Kolumbus přišel jako poslední
Hans-Joachim Zillmer
Když bylo Grónsko zelené: jak Keltové a Vikingové osídlovali Ameriku. Fantasta, nebo génius? Člověk, který přepisuje světové dějiny. Po potvrzení několika senzačních teorií autor řeší další hádanky naší minulosti a svými tvrzeními otřásá základy historického vědomí. V této knize představuje staroevropské ogamské nápisy na olméckých obřích hlavách v Mexiku. Vikingové osídlili Grónsko, ještě když bylo zelené, Normané dováželi brazilské dřevo a křesťané již dávno před Kolumbem cestovali do Jižní Ameriky a Magellanovým průlivem do Pacifiku. Změnila papežská církev historii Evropy? Svědčí megality na celém světě, signální věže a síť širokých silnic na náspech spojujících nejkratším směrem mayská města o společných kořenech? Proč měli Inkové světlou pleť a vlasy? Zillmer spojuje kacířské otázky, sotva známá nebo utajovaná fakta a výsledky nejnovějšího bádání do fascinujícího řetězce argumentace a důkazů: Historie Nového, ale i Starého světa probíhala docela jinak!... celý text
Literatura naučná
Vydáno: 2005 , Knižní klubOriginální název:
Kolumbus kam als Letzter, 2004
Je to příšerné, dementní a nepopsatelně zábavné. Fantasta, nebo génius? Nic z obého! Zillmer je idiot, ale jaký! Na rozdíl od umaštěnců a břídilů jako von Däniken nebo parta od Ancient Aliens je schopen vycucat si z prstu překvapivě kompaktní alternativu k veškerému nahlížení na dějiny. Nemít nějaké základy (a tím i schopnost všimnout si, kde... ale co, buďme přímí - vyloženě kecá), měl bych nutkání mu na to skočit, tak dokonalá je jeho mentální gymnastika a tak pěkně mu to do sebe zapadá. Když jste idiot, nepochybně Vás dostane, když ne, taky - jeho nápady o absenci toho kterého období v dějinách, jejich falšování a podobně, jsou nejlepšími náměty na nějakou parádní fantastiku, jaké jsem kdy četl. Příklad: Temný středověk nikdy neexistoval, je to časová vycpávka, pronásledování čarodějnic tudíž není vyvrcholením křesťanské reakce na společenské změny spjaté s bůhvíčím od morových epidemií po malou dobu ledovou, ale likvidací pohanského kněžstva během "skutečné" kristianizace Evropy - není to paráda? VŠEM O DĚJEPIS SE ZAJÍMAJÍCÍM DOPORUČUJI, VÍC SE TĚŽKO LZE POBAVIT!
Vikingové Keltové záhady dějiny lidstva Kryštof Kolumbus
2001 | Darwinův omyl |
2006 | Evoluce: Podvod století |
2003 | Omyly v dějinách Země |
2005 | Kolumbus přišel jako poslední |
2004 | Dinosauři od A do Z |
Vše, co jste kdy učili v dějepise před rokem cca 1500, bylo naprosto jinak. Vše je zfalšované římskokatolickou církví, která stvořila nové dějiny, aby potlačila vše staré. Těmito dvěma větami se dá shrnout celá knížka.
Římská říše? Existovala, ale ve skutečnosti to byla řecká říše na východě a Keltové ve střední Evropě. Řím byl nevýznamný a až katolická církev ho vytvořila, aby měl papež kde sídlit.
Latina? Umělý jazyk, který vznikl ze staroněmčiny, která byla prajazykem Keltů, kteří ovládali celou Evropu (částečně se o moc dělili s Etruskama a Řekama) a ještě dokázali zkolonizovat Ameriku. Mniši v klášterech vymysleli z ničeho různé evropské jazyky, aby se mezi sebou Evropané nedomluvili - takové druhé babylonské zmatení jazyků. Takže mniši, kteří podle oficiální školní historie nedokázali nějaké rolníky apod. naučit latinsky, naopak své vymyšlené jazyky dokázali naučit celé národy a přinutit je, aby zapomněli na svou původní staroněmčinu - to přeci dává logiku :)
Temný středověk neexistoval, několik století v posledních tisíciletích bylo přidáno škrtem pera. Antická literatura neexistuje – vznikla až za posledních cca 500 let v katolických klášterech po Evropě.
Bohové v Latinské Americe byli Vikingové a Keltově. Existoval pevninský most spojující Evropu s Amerikou přes Grónskou a Island… Lidé ještě cca před pěti tisíci lety žili společně s dinosaury.
No, autorovy to do sebe všechno zapadá, vše má dokonale vyřešené, ve svých vlastních časových osách se orientuje, já se v tom ztrácel. V Americe se století ubírají, v Evropě přidávají, tím se dostáváme sem a tam a pak se nemůžeme divit, že indiáni z Ameriky útočí mezi mořskými národy na Egypt faraónů.
No, jak to zhodnotit… Asi bych neřekl, že je to ztráta času to číst. Že v lidské historii jsou nějaké nesrovnalosti je pravda. Takže je potřeba na každé šílené teorii najít alespoň kousek pravdy a přidávat si ho do vlastní skládačky toho, jak to mohlo vypadat.
V závěru si jen říkám, zda tomu všemu Hans-Joachim Zillmer skutečně věří a nebo je to jen takový marketingový tah na prodej všech jeho knih, kde všechny své teorie postupně spojuje.