Korunní princezny
Catherine Doyle , Katherine Webber
Korunní princezny série
1. díl >
Wren Greenrocková odjakživa ví, že jednoho dne nahradí svou sestru, korunní princeznu, na jejím místě v paláci. Od narození ji trénují k tomu, aby se vrátila tam, kde zemřeli její rodiče, a zmocnila se jediného člověka, který tehdy přežil a zůstal. Je odhodlaná udělat všechno pro to, aby převzala moc v království a ochránila tak společenství čarodějnic, které miluje. Nebo by to alespoň udělala, kdyby ji v paláci nerozptyloval jistý pohledný strážce a její neklidná magie neměla ve zvyku působit problémy. Princezna Rose Valhartová zase ví, že s mocí přichází i zodpovědnost. Má se přivdat do chladného, nelítostného království a ona rozhodně nezahodí svoje královské povinnosti jen proto, že se probudila uprostřed pouště ve společnosti pohledného únosce. Ale život mimo palácové zdi je daleko dobrodružnější a krásnější, než si kdy představovala, a čarodějnice, kterých se dlouho bála, možná budou nakonec rodinou, již celý život nevědomky postrádala. Dvě sestry, které byly rozděleny při narození a vychovávány v naprosto odlišných světech, se teď poznají daleko víc, než by se dalo čekat. Ale zatímco se blíží korunovace a ony obě touží uplatnit svá rodová práva, hrozivý Willem Rathborne pracuje na tom, aby ani jedna z nich neuspěla. Komu nakonec na hlavě spočine koruna?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2023 , CooBooOriginální název:
Twin Crowns, 2022
Recenze: Korunní princezny od Catherine Doyle a Katherine Webber
„Korunní princezny“ přinášejí zajímavý příběh o dvou sestrách rozdělených po narození, které se teď musí postavit svému osudu a možná i jedna druhé. Wren vyrůstala mezi čarodějnicemi a celý život se připravovala na to, aby získala zpět moc, která jí podle práva náleží. Naopak Rose, vychovaná v paláci, má vše – kromě volby. Obě však čeká setkání, které navždy změní jejich pohled na svět i na sebe navzájem.
Co se mi líbilo: Knížka má krásně vystavěný svět plný magie a intrik, kde každá z hlavních postav přináší jinou perspektivu. Kontrast mezi životem Wren a Rose dodává příběhu zajímavou dynamiku, a díky tomu se snadno ponoříte do obou dějových linek.
Co mě trochu zklamalo: Děj je chvílemi předvídatelný a některé romantické momenty působí trochu nuceně. Není to špatné, ale občas jsem čekala trochu víc napětí a vývoje mezi postavami. Celkově je kniha spíš lehčí čtení, které možná nejde tak hluboko, jak by mohlo.
Hodnocení: Knížka má své kouzlo a stojí za přečtení, pokud máte rádi fantasy příběhy o rodině, magii a nelehké cestě za svobodou. A rozhodně jsem zvědavá, kam se příběh v dalších dílech posune!
Dvojčata Rose a Wren byla rozdělena krátce po porodu. Rose žila v královském paláci, vychována poručníkem, Wren žila s babičkou, která ji učila ovládat její čarodějnické schopnosti. Rose netuší, že má sestru, Wren naopak ví celou pravdu o tom, co se po jejich narození stalo. Ví i to, že jednoho dne musí převzít místo Rose, aby zabránila honu na společenství čarodějnic, jehož je součástí. Co se stane až si sestry vymění své role a jejich životy se konečně propojí?
Kniha je vyprávěna v er formě střídavě z pohledu obou sester. Každou psala jedna autorka, ale není to znát. Vše k sobě dokonale pasuje a dostanete nejen zajímavý fantasy příběh, ale i pečlivě napsané postavy. Já měla blíž k Rose. Musela se rychle popasovat s tím, v jakých lžích žila a ještě se k ní někteří chovali hnusně za věci, které nikdy nemohla ovlivnit.
Obě sestry mají svou romantickou linku. Zatímco Wren komplikuje její úkol Tor, strážce Rosiina snoubence, Rose se zase sbližuje se svým únoscem Shenem, nejlepším přítelem Wren. Obě linky jsou moc hezky napsané, ale i v tomto případě jsem si víc oblíbila linku Rose a Shena. Byli vtipní, roztomilí, Rose mu častokrát zdatně sekundovala a Shen se několikrát projevil jako pravý hrdina. Wren a Tor byli oproti nim více akčnější, ale vzhledem k Torově postavení to měli komplikovanější. Navíc konec byl jaký byl, ale mám svou teorii, proč se stalo, co se stalo.
Bavilo mě, jak obě sestry používaly svou moc a sžívaly se s ní. Oblíbila jsem si i Celeste, která byla skvělá kamarádka a vlastně i Ansela, který působil komicky, ale vzhledem k jeho rodině, mi ho bylo nakonec líto. Dramatická zápletka na konci mi přišla trochu předvídatelná a vyřešená moc rychle. Sesterské pouto se mi líbilo, ale i to mi přišlo zrychlené.
4,5*
Moc pěkná dobrodružná, romantická adult kniha. Děj zajímavý, postavy fajn, dobře se čte. Konec hodně dramatický, takže se vrhám hned na pokračování.
Čtivé a zajímavě zpracované. Jasně, je to romantika pro holky, ale jako oddechovka super. Hned jdu na další díl.
4,5
Ha, tuhle knihu jsem měla na seznamu už přes rok a já se k ní konečně dostala. Hurááá.
Asi většina víte, o čem kniha je, přijde mi, že už ji četli všichni, takže jen rychlé shrnutí. Wren a Rose jsou dvojčata, která rozdělily hned po narození. Rose žije v paláci, kde ji hýčkají a ona se připravuje, že jednou bude královnou, přičemž němá o existenci své sestry ani ponětí. Wren o ní naopak ví, celý život se připravuje na to, že se vrátí, přisvojí si její korunu, vykoná pomstu a navrátí místo ve společnosti obávaným čarodějnicím. A ten čas právě nadešel a jak to vše dopadne?....
Střídají se kapitoly Wren a Rose. V některých chvílích jsem to proklínala, třeba když kapitola skončila v napínavé části a musela jsem číst o té druhé, než jsem se vrátila zpět a zjistila, co se stalo dál.
Na začátku mě dostávala Rose svým chováním, jak byla rozmazlená a jak se v určité situaci chovala, ale pak mě její linka velmi bavila. Koho jsem si oblíbila okamžitě, tak byl Shen, ten byl prostě …. Wren byla sebevědomá, některé věci si obhajovala, že to je přece nutné, jenže pak když byla v paláci déle, tak už to bylo těžší a ona zjistila, že její úkol nepůjde splnit tak snadno, jak si myslela. Stejně jako tak nepočítala s jistými sympatiema k někomu, ke komu by nic takového cítit neměla.
Bylo tu vyprávěno hodně legend, a bylo jich celkem velké množství. Ty se čtenář dozvídá společně s Rose, která o některých věcech nemá ponětí. A bohužel většina těch zjištění ji donutí přemýšlet, co všechno v jejím životě je lež.
Kniha se mi líbila, dobře se četla, měla děj, hezky vymýšlený příběh a svět (i když tady věřím, že ještě hodně věcí nevíme) a chápu, proč je oblíbená, upřímně jsem nakonec ráda, že jsem se k ní dostala až teď, protože se mohu někdy rovnou vrhnout na Prokleté královny protože ten konec
Tato kniha patří mezi povedené YA fantasy. Velmi se mi líbí, že sledujeme děj z pohledu dvou postav. Také oceňuji, že ani jedna ze sester není vyloženě záporná postava ani ta nejryzejší hrdinka. Takže je na čtenáři na jakou stranu se přikloní. Děj má originální zápletku, což je v této době, kdy je velmi nových a nových knih, stále ojedinělejší.
Kniha mě opravdu moc bavila! Příjemná oddechová fantasy. Už od začátku mě děj vtáhl. Chtěla jsem číst dál a dál. Moc se mi líbilo, že se děj odehrával na dvou jiných místech, vyprávěn vždy jedním dvojčetem. Pokud mě zrovna nebavila jedna dějová linka, hltala jsem tu druhou. Někdy to byla Rose, někdy Wren, za což jsem byla vlastně ráda. Jenom konec mě trochu zklamal. Připadaly mi závěrečné kapitoly, tak rychlé a pro mě trochu zmatené. Ale i přesto se na další díl moc těším a knihu rozhodně DOPORUČUJI k přečtení!
Moc pěkná young adult fantasy, fanoušci žánru nechť si přidají k mému hodnocení hvězdičku. Těším se na další díl.
Tohle se mi líbilo. Po dlouhý době zase zajímavá, nenáročná a čistá young adult fantasy.
A upozorňuju, že to je YA. Takže romantická linka existuje, ale není to především o tom.
Příběh je zajímavý, nijak složitý, ale zábavný a hezky to ubíhá. Obě hlavní hrdinky mají svoje pro a proti, ale dá se velmi jednoduše poznat, z čího pohledu zrovna děj sledujeme. Wren bude logicky od začátku sympatičtější než rozmazlená princezna Rose, ale ta zase ujde velkou část cesty.
Vážně mě zajímá, co se bude dít dál.
Vážně zajímá.
"Kdo vás naučil tak bojovat?"
"Veverky v paláci."
Mojou favoritkou sa stala určite Wren, jej kapitoly som si užívala plnými dúškami :)
Na pyšnú a rozmaznanú princezničku Rose som náladu rozhodne nemala, jej kapitoly ma nesmierne nudili a tlačila som ich očami, aby už boli za mnou :(
"Soustřeď se na lezení. Jedna ruka, druhá ruka, jedna noha, druhá noha."
"Na tebe možná zemská přitažlivost nepůsobí, Shene Lo, ale my ostatní musíme hrát podle jejích pravidel."
Ve světle měsíce zazářil Shenův pobavený úsměv. "Nekecej a lez. Jsem hned za tebou."
"Chytíš mě, když budu padat?"
"Ne, ale zamávám ti na cestu."
"Džentlmen jako vždy."
Wren si Shena změřila pohledem. "Potíš se vůbec někdy?"
"Ovšemže ne."
Wren pokračovala tlumeným hlasem: "Co na ni říkáš?"
"Je sladká. A neslintá ze spaní jako ty."
Wren ho udeřila pěstí do paže. Shen se v pobaveném úsměvu kousl do tváře.
"Máš víc pih. A světlejší vlasy." Wren si zamračeně přejela rukou po copu.
"Přijde mi mnohem hezčí," dodal.
"Já tě vážně z toho okna vyhodím, Shene!"
Knihu hodnotím jako takový čistý průměr. Na začátku mě vtáhla, po 200 stranách jsem se na více jak měsíc zasekla a nepřečetla ani stánku.. No a pak posledních asi 150 stran už to jelo. No a konec. To už byl fičák
Příběh je typický YA fantasy. Trocha romantiky, síla přátelství a rodinných pout a také spousta tajemství a magie. Nenajdete v zde příliš nečekaných zvratů, hodně věcí se dá odhadnout předem.
Z hlavních postav mi asi víc sedla Wren, ale třeba Tor? No toho bych kopla Zato král Alaric? Ač je proti čarodějům, tak má mé mé lehké sympatie. A to ani nevím proč .
Rozhodně se mi líbil popis světa a čarodějů. To já prostě můžu. A doufám, že budou mít v dalších dílech víc prostoru.
Na další díl se rozhodně chystám a jsem zvědavá kam naše hrdinky osud a jejich tvrdohlavost zavede.
Dějově zajímavé, ale ten konec, tam bylo tolik zvratů, až mi to vadilo. Taky jsem očekávala víc nějakých sesterských "bitev" - představa, že se prostě budou mít rády okamžitě, ačkoli první o druhé nevěděla a druhá byla vychovávána k tomu, že nahradí tu první za každou cenu, tak ta mi přijde fakt jakási divná.
(SPOILER)
Na tuto knihu jsem se popravdě dost těšila. Získala si mě anotace, která slibovala zajímavý příběh dvojčat, kterým to osud moc neusnadnil. Únos za účelem výměny, tajemství, intriky... opravdu jsem měla velká očekávání...
Pokusím se nespoilerovat a nejprve vypíchnout, co se mi na knize líbilo:
- příběhy o historii Eany (hlavně dějiny čarodějnic)
- romantické (byť předvídatelné) linky
- mužské postavy - Shen Lo a Tor jsou nej
- postupná práce s magií
Co se mi na knize nelíbilo:
- kniha má cca 500 stran a 2/3 knihy jsem se solidně nudila
- setkání sester - čekala jsem více dialogů, nebo nějakou bitku mezi nimi...
- velký problém mám s jedním detailem - WREN je prvorozená, takže má “větší nárok na trůn než Rose - docela mi překáží, že na tento drobný detail obě autorky pozapomněly...
Jsem zvědavá na pokračování, ale doufám, že to bude čtivější...
Já jsem poměrně velká očekávaní a musím říct, že si mi to vymstilo. Děj podle anotace mi přišel poměrně originální a já jsem se těšila, že se více dozvíme o čarodějnicích i království. Víc historie například. Doufám, že v dalším díle bude svět víc propracovaný. Také jsem čekala, že se dozvíme více o sestrách. Více o tom jak žili jako malé, ale také jsem čekala, že tam bude víc rozhovorů mezi nimi. Přece jen jsou to sestry tak se mohly trošku víc hašteřit. Čekala jsem také, že když to napsaly dvě autorky tak mohly být obě dvě trošku více rozdílné a také by mě více zajímal jejich charakter. To stejné i u ostatních postav. Mrzí mě, že některé nedostaly více prostoru. Další výtku mám ke kapitolám. Kapitoly na přeskáčku mi tady vadily a myslím, že to knížce i trošku uškodilo. Nemohla jsem se tak ponořit do příběhu ani jedné sestry což je za mě škoda.
Děj, ale i tak rychle plynul a já si to svým způsobem užívala. Nebylo to nic náročného na přemýšlení a člověk u toho hezky vypl mozek. Pro mě to je zatím oddechová knížka, ale na další díl se i tak neskutečně těším, protože konec bylo hodně povedený. Hodnotila bych to tak na 4,5 *.Navíc mě zaujala obálka. Ta je opravdu povedená.
3.5/5*
Do knihy jsem šla s nulovým očekáváním a jsem za to docela ráda. Nebyla to nějaká wow senzace, ale bavilo mě to.
Některé kapitoly byly moc zdlouhavé a o ničem a jiné jsem hltala do poslední strany.
Wren jsem si oblíbila hned od začátku, s Rose mi to trochu trvalo a stále to u ní mám 50/50.
Wren s Torem si mě okamžitě získali. Ta jejich chemie? Zbožňovala jsem jejich scénky.
Shena bych 100% chtěla mít za kamaráda :dd..
Druhý díl si určo přečtu, protože ten konec byl jedno velké UGH!!
Tato kniha je takovou trošku typickou, ale právě proto skvělou, YA fantasy. Rozhodně na ní oceňuji poměrně originální námět, kde máme rozdělení dvojčat, přičemž sestry mají opravdu odlišnou osobnost a bylo znát, že je kniha psána dvěma autorkami. Velice se mi líbil velmi svižný styl psaní, díky kterému se kniha výborně četla. V každé dějové lince se zároveň nachází i romantická linka, které byly obě skvělé, ale vztah, který se rozvíjí v části s Rose, jsem si užila více. Jediné drobné výtky mám k ději, který se trochu déle rozjížděl a k tomu, že zde podle mě nebyl tak vypracovaný svět, jak být mohl. Nicméně toto jsou opravdu jen drobnosti, za mě má kniha jedno velké ano!
Za mě docela fajn čtení, ale konec byl trochu přeplácaný, klidně to mohlo skončit jako standalone. Jenom by stačilo, aby se trochu upravil konec.
Skvělá kniha! Zpočátku jsem se bála, že hnedka první díl (má to být trilogie) má skoro 500 stran, ale kniha mě chytla hnedka od začátku a nepustila až do konce. Protagonistky Wren a Rose jsou milé a dobře propracované postavy, a i vedlejší postavy neměli chybu (Shen, Tor, Celeste atd.) a i příběh má zajímavý námět. Jinak určitě doporučuji!
Awwwww!!
Naprosto miluju!!!!