Tanečnice z Veselého mlýna
Georges Simenon
Komisař Maigret série
Příběh se odehrává v belgickém Lutychu a jeho námětem je kriminalita mládeže. Společenské zázemí obou chlapců dostávajících se na scestí je ukázáno na základě ostré společenské diferenciace, do níž detektivní hrdina komisař Maigret proniká se svým osvědčeným citem pro sociální motivování činů.
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1981 , Československý spisovatelOriginální název:
La Danseuse du Gai-Moulin, 1931
Moje první maigretovka, vlastně kvůli Čtenářské výzvě. Nebylo těžké něco najít, v knihovně u rodičů je spoustu starých vydání Maigreta, Poirota, Holmese apod. Děj je poměrně nadčasový, takže na hodnotě určitě neztrácí ani dnes. Maigretův nástup byl skvělý. Určitě zase brzy po nějakém příběhu s ním sáhnu. :)
Nějak nesdílím nadšení předchozích komentářů. Řekl bych, že jde o knihu, která je taková "mizivá". Za pár dnů už si na ni ani nevzpomenu, neřkuli ji někdy číst znova.
Neuvěřitelný, že ten příběh byl napsán v roce 1931. Zápletka je tak rafinovaná a reálná, že se děj může odehrávat i v současnosti. A příchod Maigreta na scénu je vskutku neodolatelný.
Jednu jedinou výhradu bych měla, všimla jsem si i v předchozí knize... Komisař pařížské kriminálky zvedne telefon a ohlásí se: "...tady Bezpečnost...", nebo po zatčení: "... to si řekneme na Bezpečnosti..." To mě fakt rozesmálo nahlas, je to ale jediná piha na kráse dokonalého jazykového zpracování. Staré knihy je radost číst, člověk v nich nenajde jediný překlep, natož pravopisnou chybu.
Jedna z prvních detektivek s Maigretem a patří rozhodně mezi ty lepší. Dobře se čte, zápletka je zajímavá. 80%, 1.4.2014.
Detektivka opravud perfektní, Maigret je opravdu třída :))
SPOILER
Trochu mě zarazilo, že se Maigret hned neobjevil, ale když se pak objevil, tak jsem se musela smát, takový pěkný příchod na scénu XD
belgická literaturaAutorovy další knížky
1977 | Maigret chystá léčku / Maigret zuří |
2007 | Maigret na dovolené |
1970 | Maigretův revolver a stará dáma |
1983 | Kdo jinému jámu kopá |
1979 | Maigret má strach / Maigretova dýmka |
Trocha zbytočne prekombinované, miestami naivné, radšej mám Maigretovky komorného typu, nie "špionážne" thrillery.