Košík plný hlav
Joe Hill (p)
Budou padat hlavy... June Branchová je v průšvihu. Zůstala lapená na Brody Islandu a nemá kam utéct. Jejího přítele Liama unesla čtveřice krvežíznivých uprchlých trestanců, kteří se nezastaví, dokud ji nenajdou. Jediné, čím se může chudák June bránit, je prapodivná vikinská sekera s děsivou mocí – hlavy lidí, které setne, totiž stále mluví. Pokud má June zachránit Liama i sama sebe, bude muset zachovat chladnou hlavu... a nebo radši rovnou plný košík hlav! Spisovatel Joe Hill, tvůrce bestsellerů ze žebříčku New York Times (NOS4A2, Zámek a klíč) přichází s Košíkem plným hlav, prvním z chystaných hitů jeho nového vydavatelství Hill House Comics. Spolu s úžasnými kresbami Leomacse (Lucifer) obsahuje tahle sbírka, ze které vám bude běhat mráz po zádech, všech sedm sešitů minisérie, včetně návrhů postav a zákulisních náčrtků.... celý text
Literatura světová Horory Komiksy
Vydáno: 2023 , CrewOriginální název:
Basketful of Heads, 2020
![Vjeerus Vjeerus](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/289481/m_vjeerus-wE7.jpg?v=1572430744)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Moje první setkání s Joe Hillem, druhé s rodinou Kingových. Mám pocit, že mě Maine asi pronásleduje, nebo prostě netuším, co proti němu autoři mají, když se tam děje tolik hrůzných a divných věcí. Očividně je tato oblast dost prohnilá.
Chvilku mi trvalo se začíst, příběh jsem si začala pořádně užívat až s příchodem druhé hlavy. Co musím vyzdvihnout je humor v knize, často dost černý. Jako říct useknuté hlavě, aby neztrácela hlavu, to zacuká koutky skoro každému.
Hlavní hrdinka se s nastalou situací vyrovnala dost obdivuhodně a počas celého příběhu jsem čekala, kdy u ní dojde k tomu zhroucení. Její improvizace a logické uvažování mi bylo opravdu sympatické. Trošku jsem válčila s kresbou, kdy jsem si nemohla nějak ukotvit její vzhled, protože někdy vypadala jak chlapatka. Ale musím uznat, že já celkově nepreferuji tento typ oldschool kresby, i když k příběhu mi vlastně docela pasoval.
Knihu jsem dostala od @crew_komiks na jejich akci Crwecon. Sama bych po knize rozhodně nesáhla, ale musím uznat, že to byl nakonec fajn výstup z mé komfortní čtecí zóny. Děkuji.
![kolacky kolacky](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22834/kolacky-Oap.jpg?v=1619696292)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělý zážitek! Vtipný a originální příběh, vynikající kresba a hrdinka, která ze sebe musí dostat to nejlepší, jinak... Překvapení na každém kroku. V každém sešitu. Nejlepší nakonec.
A zbytek za mě dopověděli kolegové. Lenka.Vílka, Terva a MARTh. Super komentáře.
![PrincaListicka PrincaListicka](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/308783/m_princalisticka-EoS.jpg?v=1602450276)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příběh vyprávěný pouze slovy vyžaduje plnou imaginaci čtenáře, to však neplatí pro komiks, jenž je vyprávěn kombinovanou formou, tedy textem a grafikou. Joe Hill se již v minulosti předvedl jako vynikající vypravěč. Proto není divu, že atmosféra komiksu překypuje napětím, strachem a krví. Každá scéna, každé jedno okno prohlubuje zvědavost. Hlavní postavy jsou svým vývojem komplexní, nejsou složité, ale zároveň jim nic nechybí a postupně se vyvíjí.
Jenže komiks není jen o několika řádcích textu - stejnou, snad i významnější, úlohu hraje kreslíř. O vizuální stránku se postaral Leomacs, což byla volba více než skvělá. Z každého kousku ční atmosféra doby, napětí, humor i brutalita. I ten nejmenší panel je doveden do detailu. Leomacs perfektně zvládl vizuální stránku.
Jaký je Košík plný hlav? Je nenáročný, napínavý, drsný, vtipný a brutální. Košík plný hlav vás chytne a nepustí, dokud nebude konec. Je vhodný jako četba po náročném dnu nebo kdykoliv pro zábavu. S čistým svědomím jej proto mohu doporučit každému, kdo potřebuje vypnout, relaxovat a uvolnit se. Hlavní totiž je neztratit hlavu.
![Anushka1 Anushka1](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/226939/m_anushka1-wBn.jpg?v=1540934493)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Roztomilá jednohubka plná krve a useknutých mluvících hlav. Příběh je vlastně velmi jednoduchý. Dívka June se dostane do velkého problému, když jejího přítele odvedou kriminálníci a ona se ho pokusí zachránit. Při záchranné misi se však dozvídá pravdu o místním ostrově a jeho obyvatelích a my společně s ní zjišťujeme, že není všechno takové, jak na první pohled vypadá.
Joe Hill společně s ilustrátorem Leomacsem nám naservírovali pěkně ujetou jízdu, kde se pro sprostá slova nejde daleko a ostří sekery je pro June vstupenkou k záchraně. Přečteno to máte za chvilku, ale během toho se budete opravdu bavit a na konci si možná i řeknete "tak tohle jsem nečekal".
![GoodGames GoodGames](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/318812/m_goodgames-pjr.jpg?v=1593629918)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Joe Hill znovu dokázal, že po svojom otcovi zdedil nemalý talent. Košík plný hlav má veľmi vydarenú atmosféru hororových slasherov z 80. rokov, sympatickú hlavnú hrdinku, vydarenú kresbu a hneď niekoľko rozkošných hororových scén. Škoda toho, že tesne pred koncom nastáva dlhšie vysvetľovanie príbehu, ktoré mi predsa len trochu zobralo vietor z plachiet. Inak však dokonalá zábava.
![Terva Terva](https://www.databazeknih.cz/img/users/87_/87261/m_terva.jpg?v=1733671589)
Tys mi
usekla hlavu.
Sťalas mě.
Jak to,
že furt žiju?
Hlavně teď neztrácej hlavu!
Po rozbalení přišlo očuchání. Tento komiks slušně voní. Ovšem uvnitř na vás začne stříkat krev hned od začátku. A to nemluvím o těch mluvících hlavách a vikingské sekyře. Jenže to je pro hlavní postavu jen takový vedlejšák. Opravdový příběh je pak ukrytý v celém ostrově. Jeho detaily jsou čtenáři dávkovány kapitolu po kapitole. Na svět vylézají nové skutečnosti, nové cíle a furt se divíte, kdo všechno je v Brody Islandu vrah nebo magor, nebo obojí. Také, co chcete, když je to Maine. Kdo by chtěl žít v Maine?
Malá ochutnávka:
Skoro padesát let sem se modlil za znamení věčnýho života v Kristu, zatímco sem hřešil proti jeho slovu. A teď jsem za to potrestanej . . . přesně tím, za co sem se modlil! Věčným životem, uvězněnej ve svý vlastní zvrhlý hlavě!
(Existuje něco víc ubohýho, než drogovej dealer závislej na Bohu?)
Kresba je taková normální. Příjemná a líbivá. A ani žádné velké úlety, co se týče barev. Jsou spíš tlumený a dokonce i krev není tak vřískavá. I když useknuté hlavy vřískají celkem dost nahlas. Zajímavé jsou i úvodní listy k samostatným kapitolám. Vždycky na nich najdete něco jiného i něco, co vás rozesměje. Lehce černého humoru, to jen pro odlehčení situace. Joe Hill se zase jednou vrhnul na komiksový příběh a ten se mu povedl. Tedy, scénář je jen půlka příběhu, že jo. Tak že kresba k tomu a máte zběsilou, totálně šílenou jízdu.
Citát: Nikdy si neber sekyru do přestřelky.
Na konci je ještě pár bonusů. Tím prvním jsou alternativní obálky. Málokdy se mi stane, že se mi líbí všechny. A tady je do doslova nádhera. A pak následují rozhovory. Promluví k vám hlavy vykutálený, syn krále, Joe Hill osobně a kreslíř Leomacs. A v těch rozhovorech se ještě můžete kochat náčrtky. Na přebalu knihy zazní celé jeho jméno Massimiliano Leonardo. A abych byl úplný, barvy má na svědomí Dave Stewart. Košík plný hlav je slovy Joea Hilla: napínavý, vtipný a neodolatelně odporný. Tohle dílo je fakt bravůrní a vřele jej každému doporučuji.
Citát: Je zajímavý, že i smetí vypadá pěkně, když na něj dopadá správný světlo.
![MisaNuff MisaNuff](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
(SPOILER) *spoiler alert! Toto mi tak nesedlo. Má to dost předpokladů být pecka, ale na první čtení fakt nee. Přišlo mi, že se to hrozně dlouho rozjíždí. Snad 3 sešity z těch celkově 7 jsem si říkal, že se pořád nic neděje, co jsem si vlastně o knize nepřečetl v popisu (holka s magickou sekerou usekává hlavy, které pak pořád mluví). No a pak to bylo klišé za klišé. Hned jak zmínili, že je to ostrov, tak jsem si říkal, že určitě přijde bouřka, která jej odřízne a nepůjde elektřina. Jop, přišlo to hned. Pak jsem si říkal, o čem to tak asi může být, když jsem skoro v půlce a furt se nic nestalo, tak asi všichni lžou a není to tak jak se na první pohled zdá. Jop, všichni lhali. Ty zvraty jsou ale takové očekávatelné, nechci přímo napsat nudné, ale .. nebavilo mě to, nic co bych už nečetl mnohokrát a lépe napsané. Dále, většinou to moc neřeším, ale neseděla mi ani kresba. V některých panelech je hlavní hrdinka pěkná, v jiných naprostá šereda. Panely jak kdyby fotila holka na Instáč (přes zadek, vystrčený zadek apod.). Některé scény nedomyšlené, třeba jak přeskočí tu kládu na zemi, ostrá větev je na druhé straně, v dalším panelu už ji má v ruce a otočenou ostřím naopak. Nebo dost scén se sekerou nedává smysl s nápřahem apod. Normálně toto fakt neřeším, ale po právě dočteném Pošťákovi, který je naprosto dokonalý, jsem si tohoto prostě všímal. Papírově to má všechny předpoklady být super, ale mě to totálně minulo.
![het2 het2](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/277329/m_het2-q0L.jpg?v=1616994094)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Taková fajn jednohubka. Nejlepší o tom vlastně nic nevědět, takže napíšu jen, že příběh se mi sice líbil, ale až na pár opravdu originálních prvků - sekera, košík a něco málo dalších, je to, co se na ostrově děje, vlastně jen snůška mnohokrát viděných či čtených klišé. Ale zas tak moc to nevadí, protože to rychle odsejpá a člověk se u toho baví. A ta trochu oldschool Leomacsova kresba se k tomu perfektně hodí. Takže jo, je to fajn, ale že by to byl zázrak na absolutní hodnocení, to to teda ne. 3,5*
![DennisMoore DennisMoore](https://www.databazeknih.cz/img/users/93_/9316/m_dennismoore.jpg?v=1720098509)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Přesně si vzpomínám, jak jsem poprvé četl povídky Joa Hilla a byl zvědavý, jak moc se jeho styl bude lišit od stylu pana otce. "Nooo, synátor se s tím vůbec nepáře," napadlo mě tehdy, protože Hillovy příběhy zpravidla jedou od začátku do konce na plný plyn, jsou intenzivní, dravé, nemilosrdné... A často navíc děsně zábavné. A právě takový je i Košík plný hlav, který však kromě příběhu nabízí i nádhernou kresbu, již se navzdory zběsilému tempu knihy vyplatí vychutnávat. Velké doporučení.
![MARTh MARTh](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/303979/m_marth-kLa.jpg?v=1620119122)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Hukot, bezva jízda...v hlavní roli drsná akční June (Juninka), která za pomoci staré tajemné vikingské sekery zachraňuje svého přítele ze spárů bandy uprchlých "vězňů", kteří něco chtějí a nikdo pořád neví, co... a jak už to tak bývá, Juninka při své cestě zažije spousty zvratů a překvapení. Kromě akce, napětí a drsných scén se čtenáři dostane i notná dávka černého humoru. A kresba Leomacse už je jen pomyslná třešnička na dortu....parádně k celé podívané pasuje :-)...za mě 5*
![Lenka.Vílka Lenka.Vílka](https://www.databazeknih.cz/img/users/56_/56305/m_lenka-vilka-65420d14001ae.jpg?v=1698827540)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha Košík plný hlav obsahuje příběh, který je hodně věcí, jenom ne jednoduchým vyprávěním o magické sekeře a sekání hlav. Je to především příběh o tom, že v tomhle světě se můžete spolehnout jenom na sebe. Protože jenom sebe znáte nejlépe. Druhé skutečně ne. A že se vaší novou kámoškou stane krásná vikinská sekera? To už je jenom bonus. Tak si navlékněte žluté pláštěnky, do ruky vemte košík s hlavama darebáků a nezapomeňte na sekeru. Noc ještě nekončí a určitě je tam místo i pro někoho dalšího...
Košík plný hlav je i přes to dost nepříjemný téma neskutečně zábavná kniha. Navíc mě bavilo, že jsem si hned několikrát myslela, že vím, jak na tom dějově jako čtenář jsem. Ale ne, vždycky mě Hill převezl. Tady vážně není nic takové, jak se na první pohled zdá. Celá kniha je poměrně dost násilná a naplňující nepříjemnými pocity. Ale zároveň neskutečně vtipná. Protože jestli něco Joe Hill (mimo všechny ty ostatní věci) tak to je: napasovat černý humor úplně všude. Ano, je to klasická "hilovština". A já dostala přesně to, co jsem očekávala.
Hlavní hrdinku June jsem si oblíbila hned. Je to přesně ten typ lehce přidrzlý holky, která na jednu stranu využívá toho, jak vypadá. Ale když jí na někom skutečně záleží, udělá všechno, co je v jejích silách, aby mu pomohla. Proto mě moc bavilo, jak se postupně měnila, když si z nich zkládala mozaiku informací během celého příběhu. A jak se zachovala v rámci svého morálního kompasu, když už znala všechny informace.
S ostatními postavami se sice moc neseznámíme, ale zase to někteří z nich mají dost dost dobré hlášky. Kdo by to řekl, že hlava, která školní useknutá v košíku překrytá americkou vlajkou, může být tak trefná argumenty!
Stačí pouze obálka. Už jen ta úplně křičí: "Jenom se do mě podívej a koukni, co schovávám za další dobrůtky! Odkryj košíček a koukni se dovnitř!". A jak vypadá to, co spolu upekli Joe Hill a Leomacs? Naprosto skvěle. Děj knihy se odehrává v roce 1983. A je fajn dívat se na kresbu, která není žádná ultra moderní ani žádným způsobem experimentální. Prostě skoro jako kdyby odpovídala své době. A to je strašně osvěžující. Všechno správně sedí. Je to temné a neučesané. Možná proto předěly kapitol působí jako z jiného světa a o to víc mě bavily. Že je pod přebalem jiná kresba beru už jako jasnou součást Black Labelu. A tady je hodně povedená.
Po přečtení jsem o tomhle přemýšlela vlastně docela dlouho. Dějově je Košík plný hlav sice zkratkový, ale úderný. S naprosto skvěle zpracovaným nápadem a prďáckou pointou. A pokud se na konci s June nerozesmějete na celé kolo, asi pro vás není nejenom tahle kniha, ale ani celá tvorba Joe Hilla. Pokud máte rádi svěží horory (přesto s lehkým odérem krve), tohle si užijete. Vlastně bych se nebála tuhle knihu půjčit k přečtení tomu, kdo ještě nečetl žádný komiks. S velkou pravděpodobností bych jí nikdy nedostala zpátky. Ale každá další dušička v týmu je vítána s otevřenou náručí...
Bez váhání dávám všech deset useknutých hlav z deseti, protože tahle kniha si to zaslouží. Už jenom kvůli tomu, jak mě příběh pohltil, pobavil a dostal. A upřímně doufám, že u nás vyjdou další knihy z Hill House Comics. My si to zasloužíme!
![assa assa](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57639/m_assa-OaT.jpg?v=1645612930)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
June Branchová se dostala do zapeklité situace. Jejího přítele, Liama Ellswortha, unese gang zločinců z důvodů, které June nejsou známy. Vyzbrojena tajemnou vikinskou sekerou se rozhodne vzít celou záležitost do svých rukou.
Kdo již nějaký komiks podle scénáře Joe Hilla četl, ví, že jsou jeho díla plná absurdit zasazených do běžného prostředí. Košík plný hlav je první knihou řady Hill House Comics, jejíž námět Hill nosil v hlavě téměř deset let, než nakonec scénář spatřil světlo světa. Sekera, která přináší život místo smrti a hlava nešťastníka i po setnutí nadále vnímá, tu kupodivu hraje až druhé housle a celý příběh se zabývá především pátráním June po svém příteli a rozmotáváním klubka nejasností, které vede k odhalení rozsáhlé korupce na ostrově Brody Island odříznutém od civilizace nenadálou bouří.
Příběh je plný černého humoru, jež mají na svědomí uťaté hláškující hlavy obývající proutěný košík, jak již titul napovídá.
O kresbu se postaral Leomacs (pseudonym Massimiliana Leonarda), který pracoval například na sérii Lucifer.
Kniha obsahuje nejen všech sedm sešitů, které postupně vycházely od října 2019 do května 2020, ale i ukázku několika alternativních obálek a rozhovory s Joe Hillem a Leomacsem.
Nakladatelství CREW vydává takto ucelené dílo Joe Hilla v jedné knize vůbec poprvé a kdo má rád příběhy tohoto autora, je pro něj takřka povinností zařadit si ji do knihovny vedle těch od Comics Centra.
![knizninadsenec knizninadsenec](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/289482/m_knizninadsenec-H3U.jpg?v=1678574258)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tuto knihu jsem dostala od Nakladatelství CREW na Crweconu. Sama bych si jí nejspíše nevybrala, protože to není žánr, který běžně čtu. Ale jsem ráda, že se ke mně dostala. Bylo to... Neuvěřitelné. Bylo to wow, masakr.
June se zkrátka objevila ve špatnou chvíli, na špatném místě. Pomalu zjišťuje, že to není dobré místo s dobrými lidmi. Kvůli jedné události je nucena bránit se vikinskou sekerou. Zkomplikuje se to a ona se jen brání, ale je to opravdu drsné. Odhaluje jednu lež za druhou, když se snaží najít a zachránit svého přítele, jak naznačuje anotace. Pokaždé se musí bránit jinému ze zločinců, kteří se jí pokouší zabít a pak to stejně skončilo jinak, než jsem si myslela. Rozhodně mě překvapil vývoj událostí a i konec.
I když to není můj oblíbený žánr, tak tento příběh mě zaujal a já ho zhltla. Bylo to děsivé, drsné, poutavé a přesto chcete vědět (já alespoň chtěla), kam to June posune a jak to dopadne. Hodně drsné. Byl to rozhodně velmi zajímavý příběh, který se dobře četl a ilustrace ho skvěle doplňovaly.
Zajímavé jsou i bonusové náčrty, návrhy postav...
Hodnotím 4,5
2013 | ![]() |
2010 | ![]() |
2011 | ![]() |
2016 | ![]() |
2007 | ![]() |
Hodně jsem se na tenhle příběh těšil a nezklamal mě. Je na něm něco, co ukazuje styl Joe Hilla tak okatě, že jsem si okamžitě vzpomněl na jeho další komiksy a knihy. V podstatě asi první kniha z edice Black Label, který není o hrdinech DC, ale proč ne, jsem rád, že se sem tahle kniha taky dostala.
Příběh je v podstatě banální, ale má v sobě nějakou zvláštní hloubku. Romance mezi floutkem, který je od začátku podezřele perfektní a mezi holkou, která v podstatě vůbec není perfektní a v tom je její krása a sympatie. June je od začátku pecka, od těch kraťásků a rajda vzhledu, který navozuje atmosféru mládí a léta, až po bezprostřednost a nedbalou eleganci. Čtenář má hned jasno, kdo v tomhle příběhu bude hrát prim. Ostatní postavy se ukazují tak nějak tlumeně, pohledem June, takže ani čtenář neví, co je a není pravda. Nespolehlivý vypravěč buduje atmosféru nejen počasím - bouří, ale i lhaním a strachem postav. No a pak přichází ten fantasy magický prvek, který je možná jen letmo a neumětelsky zasazený do severské mytologie, ale to přece June neřeší, protože ta chce jen přežít. A to je další pěkný bod. Jak se z touhy po přežití z někoho stane pěkně vražedná mrcha.
Samotný děj se slušně rozjíždí a celý vyprávění je dynamické. Čtení mi odsýpalo a byl jsem nadšený, nakonec jsem knihu přečetl jedním dechem. Postupné odhalování pravdy a výsledná ironie toho, kdo je špicl, to už byla jen třešnička na dortu. Joe Hill umí vyprávět temné historky s velmi hustou atmosférou aniž by se musel uchylovat k nějakým extra hororům a fabulacím. Píše tak nějak lidsky, že postavy je lehké pochopit a tak nějak se dá i celá ta událost snadno pojmout. Výsledek je působivý a "uživatelsky přívětivý". K tomu nádherná kresba, která v sobě má to kouzlo léta i sílu bouře. A přitom jednoduchá... Klidně sem valte víc takových příběhů, je to skvělé čtení. :)