Komodo
Petr Sís
Petr Sís tento příběh inspirovaný vlastní rodinou nakreslil už před čtvrt stoletím. Chlapce, který je okouzlen vším, co se týká draků, vezmou jeho rodiče na cestu do Indonésie. Na jednom z ostrovů totiž žije největší ještěr na světě, a dětské sny se tak začnou proplétat s realitou divoké zelené džungle… Komodo je kniha pro začínající čtenáře a pro všechny, kdo milují dobrodružství.... celý text
Na knize se mi nejvíce líbilo, že autor dokázal vytěžit z minima maximum. Nelze než dát palec nahoru.
Podobně jako v knize Robinson čerpá P. Sís i v této knize ze své osobní zkušenosti. Hned na úvod mne autor šokoval vyjádřením, že ho rodiče nechali rok u tety a odjeli do Indonésie, kde měl jeho tatínek natáčet film...
Kniha je pro mne zajímavá z několika důvodů.
1) Autor sděluje čtenáři osobní informace, které mu posloužily jako odrazový můstek k napsání příběhu.
2) Příběh samotný, který je úžasně ilustrovaný. Vybízí čtenáře k detailnímu zkoumání obrázků. Musím se přiznat, že dcera byla rychlejší a našla hlavního hrdinu na skupinové fotografii přede mnou:-) Pak za mnou celé dopoledne chodila a ukazovala mi, kde všude ještě draka objevila.
3) Čtenář se dozví spoustu zajímavých informací o varanu komodském. A my navíc zjistili, že je mají v pražské zoo a každý měsíc pořádají veřejné krmení. Určitě se na něj někdy vypravíme:-)
Příběh mě překvapil svým minimalismem. Ilustrace jsou ovšem exkluzivní. Jednohubka při čekání v knihovně, až si dcera vybere knížky.
Dobrodružství malého kluka, který miluje velké ještěry a podívá se s rodiči do Indinésie, je inspirováno vlastním příběhem Petra Síse, který se na jedno takové místo (ostrov Komodo) dostal až jako dospělý.
Oč méně textu, o to propracovanější obrazová část našlapaná úžasnými postřehy a detaily. Knížka jistě potěší nejen malé milovníky dobrodružných výprav, draků, dinosaurů, zvířectva a zvídavých budoucích cestovatelů, ale i nejednoho staršího knihomila. Nádhera!
V knížkách Petra Síse nejde ani tak o text jako o obraz. A ten je prostě od Petra Síse :) Je to milá knížka, kterou si můžete opakovaně prohlížet a vždycky najít něco nového.
2007 | Zeď: Jak jsem vyrůstal za železnou oponou |
2011 | Ptačí sněm |
2007 | Tři zlaté klíče |
2005 | Tibet: Tajemství červené krabičky |
1995 | Podivuhodný příběh Eskymo Welzla |
Milé a roztomilé, ideální knížka pro dítě (věkem i duší). Slovy se toho děje málo, ale obrazem spousta.