Vánoční říše přehled
Joe Hill (p)
Victoria McQueenová měla odjakživa zvláštní schopnost: Dokázala najít ztracené věci i odpovědi na otázky, jež nelze zodpovědět. Občas jezdívala na kole k polorozpadlému krytému mostu, který ji během chvíle odnesl, kamkoli si přála – na jiné místo v Massachusetts nebo v celé zemi. Jednoho dne ovšem Viky potkala Charlese Manxe, který má zvláštní slabost pro děti. Vlastní starý Rolls-Royce s poznávací značkou NOS4A2, v němž vás po tajných silnicích odveze na to nejúžasnější, ale také nejděsivější hřiště, jaké jste kdy viděli. Viky, jediné dítě, kterému se podařilo z Manxových spárů uniknout, je nyní dospělá a snaží se na prožité hrůzy zapomenout. Netuší ovšem, že Manx na ni nikdy nezapomněl – a co hůř, vybral si nového spolujezdce na cestu do pekla: Victoriina malého syna.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vánoční říše. Přihlašte se a napište ho.
Vánoční říši aka NOS4A2 jsem si nechala tématicky na prosinec, na vánoční čas. A byla to jízda. Joe se rozhodně potatil v tom nejlepším slova smyslu. Vtáhlo mě to do děje tak moc, že jsem to přečetla za jeden den a řadím mezi oblíbené a příští rok si ráda dám re-reading. Skvěle vykreslené a uvěřitelné postavy, hororové prvky dobře zasazené do děje a solidně budované napětí. Čtenář čeká a čeká, kdy se konečně podívá do té vánoční říše a když se tam konečně dostane, je přesně taková, jaká byla slíbená. Aspoň pro ty, kteří nejsou zváni.
Co lepšího číst o adventním víkendu než vánoční horor, který má 666 stran? A že to byla jízda. Rolls-Roycem Přízrak. Vicky sice má neuvěřitelnou schopnost najít ztracené věci, ale platí za to krutou daň. Jako dítě přijala skutečnost, že zná Zkratku přes most do říše ztrát a užívala si to. Jako dospělá si myslí, že je schizofrenička a všechny ty nevysvětlitelné události se dějí jen v její hlavě. Ovšem jen do doby než Přízrak odveze i jejího synka. Příběh je to neskutečně napínavý, ale naštěstí ne moc strašidelný. Čekala jsem to horší. I když, co může být strašidelnějšího než si myslet, že mám strašidla v hlavě? Autor si výborně pohrává s nápadem, že myšlenky nás dostanou, kam si budeme přát. A to, že poslední slovo kapitoly, je nadpisem kapitoly další, když popisuje, kudy Vicky jde, napětí také stupňuje. A ten konec? Každý by chtěl mít tatínka jako je Lou, aby ho zachránil. Mě to vůbec nenapadlo a přitom je to naprosto logická věc.
Kniha Vánoční říše v seznamech
2013 | Vánoční říše |
2010 | Rohy |
2011 | Vítejte v Lovecraftu |
2016 | Ohnivý muž |
2007 | Černá krabice |
Potrebovala som knižku s vianočnou tematikou do výzvy mojej čitateľskej skupiny a vybrala som si toto tu.
Šialene úžasný príbeh o uličnici Vicky, bicykli a motorke Triumph, o Waynovi, Louovi a Charliem Manxovi.
O našich vnútorných svetoch, o mostoch, ktoré nás prenesú do neznáma a o strašidelnej Vianočnej ríši.
Akurát v tejto knihe nie je nikto normálny. Autor sa skutočne "vybúril" a nadelil svojim postavám alkoholizmus, schizofréniu, obezitu, rozvrátené rodinné prostredie...
Celkovo je však príbeh výborný, skvelo vystavaný a kľudne ho odporučím ďalej.
Vianočná ríša čaká...
"Pravá ruka si vzpomněla, co má dělat, přidala ještě víc plynu, motor zaburácel a vyletěl ze zatáčky jako korek, který někdo stáhl pod vodu a pustil. Guma našla silnici a triumph odskočil od kamer, od mikrofonů, Tabithy Hutterové, Loua, domu a Vickyiny příčetnosti."
"Vicky tvrdila, že může přivést svůj most do tohoto světa, ale zároveň existuje pouze v její mysli. Znělo to jako blud, dokud jste si neuvědomili, že lidé neustále uskutečňují nereálné věci: nahrávají hudbu, kterou slyšeli v hlavě, představí si dům a postaví ho. Fantazie je jen realita, která čeká na uskutečnění."