarost, spád a víceméně i jednoduchost. V případě, kdy si chcete odpočinout a zároveň jen lehoučce nechat brnkat na nervy, ideální. Chci další, děkuji. :)
Skvělý psychothriller! Od autorky už jsem četla její předchozí knihu, která se mi velmi líbila. Je pravda, že mi tam některé pasáže tak úplně neseděly, celkově jsem však spokojená. Thriller je napsaný tak přesvědčivě, až jsem měla dojem, že jsem součástí děje. Opravdu jsem pak váhala, jestli je Cass blázen nebo ne. Konec mě opět překvapil a vlastně mi pak bylo líto nejen Cass ale i jejího manžela. Jsem moc zvědavá na autorčiny další knihy a doufám, že budou podobně napsané.
Tento psychothriller se mi četl dobře.Hlavní hrdinka byla velmi manipulovatelná až psychicky nemocná žena a proto si s ní manžel dělal co chtěl. Zápletka byla zajímavá .Kniha je napínavá a četla se mi dobře.
musím říct, že chápu přirovnávání k dívce ve vlaku, zapomínání co se stalo apod. je tu určitá podobnost, to ano, ale přesto se mi kniha moc líbila a závěr mě překvapil. Hrdinku jsem moc ráda neměla a místy jsem si říkala, proboha proč to neřeší, ale přesto jsem se od knihy nemohla odtrhnout a přečetla ji za dva večery. Určitě doporučuji.
Knížka se četla velmi svižně, přestože hlavní hrdinka mi přišla teda fakt jako strašná hysterka a její chování mě kolikrát dost vytáčelo. Rozuzlení knížky mi došlo snad ještě dřív než jsem byla v půlce knížky. I tak to byl ale slušný psycho příběh, těším se na další od této autorky!
Anglie přátelství napětí manželství Velká Británie demence (nemoc) psychologické thrillery thrillery pro ženy
2017 | Za zavřenými dveřmi |
2018 | V pasti lží |
2019 | Přiveď mě zpátky |
2020 | Dilema |
2022 | Terapie |
Autorka píše velmi čtivě. Děj je napínavý a nenechá vás knihu odložit. Každopádně její kniha Za zavřenými dveřmi, se mi líbila o trošku víc :)