Kosmonaut z Čech
Jaroslav Kalfař
Cesta do hlubin vesmíru a astronautovy duše. Když se ve sluneční soustavě objevil podivný oblak, rozhodla se malá země uprostřed Evropy vyslat na nebezpečnou misi jednočlennou posádku. Vyvolený astronaut Jakub Procházka by se mohl stát nejslavnějším mužem na Zemi. Pokud ovšem není celý projekt předem určený k nezdaru – ať už pro neznámou podstatu oblaku, nebo proto, že si s sebou Jakub vedle vědeckých zkušeností veze i břímě minulosti… Skličuje ho osamělost i ztráta kontaktu s manželkou, kterou nechal doma. Jaká jsou dosud neodhalená tajemství vesmíru? A jsme v něm sami? "Kalfařův neposedný a hyperaktivní styl pohrdá obecnými hranicemi, stejně jako texty mladého Jonathana Safrana Foera. Jeho román je částečně vesmírná opera, trochu pohádka, ale především milostná báseň věnovaná Praze. Vtipný, lidský a zvláštně věcný příběh, jak to v jeho stručném shrnutí nelze vyjádřit." - The Guardian "Zkombinujte Bradburyho a Lema se Saint-Exupérym i trochou Kafky a dostanete vydařený debut českého emigranta Jaroslava Kalfaře. S nepatrnými odbočkami do české historie na pozadí studené války a současné vratké demokracie má Kalfařův vynalézavý román spád… baví, provokuje." - Kirkus Reviews Jaroslav Kalfař Narodil se a vyrostl v Praze, ale v patnácti letech se přestěhoval do Spojených Států. Získal titul MFA na Newyorské univerzitě, kde se účastnil programu Goldwater Writing Project a byl nominován i na první stipendium E. L. Doctorowa. Žije v Brooklynu. Svůj první román Kosmonaut z Čech napsal anglicky a získal s ním v zahraničí přízeň čtenářů i uznání kritiků. Petr Jeništa (* 1977) Po studiu Pražské konzervatoře působil postupně v divadlech F. X. Šaldy v Liberci, v hradeckém Klicperově divadle, v Divadle Husa na provázku, v HaDivadle a v Národním divadle v Brně. Od roku 2013 je ve stálém angažmá v Divadle Na zábradlí. Filmoví a televizní diváci si ho mohli všimnout také ve snímcích Nuda v Brně (2003), Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště (2005), Kuličky (2008), Proměny (2009), Příběh kmotra (2013), v seriálech Život a doba soudce A. K. (2014), Já, Mattoni (2016), Bohéma (2017) nebo v TV filmu Hlas pro římského krále (2016). Veronika Khek Kubařová (* 1987) Vystudovala herectví na Pražské konzervatoři. Po absolutoriu se přesunula do Městského divadla v Mladé Boleslavi, v letech 2011 - 2014 byla členkou souboru Městkých divadel pražských Rokoko a ABC, od ledna 2015 působí v Dejvickém divadle, ale hostuje i na dalších scénách. Na stříbrném plátně debutovala ve filmu Rafťáci (2006), následovaly role ve snímcích Nejkrásnější hádanka (2008), Ženy v pokušení (2010), Lidice (2011), Můj vysvlečenej deník (2012) nebo Tři bratři (2014). Vasil Fridrich (* 1976) Absolvoval DAMU, během studia také účinkoval v divadelním spolku Kašpar a v divadle J. K. Tyla v Plzni. Po skončení studií získal angažmá ve Švandově divadle, v letech 2002–2005 působil ve Středočeském divadle Kladno. V současné době je členem souboru Městských divadel pražských a hraje také s Komorní činohrou Praha. Zahrál si například ve filmech Vaterland (2004), Hlava-ruce-srdce (2010), Kobry a užovky (2015) nebo v seriálu Ohnivý kuře (2016).... celý text
Romány Literatura česká
Vydáno: 2017 , OneHotBookOriginální název:
Spaceman of Bohemia, 2017
Interpreti: Petr Jeništa , Veronika Khek Kubařová , Vasil Fridrich
Očekávání jsem měl veliká dle chvalozpěvů okolo. Bohužel ta kniha je jedno velké zklamání.. Mohlo to být dobré sci-fi, kdyby to skončilo někde v půlce a rozvedlo to téma "pavouka". Takhle je to něco, co se minulo žánrem a smyslem. Alespoň v mých očích..
Knihu jsem četla v anglickém originále, takže se mi nečetl tak úplně lehce, ale byla čtivá. Myslím, že autor umí psát a zaujmout. Dvě dějové linie mi nijak zvlášť nevadily, spíš naopak. Jen závěr mi přišel docela dlouhý.
Od první stránky prostě víte, že držíte v ruce dobrou knihu. Smích, napětí, kafkovský styl, vesmír. A symbolika - vesmírná loď -Jan Hus, ta mne upřímně dostala :).
První polovina knihy, kdy se seznamujeme s Jakubem, jeho dětstvím a letem do vesmíru mě nesmírně bavila a viděla jsem v ní velký potenciál i díky flashbackům do let minulých a příběhu celé rodiny. V půlce se pro mě ale kniha zlomila, mimozemská linka mě v knize vůbec nebavila a kdyby příběh skončil v polovině, vůbec bych se nezlobila. Některé závěrečné části byly super, ani vyznění mi nevadilo a autor zcela jistě umí dost dobře psát. Škoda, potenciál to mělo opravdu velký a rozhodně autorovu tvorbu nespustím z očí.
Příběh poutavý a dobře napsaný. Trošku ale zklamání na to jaký se v médiích dělá humbuk kolem této knihy. Chvílema je opravdu cítit ten Kundera, což je příjemné, ale přesto mi něco na konci knihy chybělo.
Moje pocity po přečtení jsou rozpačité. Dějová linka ve vesmíru a minulost hlavního hrdiny k sobě nějak neladí. Není to ani plnokrevná sci-fi, ani román o vyrovnávání se s traumatem z dětství v komunistickém Československu. Také se nemůžu zbavit dojmu, že přestože je příběh plný úvah hlavního hrdiny nad životem jeho i jako takovým, jde tak nějak po povrchu a že už jsem něco podobného někdy a někde četla. Možná by knize prospělo, kdyby nebyla románem, ale kratší novelou.
Tak nevím.. Ze začátku to byla taková melancholická depkoidní sci-fi.. Pak se do toho vložily vzpomínky na komunismus a to mi přišlo, že to nemá s dějem nic moc společného. Ano, chápu, že pro zahraniční čtenáře to může být atraktivní, ale do sci-fi se mi to moc nehodilo. Budiž. Na konci jsme zjistili, že to mělo svůj důvod. I když i to mi přišlo lehce přitažené za vlasy. Nicméně druhá část mi moc smysl nedávala.. Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a že nějaký čech dokázal napsat New York Bestseller, ale já už se k ní vracet nebudu.
Kalfař píše výborně a z první poloviny knihy jsem byl dost nadšený. Připomínalo mi to jednak Vonneguta, jednak cokoli typicky českého – Kunderu, Hrabala, cokoli. To byla ovšem první polovina knihy, kdy kosmonaut letí TAM. Během této první poloviny děje autor přiměřeně využil sci-fi propriety – má kosmonauta v raketě, mimozemšťana a záhadu.
Bohužel ve chvíli, kdy kosmonaut doletí k záhadě, autor selhává. Záhadu nevysvětlí, mimozemšťana ztratí a kosmonauta pošle zpátky domů. Tím přijde o veškerý potenciál, který mu sci-fi žánr dal jakoby navíc, a posílá milou sci-fi rázným kopancem do háje. Hlavním kladem knihy potom zůstane flashbackový příběh hrdinova dětství, což je ostatně (vedle občasných vtipných reflexí české současnosti) nádivka celé knihy. Dalším kladem je pak milostný příběh hlavního hrdiny a vůbec ta část děje, která se odehrává v naší současnosti – možná jsou to nejkrásnější a nejpravdivější pasáže celé knihy vůbec.
Ovšem v okamžiku, kdy se autor rozloučí s mimozemšťanem, který ostatně mluvil čím dál tím víc z cesty, ztrácí román to, čemu se říká plausibility, věrohodnost. Rozpadá se na dva kusy, z nichž ten jeden je zcela v pořádku, a ten druhý, scifistický, najednou nemá smysl.
To, že kosmonaut letí ještě ZPÁTKY, už vlastně nemá co dělat se žánrem sci-fi, i když se to ještě odehrává v raketě. Ostatně hrdina se celkem brzy ocitne na Zemi a pak už se řeší jenom jeho love story, česká minulost i současnost, politika, a kniha končí.
Takže co o tom říct? Je to jako když postavíte barák z dobrých materiálů, ale uděláte v něm konstrukční chybu. Román je jako dům. Tento román je jako kousek literatury celkem hodnotný (to už záleží na vkusu jednoho každého z nás), ale jako kniha, román, zkrátka jako dílo s určitým účelem je pokažený a proto do značné míry bezcenný.
Super román. Zdejší relativně nízké hodnocení mě celkem překvapuje – jako bychom neuměli číst něco, co není napsané „naplacato“. Ale je fakt, že se vám to asi musí trefit do nálady... Jen konec s Lenkou mi nepřišel uvěřitelný.
první polovina super, druhá mě opravdu nebavila - skvělý nápad, ale myslím, že druhá polovina knihy mohla být zvládnutá lépe. Dočítal jsem to s nechutí a musel se přemáhat.
Jsem tak nějak na vážkách. Nemám ráda knihy o vesmíru, na druhou stranu hovory s Hanušem mě příjemně překvapily.
Jakubovo dětství (za éry osvobození od komunistického režimu), mi přišlo zajímavé, ale návrat zpět do Čech z vesmíru byl nudný a nezáživný.
Suma sumárum je to průměrná knížka, nic dech beroucího.
Podľa mňa veľmi dobrá kniha, úvahy o tom čo človek naozaj v živote potrebuje. Naväznosti chýb človeka na deti i rodičov. A dozvedela som sa aj nové informácie o dejinách Čiech.
Výborná kniha. Budu jeden z mála lidí, co tady hodnotí jinak, ale ta kniha je výborná. Nedivím se, že je mezinárodním bestsellerem. Ta kniha není zbytečně ukecaná, má jasnou strukturu, ani kousek příběhu tam není zbytečný. Nelibuje si v jazykových kličkách,podstatný je tam příběh, myšlenka, to i putování tam a zpátky, hledání. A je to sci-fi, podobně jako například Vesmírná Odyssea si klade docela závažné otázky. Do Čechů a jejich maloměšťáctví to šije zleva zprava, nicméně laskavě, s láskou. Akceptuje pocity viny rodičů za činy dětí, odpovědnosti dětí za činy rodičů a celkově se vyrovnává s českou povahou a skvěle. A nejen to, taky se vyrovnává s tíží komunismu a taky skvěle. Nečekejte nějaké high-tech popisy, nečekejte brakovou sci-fi, nečekejte emzáky lítající po vesmíru nebo Enderovu hru. Tohle je dobře napsaný román s prvky sci-fi. Je tak dobře napsaný, že o našich dějinách a zemi se něco dozví i lidé, kteří ji/je detailně neznají. A dozví se docela dost i o lidech a dějinných událostech, které jsou ve světovém měřítku tak nějak spíše menší a ne tak výrazné. Když už pro nic jiného, tak za tohle si ta kniha zaslouží plný počet bodů.
Chápu, že téma komunismu je kapitola dějin, která se nemá zanedbávat, ale když mi někdo prezentuje knihu jako sci-fi, a dostanu antikomunistickej psychoblábol, tak jsem vážně naštvanej.
V jednu chvíli čtete poměrně čtivý depresivní román s nádechem sci-fi a jako když utne, ocitnete se v minulém století. Říkáte si - zajímavě stylizovaná kompozice? Ne. Tyto historické flashbacky splňují účel, a to retardují děj. Fungovalo by to skvěle, kdyby děj hlavní části nebyl napínavý asi jako dobrodružství Brouka Pytlíka. Musím ovšem vyzdvihnout pěkný popisný styl, za mě asi jediné plus.
Shrnutí - děsně ploché dílo bez duše. Do čtenářské výzvy dobré. Nejsem komunista, kdyby to tak vyznělo. Kdo by sakra pojmenoval raketu "Jan Hus"?
Tuto knihu nemohu ohodnotit jinak než 100 %. Hodnocení v Databázi knih není příliš vysoké, což je pro mě překvapující, když přihlédnu k tomu, že se jedná o debut.
Kniha má 2 části: Stoupání a Pád. Více se mi líbila první část. Líbilo se mi, když se Jakub potkal s mimozemským tvorem, kterého pojmenoval Hanuš (měl 34 očí a měl rád nutelu. :)
Líbily se mi i Jakubovy vzpomínky z dětství, v knize nalezneme i zamyšlení nad komunismem a kapitalismem, nad osobnostmi Jana Husa, Václava Havla, Dr. Edvara Beneše aj. Rovněž se v knize řeší láska mezi Jakubem a Lenkou. Jako drobné mínus bych považoval popis sexuálních scén.
Jaké poučení vyplývá z této knihy? Děti nemohou za činy svých rodičů, ať už se rodiče dopustili jakýchkoliv křivd na jiných lidech. To je velmi důležité si uvědomit.
Ani čihi, ani hota. Sic dávám za 4, přesto jsem tak na půl.
Knížka byla určitě zajímavá a co se týče mě jako fanda vědecko-fantastických románů, určitě příjemně překvapila. Trochu nejasný byl pro mě jeho zjevený, nový kolega spolucestovatel. Druhá část však již z tohoto pohledu záživná nebyla. Ale zase to byla taková sonda do vnitřního boje 1 českého kosmonauta, jeho touha po návratu a boje o svou lásku, a nakonec i spravedlnost.
prvotina láska zfilmováno česká literatura hledání smyslu života Čechy úvahy a zamyšlení české sci-fi život ve vesmíruAutorovy další knížky
2017 | Kosmonaut z Čech |
2023 | Stručná historie věčného života |
Tuto knihu jsem vytáhla z knihovny (naprosto nezáměrně) hned po Faberově Knize zvláštních nových věcí, k níž je, jak jsem zjistila, přirovnávána. Bohužel. Tato okamžitá konfrontace nebyla pro Kosmonauta z Čech příznivá...přestože má kniha pěkné momenty a nápady, dá se najít něco k zapřemýšlení a Jakub z první poloviny knihy (než projde proměnou v akčního filozofa v akutní depresi) je milý sentimentální sympaťák, tak celkově mi kniha přišla povrchní, přehlcená, nekompaktní a nesourodá.