Kolotoč strachu
Jan Vavřík
František Langmaier série
1. díl >
Mladá dívka Kristýna jednoho dne zavítá do ordinace klinického psychologa Langmaiera. Nejde jen o obyčejnou pacientku, její příběh lékaře uchvacuje, a i motivuje k vyřešení vlastních vztahových problémů. Svěřuje se mu, že byla psychicky a sexuálně zneužívána vlastním otcem. Dostala se do dětského domova, kde se spřátelila s vychovatelkou natolik, že jí připadá jako druhá máma. Jednou se rozhodla opustit zázemí dětského domova a zkusit štěstí se svou novou láskou. Přítel Jirka se zdál skvělý, ale brzy se začal projevovat jako násilník. Tím se dívka dostala do stejného kolotoče týrání a strachu, jaký zažila v dětství. Dokáže se vymanit z bludného kruhu? Kniha je inspirována skutečnými událostmi.... celý text
![Evaho73 Evaho73](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/171441/m_171441-NU6.jpg?v=1525849582)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kolotoč strachu je silný román, ktorý sa nebojí otvoriť dvere do temných zákutí ľudskej duše. Autor nás prostredníctvom príbehu mladej Kristíny konfrontuje s otázkami týrania, traumy a možnosti uzdravenia. Sexuálne a psychické týranie zo strany vlastného otca zanechalo na nej hlboké stopy, ktoré sa neskôr prejavili aj v ďalších vzťahoch. Autorovi sa tu podarilo vykresliť kolobeh násilia, z ktorého sa obeť len ťažko vymaní.
Kniha otvára ťažké témy ako sú sexuálne násilie na deťoch, trauma a následky týrania., o ktorých sa často mlčí.
Čítanie tejto knihy nie je ľahké, ale je to dôležitý zážitok. Čitateľ sa môže stotožniť s Kristýniným príbehom a lepšie pochopiť, aké následky má trauma. Dôležité je, že napriek všetkému utrpeniu, ktoré Kristýna zažila, kniha ponúka aj nádej na uzdravenie a nový začiatok.
Knihu by som odporučila pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o psychológiu, sociálne témy a literatúru faktu.
![ivibery ivibery](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/239967/m_239967-yQG.jpg?v=1532337708)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá, velice čtivá kniha. Z brutality páchané na ženě mi naskakovala husí kůže. Po přečtení jsem ještě dlouho na příběh myslela. Bylo to smutné čtení, ale výborně podané. Doporučuji!
![Olous1 Olous1](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/183362/m_olous1-aH5.jpg?v=1599983959)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Přečteno za jeden den. Velmi depresivní čtení,to mě fakt dostalo. Takové násilí ze strany muže je neuvěřitelné,ale boží mlýny zamlely. Ženy jestli máte takového muže tak se ho rychle zbavte.
![janedeka janedeka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihy pana Vavříka by měly být zařazeny mezi povinnou četbu. Tato kniha (stejně jako Návrat z pekla a Případ Kláry P.) je velmi čtivá, poučná a srozumitelná, proto podle mého zaujme mladé čtenáře, kteří se v knihách zatím hledají. Jak už bylo v komentářích zmíněno, popsaný příběh může pomoci mladým dívkám a ženám, aby včas poznaly, zda žijí s psychopatem nebo sociopatem. Není pochopitelně vyloučeno, že role muže a ženy může být prohozena.
Věřím, že pan Vavřík napíše další knihu, protože jeho knihy jsou skvělé...
![PetraCy PetraCy](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/270723/m_petracy-Eoj.jpg?v=1554134393)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Smutný příběh mladé dívky, kdyby tato kniha měla jediné takové ženě pomoci, stála za to...
![ela1972 ela1972](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Silná kniha o smutném životě jedné dívky, která jen toužila po troše lásky a uznání.
Po přečtení této knihy si budu muset přečíst i ostatní díla autora.
![Viopes Viopes](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/364177/m_viopes-bjg.png?v=1647324580)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha se četla dobře, přestože má tak drsný obsah. Stále jsem si říkala, kdy je ta poslední kapka, která ženu přiměje vystoupit z kruhu, přiznat si, že je něco špatně a hlavně jednat ve svůj prospěch. Časem si přečtu i další knihy od autora, ale musím si dát pauzu.
![Lucc93 Lucc93](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/363050/m_lucc93-9bX.jpg?v=1626886890)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Děsivý a reálný příběh. Knihu jsem přečetla za jedno odpoledne, protože jsem byla zvědavá, jak příběh dopadne a nemohla jsem se odtrhnout. Doufám, že kniha třeba někomu pomůže na cestě za lepším životem.
![maximus13 maximus13](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/273179/m_maximus13-YUD.jpg?v=1599643590)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velice smutný příběh o dětství, které si žádné dítě nezaslouží. Kniha má však nakonec velice veselý až optimistický závěr. Rovnou mohu doporučit i druhý díl této knihy, která však pojednává o pomoci psychloga Langmaiera jiné dívce s těžkým osudem.
![daja51 daja51](https://www.databazeknih.cz/img/users/95_/95897/m_daja51-Zod.jpg?v=1549910005)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi silný a smutný příběh ze života - bohužel mně však vadil styl psaní, který provázel celou knihu - plně se ztotožňuji s názorem navi11, kde přímo píše do komentáře
"Takových slovních klišé, která bijí do očí jsem dlouho v žádné knize neviděla. Ve stylu Saturninovského - vystrčila bojovně bradu vpřed :-) apod. V každé druhé větě nějaké přirovnání." - sorry, tohle mně opravdu při četbě vadilo.
![Květ Květ](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/116612/m_kvet-65aff5db305f7.jpg?v=1706030555)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nesmírně čtivá kniha na děsivé téma zneužívání a domácího násilí, přečetla jsem takzvaně jedním dechem, Vavřík píše skvěle. Příběh působí reálně, je inspirován skutečnými událostmi, o to je to vše strašnější a smutnější. Od autora si určitě ještě něco přečtu. (4,5*)
![Jajina564 Jajina564](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Hodně silný příběh, od kterého jsem se nemohla odtrhnout a přečetla na jeden zátah. Škoda, že není možnost dát víc hvězdiček.
![rodak rodak](https://www.databazeknih.cz/img/users/51_/5138/m_rodak-65dce18dd559f.jpg?v=1708974477)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jo jo asi se to děje,já se s tím nikde nikdy nesetkal.Každopádně držím palce všem kdo tím prochází.Tyto knihy by mohly lidem pomoci.Je třeba co nejvíce takové příběhy zviditelňovat.
![richardgregl1 richardgregl1](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pěkný a zajímavý příběh. Je hrozné, že se něco takového děje! Nechť je tato kniha inspirací všem s podobnými osudy. R.
![LéňaM LéňaM](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Uzasny příběh na základě skutečné události.
Od knihy se nedalo odtrhnout.
Málokdy ctu knihu 2x ale tuto jiste mezi ně zaradim.
Vsem vřele doporucuji
![alexis818 alexis818](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
První setkání s panem Vavříkem a naprosté nadšení.Příběh velmi silný,plný emocí a moc pěkně napsaný.Doporučuji.
![HaHy7 HaHy7](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/196807/m_hahy7-nQF.jpg?v=1629551134)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Neuvěřitelně čtivý příběh o Kristýně na zakladě pravdivých událostí, která si prošla peklem týrání, zneužívaní a mlácení v počátku otcem později partnerem. V životě ušla velký kus cesty, potkala se s lidmi, kteří ji ovlivnili, pomohli, aby to ve svém životě zvladla, dostala se tam, kde je a hlavně... začala si života uživat a radovat se z něj.
česká literatura sexuální násilí zneužívání incest domácí násilí podle skutečných událostíAutorovy další knížky
2016 | ![]() |
2015 | ![]() |
2019 | ![]() |
2023 | ![]() |
2025 | ![]() |
Smutné, strašné, že se to snad nemohlo stát. Kniha je skvěle napsána, nešlo ji odložit.