Koncentrační tábor Osvětim - Brzezinka / Auschwitz - Birkenau/
Jan Sehn
Publikace obsahuje dokumenty a fakta doložené na procesech před Nejvyšším národním tribunálem v Polsku, před Mezinárodním vojenským tribunálem v Norimberku a před Americkými vojenskými tribunály v Norimberku. Koncem záři roku 1941 byl dán příkaz říšského vůdce SS Heinricha Himmlera k vybudování táborového komplexu, který později dostal jméno Auschwitz II - Birkenau. Pro začátek bylo počítáno s umístěním asi 100 000 válečných zajatců. Himler usiloval o maximální koncentraci pracovní síly v Horním Slezsku s jejich pomocí by realizoval plány nacistů na osídlení Východu. 7. října 1941 zahájilo asi 10 000 válečných zajatců z kmenového tábora Auschwitz I výstavbu největšího tábora pro systematické vyvražďování mužů, žen a dětí. Z těchto 10 000 mužů zemřelo do počátku března 1942 více než 90 procent. První zkušeností s vražedným plynem měli nacisté již od roku 1939. V německých léčebných zařízeních a domech s pečovatelskou službou probíhala "akce T 4". Nešlo o nic jiného než o odstranění handicapovaných a duševně nemocných lidí. V letech 1940 a 1941 bylo plynovými komorami vybaveno šest léčeben. Zamaskovány byly jako inhalační místnosti a později jako sprchy. V těchto plynových komorách zahynulo kysličníkem uhelnatým do 1. září 1941 na 70 000 lidí. ... celý text
Malá knížka s velkým obsahem? Dnes jsem si ji půjčila- jako dovětek k návštěvě Osvětimi i Březinky.
Při vjezdu mi bylo totálně proti - komerční pojetí vstupu do těchto míst. Připadalo mi to takové nechutné zpeněžení lidské tragédie. Na druhou stranu- je dobře , že tam lidé jezdí, že nenechají vzpomínku na tuto tragedii člověka jen tak pominout a zapomenout.
Ani snad ne v Osvětimi, jako v samotné Březince si uvědomíte malost člověka, všudepřítomnou zdejší totální degradaci a absenci jakýchkoli základních smyslů, co dělají člověka člověkem- smutné, žalostné.... nebudu se opakovat, psala jsem to už víckrát- nechápu, kde v této chvíli byl Bůh a to se nerouhám, jen se ptám sama sebe, jak tohle všechno mohl dopustit a jak mohli přeživší lidé neztratit víru, když ztratili vše co měli- nemyslím majetek, myslím děti, partnery, rodiče....
Tenká knížečka, kde je popsán příjezd do koncentračního tábora, utrpení vězňů a až po tresty smrti nacistů. Tohle bychom měli číst, abychom zabránili tomu, že "historie se opakuje".
Kompletní popis všeho od samotného příjezdu do tábora až po samotnou smrt obětí.Pokud tuto knihu seženete neváhejte ji číst
Skvělá publikace o nejstrašnějším koncentračním táboře historie. Do dnes nepochopím co se tam všechno mohlo dít za zvěrstva na nevinných lidech. A to jsem toho už přečetl hromady. Vždy se dozvím něco nového.