Konec léta
Anders de la Motte
Roční období série
1. díl >
Strhující krimidrama z pera oceňovaného švédského bestselleristy Anderse de la Motte. Za soumraku na konci léta roku 1983 prolezl pětiletý Billy Nilsson dírou v plotě ze zahrady do kukuřičného pole – a nevrátil se domů. V poli našli jen jednu jeho botu. Příbuzní, policie i sousedé po něm několik dní marně pátrali. Příběh ze zapadlé jihošvédské vesnice obletěl celou zemi, zdevastoval rodinu Nilssonových a po čase se na něj zapomnělo. A pak, dvacet let poté, potká Billyho starší sestra Veronica na skupinové terapii ve Stockholmu mladíka, který začne vyprávět o svém zmizelém kamarádovi. O tom, jak si s ním hrál v zahradě. O skrýších, které důvěrně znala i Veronica… a které měly zůstat neodhaleny. Stejně jako pravda o tom, co se stalo onoho horkého večera.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2017 , Knižní klubOriginální název:
Slutet på sommaren, 2016
Začnete číst a nemůžete přestat, protože vás autor udržuje v napětí až skoro do poslední stránky, kde se dozvíte pravdu o dvacet let starém temném rodinném tajemství. V angličtině se tento typ knih označuje jako "page-turner".
Mne se kniha libila. Na rozuzleni jsem cekala dlouho, temer az na konec knihy. Nektere postavy byli pro mne hodne nesympaticke a celkem jsem se divila, jak se chovaji. Za mne slabsi jak Zimni ohen.
Temné, depresivní, zvláštní. Vše najednou vyjde najevo v posledních pár stránkách, zápletka s Isakem je zvláštní, vůbec jsem nepochopila požár auta a krádež v hotelu, to je tam tak nějak navíc proč?
Přesto jsem tuto knihu ale četla s napětím a bavila mě, je napsaná čtivě,děj je svižný a po přečtení zůstává smutný dojem.
Mi se kniha líbila. Kdo je záhadný cizinec jsem poznala brzy, co se stalo s Billym mě překvapilo. Budu čekat na další díl.
Kniha se mi velmi líbila, byla rozhodně dost napínavá a zajímavá a taky plná poměrně nečekaných zvratů.
Vynikající detektivní příběh napínavý od prvních řádek. Sled událostí vás nutí neustále k četbě dalších kapitol. Osobně se ráda k této knize za pár let vrátím.
Pro mě zatím nejslabší díl ze série Roční období. Jsem zvědavá jaká bude kniha Jarní oběť, až někdy vyjde.
Mě to prostě bavilo :-). Některé pasáže se táhly, ale jinak to mělo vše, co jsem aktuálně potřebovala. Zajímavý příběh, nečekané rozuzlení - co víc si přát?
Mně se to líbilo. Užila jsem si atmosféru pozdního léta, i pomalý rytmus vyprávění. Moc jsem chtěla vědět, jak to všechno tehdy bylo ... a překvapivé rozluštění na konec mě docela dostalo.
Já knihu s klidným srdcem doporučím, stejně jako ostatní z této série.
(SPOILER) Nebýt toho konce, asi bych hodnotila výš, ale nemám ráda, když se autor ze zločinu vylže náhlým pomatením mysli - působí to na mne, jako by nějaký sofistikovanější motiv byl nad jeho síly. Ztráta času to rozhodně nebyla, ale výraznější dojem ve mně kniha nezanechala.
V příběhu není skoro žádná akce ale i tak v celku nenudil. Pro mě to je takový průměrný kousek, který je rychle zapomenutelný. Neurazí, nenadchne.
(SPOILER) Kniha byla dobře napsaná a napínavá, dávám pět hvězdiček i přesto, že na konci jsem byla trochu zklamaná a to tím -pozor spoiler , tím jak nás autor oklamal na začátku, ten příběh pochodu chlapcových myšlenek se mi líbil a čekala jsem jeho rozuzlení, které se nekonalo.
Zajímavý námět. Knížka se četla poměrně dobře a rychle. Určitě se neřadí mezi drsné krimi, ale spíše člověka upoutá svou tajemností. V podstatě až do konce netušíte, jak knížka skončí a kdo je vinnen...
Kvalitní čtivá detektivka se zajímavým koncem a překvapivým rozuzlením. První kniha série. Další díly mi přišly o něco lepší, ale stojí za přečtení. Přečteno za 1 den :-)
Autor zkrátka umí pracovat s emocemi a i když jeho příběhy nejsou krváky, ani tento ne, tak vás chvíli mrazí, když Veronika pátrá a stále se cítí v ohrožení, chvíli si popláčete, když vzpomíná nebo vás příjemně pohladí venkovská zahrada na švédském venkově. Konec je prostě autorova klasika, vše je jinak, ale o to hůř, kolik postav zasáhne minulost. Už se těším na jarní příběh.
Knihu jsem přečetla na jeden zátah. Ne, že by byla tak skvělá, ale chtěla jsem vědět, zda to, co si myslím, je pravda či nikoliv (ano). Jak zde bylo zmíněno, autor nás oklamal, hned v první kapitole, takže těžko dělat závěry, kdo pachatele uhodne.
Vadila mi osoba Veroniky. Tedy její zasazení do skupiny. Jako terapeutka? Spíš jako pacient. Vím, že se "musela setkat" s tajemným mladíkem, ale to mohla i jako pacientka. Psychicky nevyrovnaná, neschopna zvládat stres, se záchvaty paniky, sklony k alkoholismu a stalkingu, psychiatrickou rodinnou anamnézou..., těžko by ji nechal někdo pracovat s žalem převálcovanými osobami. Navíc ukázky z její práce jasně vypovídaly, že na to nemá, dělala chybu za chybou. Nebo je švédské zdravotnictví na tom tak špatně, že zaměstnává psychicky narušené jedince?
Některá hluchá místa jsem přeskákala, nic neříkající rozhovory, popisy krajiny. Plížící se postavy za dveřmi, okny, trapné honičky, rvačky, na napětí to nepřidalo.
Sympatický byl bratr a stárnoucí vyšetřovatel, který to chudák odskákal. Udělali z něj všichni totálního vola. Divím se, že je pak všechny nepostřílel on. Chápala bych to. Vlastně žádný případ ani neexistoval.
Nic, co by musel člověk mít doma, ale z knihovny na půjčení dobrý. Podzim a Zimu si půjčím také.
2018 | Konec léta |
2013 | Game |
2022 | Smrt přichází na prohlídku |
2019 | Podzimní případ |
2020 | Zimní oheň |
Slušný psychologický román se záhadou. Přehlídka ztrát v čele se ztrátou malého kluka, dvě časové roviny a zběžná studie nesnesitelnosti i soudržnosti vesnice.