Kóma
Robin Cook
Na začátku příběhu je pacientka, která se neprobere z kómatu, a zděšená medička Susan Wheelová absolvující svou první lékařskou praxi ve vyhlášené bostonské nemocnici Memorial. Zvídavost pohledné a upřímné Susan roztočí riskantní kolotoč událostí, když se vydá po stopách nezákonného obchodu s lidskými orgány. Pomáhá jí její kolega a milenec, doktor Bellows, který však úzkostlivě dbá na to, aby nepřekročil hranice kariérní sebezáchovy a svého postu v nemocnici. Susan se pouští do zdánlivě předem prohraného boje s dokonale sehranou lékařskou mašinérií. Ztrácí stopu, ale nevzdává se… Netuší, že oprávněnost svého podezření bude muset prokazovat tváří v tvář najatému vrahovi. Ten je však pouhým vykonavatelem, a proto se vnucuje otázka, kdo je onou šedou eminencí nemocnice a proč se tak vytrvale staví proti snaze nezkušené medičky poodhalit tajemství kómatu. Jeden z prvních a současně nejnapínavějších Cookových románů, který je podobně jako autorova další díla varovným mementem před porušováním lékařské etiky v jedné z nejcitlivějších oblastí zdravotní péče o člověka.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 1986 , SmenaOriginální název:
Coma, 1977
I když mě medička chytroprdka byla dost nesympatická a neumím si představit, že to, co vyváděla, by ji kdekoliv /nejen v Americe/ prošlo, tak jsem ke konci byla dost napnutá a do posledního odstavce nebylo jasný, jak to dopadne. Proto 4*, i když se o žádnou kvalitní literaturu nejedná.
Kdybych věděla, že konec je takový nijaký, nepustila bych se do jinak skvělého čtení. Nemám ráda otevřené konce, nebo jsem třeba závěr nepochopila. Nevím.
Knihy od Cooka jsou čtivé a mám je ráda. U této bych řekla, že měla pomalejší rozjezd, ale jinak super.
Knihy od Cooka mám ráda, a ráda se k nim vracím.
Napínavé, čtivé, skvělá zápletka, jako vždy.
Anotace mě sice hned zaujala a knížku jsem si kvůli tomu taky přečetla, no na druhou stranu vyspoilerovala, to co se čtenář dozví víceméně až na konci. Navíc jsem s touto znalostí hned uhodla "padoucha", takže moc velké rozuzlení to pro mě nebylo. Jenže styl psaní je skvělý a alespoň průběh děje byl napínavý, takže i přes ztrátu překvapení jsem to spokojeně zhltla během chvilky.
Cooka mám ráda.
Vždy napínavé, neotřelá zápletka, dobře se čte. Ani tato kniha není vyjímkou.
Z počátku příběhu mi byla Susan krajně nesympatická, ale naštěstí se to po pár kapitolách změnilo. Příběh je velmi napínavý a emotivní.
Další velmi dobře napsaná knížka od mistra tohoto oboru. Susan mi byla velice sympatická.
První kniha od tohoto autora. První půlka docela pomalá, pak to bylo spis vražedné tempo. Susan byla jako nějaká superhrdinka, co stihla za 3 dny. Viník se dal cekat, spis mne překvapila myšlenka zla na úkor vyššího dobra... ale vždy to jde i jinou cestou.
Všechny knihy od pana Cooka jsou čtivé,pěkně napsané a příběh má spád a švih. Přečetla jsem všechny, i když jsou na jedno brdo, ale jsou jako droga. Musela jsem číst další a další a další dokud jsem je všechny nezdolala. Ale nelituji. Bylo to opravdu pěkné čtení. Občas celkem mrazivé a kolikrát jsem si říkala, zda všechno to zlo, mamon a nelidskost a nedůstojnost, těm záškodníkům stojí za to, aby bylo zničeno tolik životů, rodin a dobré pověsti. A svědomí? to zřejmě ti prevíti ani neví, co je. V Cookových knihách je barvitě vše popsáno a bohužel se to děje i v reálném životě a světě. Ne každý ctí lidské hodnoty a bohužel pro spoustu lidí peníze, pohodlný život a kariéra nesmrdí. Bohužel dobří a poctiví lékaři a lidé,kterým lékařská etika něco říká jsou pronásledováni a usiluje se jim o život. Hlavně aby nezhatili plány těm padouchům. Ale milovníkům tohoto žánru není třeba dalších komentářů. Ti sami nejlépe ví, jaká četba je ta pravá.
Četla jsem knihu a pak i viděla film obojí bylo super i pozor spoiler ,,Ti lidé v kómatu odklízení do jiné části nemocnice.
zdravim kniha úžasná a hlavně medička suzan, vystupuje eště v nějaké jiné knize od cooka abych si jí přečetl přednostně? díky moc za odpověď.
Bizarní scenérie zavěšeného těla dekorující obal avantgardního soundtracku Jerry Goldsmithe se v knize zjevuje až ve finální infiltraci Susan do Jeffersonova institutu.
Shoda okolností je povážlivá: před pár týdny přečtený Případ dívky v tísni od Michaela Crichtona vrhl klatbu na bostonský špitál Memorial. I Cook jej znesvětil medicínským neřádstvem. Film Coma režíroval Michael Crichton. Mají snad proti Memorialu cosi osobního, nějaké nedoléčené bebí? 6/20
Lékařský thriller jako víno. Četl se sám. Děj měl spád a napětí by se snad dalo krájet. Příběh byl v podstatě super až na ten useklý konec, ale každý si ho může domyslet. Odborného názvosloví je zde přehršel takže chápu, že laik měl problém s tím o čem se mluví, ale člověk, který dělá ve zdravotnictví musí jásat....
2006 | Invaze z galaxie |
2008 | Kóma |
2006 | Infekce |
1998 | Blízký konec |
1995 | Známky života |
Cook mě baví, je to čtivé, ale za ten fofr konec jdou hvězdy dolů.