Kolotoč strachu
Jan Vavřík
František Langmaier série
1. díl >
Mladá dívka Kristýna jednoho dne zavítá do ordinace klinického psychologa Langmaiera. Nejde jen o obyčejnou pacientku, její příběh lékaře uchvacuje, a i motivuje k vyřešení vlastních vztahových problémů. Svěřuje se mu, že byla psychicky a sexuálně zneužívána vlastním otcem. Dostala se do dětského domova, kde se spřátelila s vychovatelkou natolik, že jí připadá jako druhá máma. Jednou se rozhodla opustit zázemí dětského domova a zkusit štěstí se svou novou láskou. Přítel Jirka se zdál skvělý, ale brzy se začal projevovat jako násilník. Tím se dívka dostala do stejného kolotoče týrání a strachu, jaký zažila v dětství. Dokáže se vymanit z bludného kruhu? Kniha je inspirována skutečnými událostmi.... celý text
Četla jsem jedním dechem,depresívní čtení o to smutnější,že se jedná o skutečný příběh.Dívka,která vyrůstá v prostředí kdy je týrána matka a posléze i ona, se nepoučí a najde si stejně násilnického partnera,ke kterému se několikrát vrací i přeze všechno bití.To nechápu,že si někdo nechá tak ubližovat a nebrání se.
Wau! druhá knížka od tohoto autora a opět nemá chybu, celou knihu jsem přečetla za den, nešlo jinak, velmi silný příběh, moc se mi líbilo, jak se Kristýna dokázala odrazit ode dna a také láska a obětavost vychovatelky Petry. Těším se na druhý díl.
Asi nejčtivější kniha tohoto druhu. Osudy Kristýny jsou až neuvěřitelné vzhledem k tomu, že jsou inspirovány skutečnými zážitky. Tím však nechci říct, že tomu nelze věřit, naopak. Vše je podané s lehkostí a místy až trochou odosobnění. Hrůzy, které se tam odehrávají je těžké číst a nevyvozovat nepatřičné závěry, zde ale máte prostor pro vlastní myšlenky a názory. Autor opravdu píše velmi poutavě a čtivě. Závěr byl plně k mé spokojenosti. Budu muset brzy sáhnout po dalších knihách pana Vavříka, protože mne to skutečně chytilo za srdce.
Od tohodle spisovatele jsem četla tuto první knihu a myslím že ne poslední.Mám ráda knihy inspirované skutečnými událostmi a tahle kniha se mi moc líbila.
Uf, tak to byl velmi silný příběh několikrát se mi stalo při čtení, že jsem si řekla dost knihu odložím a už ji nebudu číst, ale prostě jsem potřebovala vědět jak to dopadne Příběh je tak děsivý a smutný,čím vším si Kristýna musela projít, ale některá rozhodnutí, která udělala jsem nepochopila proč se tak rozhodla znovu vrátit k psychopatovi Jirkovi.Doporučuji knihu. Ani nevíme kolik žen dnes si toto prožívá a mlčí!!!!
Pěkná kniha o méně pěkných věcech. Šikana, domácí násilí, týrání. Překvapilo mě, jak málo lidí kolem si všímá, co se děje v jejich okolí. Jako by to, co je za zavřenými dveřmi se nás netýkalo.
Doporučuji k přečtení a k zamyšlení.
Děsivý pravdivý příběh, který mě neskutečně vytáčel. Z knihy jsem měl rozporuplné pocity. Dál nečtěte, pokud jste knihu nečetli. Kniha je velice čtivá, nemohl jsem se od ní odtrhnout a přečetl ji za jeden den. Ze začátku, když Kristýna poprvé přišla do ordinace k Langmaierovi, jsem s ní cítil a měl jsem za to, že to bude krutý příběh o jedné nevinné dívence, ale postupem času se Kika začala vybarvovat, Kuřačka a alkoholička, dost divná a přitom v skrytu duše velice citlivá a hodná. Kristýna nejprve odsuzuje matku, že neustále odpouští manželovi tyranovi a ochlastovi, který znásilní vlastní dceru až to dojde tak daleko, že ho v sebeobraně zabije a jde do kriminálu, kde se z ní stane bezduchá troska a kde nakonec i zemře. Žádná polehčující okolnost...Dcera ji ani nenavštěvuje a sama si najde snad ještě horšího tyrana, ochlastu, gamblera a psychopata než byl její otec. Prožívá s ním neskutečné peklo a neustále mu odpouští. Po brutálním napadení, kdy ji Jirka před hospodou kopal do hlavy a do břicha až potratila mu znovu odpustí a čeká s ním druhé dítě!!! To mě hlava nebere. Už ve vlaku měla poznat, že Jirka je psychopat, když odbyl průvodčího, pak na chodbě sousedku, které by snad dal pěstí, kdyby včas nezabouchla před ním dveře a hned při vstupu do smaradlavého neuklizené bytu ji hned za dveřmi drsně znásilnil. Hned ráno přichystá snídani z toho co u něj našla a on ji seřve. Už při takových prvních známkách bych od něj odešel a nemuselo to tak dojít daleko. Při tom se o ní zajímal slušňák Mirek, ale ženský asi přitahují drsňáci a hulváti, pak se diví, že jsou doma bité. O slušňáky není zájem. Tak jako Monyová a jiné. Nakonec se Kristýna napravila, přestala kouřit a pít, našla si snad normálního přítele Honzu a někam to dotáhla, pomáhá druhým. Měla v sobě hodně mravní čistoty, ale jak říkal Langmaier, nebylo to proto, čím si musela projít? Co já bych za takovou ženskou dal, její čistá duše se mě nakonec zalíbila. Dobře to vyjádřila Kekik, člověka nejprve musíš poznat a pak soudit. Já ji při čtení nejdřív soudil a pak poznal. Doporučuji.
Můj názor na knihu nejlépe vystihuje citát: "Dřív, než mě budeš pomlouvat a soudit můj život, obuj si mé boty a projdi mou cestu, projdi mou minulost, pociť mé slzy, zažij mou bolest, projdi kroky, které jsem prošla já, zakopni na každém kameni, na kterém jsem zakopla já. Za každým vstaň a jdi dál, tak jako já! A až potom můžeš soudit moje chování a tvrdit, že mě znáš..."
Kolotoč strachu...
Další z knih, které jsem zakoupil ve výprodeji, a to za necelých 70 kaček... Nevím, proč byla kniha tak levná, když je tak výborná... Čtete řádek za řádkem, kapitolu za kapitolou a jste na konci, ale vlastně na začátku - dalšího života hlavní hrdinky tohoto příběhu Kristýny Zdeborové...
Příběh je spíše takovou hodně smutnou zpovědí Kristýny Zdeborové psychologovi Františku Lagmaierovi... Nejprve je Kristýna psychicky i sexuálně zneužívána vlastním otcem... Dostává se do dětského domova, odkud v 18 letech odchází za svojí první láskou... S přítelem však zažívá jenom další peklo... Opět se dostává do kolotoče, který zažila ve svém dětství...
Neváhejte a čtěte... Rozhodně to stojí za to... Za mě jasných 5*, ale dal bych i jednu navíc... Smutné, ale skvělé čtení...
Od tohoto autora jsem již četl knihu "Návrat z pekla" a velmi mne zaujala (do dnes mám před očima velmi nepříjemný výjem manželky a dcery jdoucích na smrt do plynové komory). Asi hlavně dobrý dojem z této knihy mě přilákal ke čtení této, i když to není přesně mé téma. Kniha má velmi nenásilnou formu vtahování do děje. Člověk čte, nic silného nevnímá a najednou se přistihne, že hltá stranu za stranou a vlastně neví proč. Připadal jsem si jako psycholog naslouchající místy děsivému příběhu týrané dívky. Vše je psáno uvěřitelnou formou budící dojem skutečného příběku, který sepsal někdo, kdo ho skutečně vyslechl. Příběh jsem si nepřečetl, ale svým způsobem odžil.
Kniha navíc nutí k zamyšlení. Nad tím jak by se člověk zachoval, jestli by pomohl a proč tohle vlastně lidé dělají a nebo snášejí. Kniha také vzbudí emoce, ať už zuřivost, agresi, nebo soucit, lítost a chuť pomoci.. Dělá to ale nevtíravou formou, nehraje prvoplánovitě na city a vyhýbá se prnoplánovitým kýčovitým scénám s jediným cílem - zaútočit na emoce.
Kniha by měla být povinnou četbou a snad by v lidech vzbudila ty správné emoce, aby jsme nezavírali oči před násilím a nebyli jen ty "vylepené huby na oknech hospody, před níž muž mlátí svou družku".
Knihu doporučuji!
Kniha je senzační jak tématem, tak zpracováním. Trochu mě mrzí jeden níže uvedený komentář, i když rozhodně neupírám jeho autorce právo na něj. Pokud se čtenářce nelíbí postavy z příběhu, protože jaksi nenaplňují její představy, tak právě to dokazuje, že mají opravdu blízko k reálným postavám ( a taky z nich vycházejí, protože inspirací byl skutečný příběh ). Nikde přece není psáno, že psycholog v reálu vám musí být vždy sympatický nebo že někdo ( v tomto případě Kristýna ) musí být stále a za všech okolností buď jen troska nebo naopak stále silný. Právě mnohovrstevnost a barvitost postav, zčásti i jejich nepředvídatelnost jsou důkazem umění autora vzdáleného všech klišé a černobílých pohledů a tím ho a jeho příběh přibližující skutečnému životu, stejně jako nám samotným a ostatním skutečným lidem okolo nás. Tímto se i jeho morální poselství stává zcela autentickým a plně hodnověrným.
Přečteno jedním dechem, jsem ráda, že knihy tohoto typu jsou vydávány. Těším se na další. Styl mi seděl. Za mě velmi dobré!
Nevím jak tuto knihu hodnotit moc, četla se čtivě a nechtělo se mi přestat dokud jsem nevěděla jak to přibližně dopadne. Co mě trošku mrzelo byly některé detaily ohledně žen takových, tak to jsem si říkala, že je to tím že to píše chlap, ale nakonec jsem si řekla že to tak možná bylo schválně, že tak Krystýnka opravdu myslela. Ale co mi přišlo horší byl ten natahovaný konec.
Pěkné, zajímavé a poutavé čtení. Kniha se mi líbila a mohu doporučit. Celkově mi bylo po přečtení smutno, je pravda, že děti, které vyjdou při dosažení 18 let z dětského domova jsou hozené do světa bez pomoci a nikoho již nezajímají. Bohužel jsou to pořád děti a často končí na ulici. Važme si svých rodin.
Kniha je napsána velmi poutavě. Příběh je smutný a bohužel i v reálném životě tací "Jirkové" jsou. Je zajisté velmi těžké od násilníka odejít, ale žít život plný stachu a ran... Máme jen jeden život a nikdo by si svoje štěstí neměl nechat vzít.
Psychologie týraných žen a frustrovaných ubožáků v celé své obludné nahotě. Téma stvořené dnešním světem autor vyhmátl skvěle a citlivě vykreslil příběh, ze kterého mrazí. Klobouk dolů! Těším se na pokračování.
Katka "Mošna" Burdová.
Nepochopím, jsou snad zamilované týrané ženy také padlé na hlavu ????
Když muž uhodí svoji ženu ... když je to opakované ... copak je to láska? Vždyť taková žena ztrácí svoji hodnotu nejen před tím mužem (tyranem), ale také před sebou a svým okolím.
Jakmile žena hned při prvním vážném konfliktu ,a vlastně stačí i jen facka,nedá najevo, že takhle ne, většinou jí "muž" dostane do absolutního područí. Bojí se jakkoli vzepřít, dát najevo nesouhlas a pak se z ní postupně stává troska, jako z Kristýny. Také jsem bohužel podobného muže měla a vím jak je těžké se vymanit. A obojí násilí jak fyzické tak psychické je strašné.
Fandím všem ženám, které nakonec dokážou jít svou vlastní cestou.
Výborná kniha i s tak hrozným tématem, doporučuji.
česká literatura sexuální násilí zneužívání incest domácí násilí podle skutečných událostí
2016 | Návrat z pekla |
2015 | Kolotoč strachu |
2019 | Případ Kláry P. |
2023 | Pošahaný svět: Povídky vytržené z blogu |
2024 | Návrat z pekla |
Opravdu silné čtení, skutečný příběh plný násilí, strachu, obav, ponižování a bolesti. Příběh je také velmi poučný a vede čtenáře k zamyšlení. Ráda si od autora přečtu i další knížku.