Maigret u koronera / Maigretovy paměti
Georges Simenon
Komisař Maigret série
Maigret u koronera – Jak zemřela mladičká Bessy, jejíž znetvořené tělo se našlo na železniční trati nedaleko arizonského Tucsonu? Maigret, toho času na studijní misi u kolegů z FBI, se v této pozoruhodné próze, jež se vymyká klasickým „maigretovkám“, stává často překvapeným a občas i kritickým pozorovatelem vyšetřovacích metod amerických kriminalistů. Před koronerem vypovídá pět podezřelých. Vyjde pravda najevo dřív, než Maigret odjede do Los Angeles, další zastávky na jeho cestě? Maigretovy paměti – Slavného vyšetřovatele navštíví novinář Georges Sim toužící poznat jeho práci, aby mohl napsat román. Jak to funguje na nábřeží Zlatníků? Co je realita a co její zjednodušení v literárním zpracování? Jaký je rozdíl mezi tvůrčím přístupem a pravdou? Poté co Georges Sim (později Simenon) vydá knihu s hlavním hrdinou nápadně podobným Maigretovi, rozhodne se komisař raději sepsat své paměti sám: vzpomínky na dětství, na seznámení s budoucí paní Maigretovou, na své kolegy a především na vyřešené i nevyřešené zločiny.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2013 , Knižní klubOriginální název:
Maigret chez le coroner, Les mémoires de Maigret, 1951
Občas si přečtu tyto detektivky, ve kterých je hlavní postavou Maigret. Ovšem v této knize se mi velmi líbily jeho vzpomínky. Pochopíte jak se komisař postupně formoval, jak přemýšlí, jak vnímá svou práci, své okolí... Za mě moc hezké.
"Vycpávka času", ale přitom typický Maigret i když netypicky v kratším a nezvyklém prostoru - návštěva Ameriky dokazuje, že přes prostředí jsou lidé a jejich motivy všude stejné, druhá novela je zvláštním pohledem postavy na sebe sama a na autora, pokus autora bilančně doříct, co všechno musí potlačit, aby postava více vynikla. Pro mne něco jako setkání Van Veterena a Wallandera v detektivních povídkách. Znalci vědí, ostatním to může být (a je) jedno.
Obě poloviny knížky nejsou typickými příběhy oblíbeného komisaře. Podle mne něco přinesou pouze znalcům a obdivovatelům pařížského komisaře.
Přečetl jsem tuto knihu s velkým zájmem. Dělí se na dva díly, První díl jedná o pobytu slavného detektiva Maigereta v USA, kde nahlédne o počinech jejich FBI. I když sleduje jednu záležitost, za jeho pobytu se objasní, ale slavný detektiv je již na cestě v jiném místě. Nejzajímavější je pro mne druhý díl, který je vlastně zpovědí slavného detektiva od jeho mládí a začátcích u francouzské policie. Autor jeho vzpomínek Georges Simenon zrealizuje jeho paměti ve svých knihách. Já znám jeho filmová zpracování, v nichž Maigeret představuje také slavný francouzský herec Jean Gabin.
Obě novely jsou trochu nezvyklé. První je sice detektivka s Maigretem, ale ten je v USA a jen přihlíží soudnímu přelíčení. Moc zajímavé srovnání Ameriky a Evropy.
Druhá není o Maigretovi, naopak Maigret ji jakoby píše a adresuje ji SImenonovi. Není to detektivka, ale vyprávění o policii a taky o Maigretově životě.
Celkově 80%, 9.3.2014.
detektivní a krimi romány francouzská literatura
Část díla
- Maigret u koronera 1949
- Maigretovy paměti 1951
1977 | Maigret chystá léčku / Maigret zuří |
2007 | Maigret na dovolené |
1970 | Maigretův revolver a stará dáma |
1983 | Kdo jinému jámu kopá |
1979 | Maigret má strach / Maigretova dýmka |
Dobře napsané. I ty paměti nakonec. Spousta věcí pak dává smysl, nebo se na ně dá pohlížet v jiném světle. Už není jen románovou postavou, ale běžným smrtelníkem.