Kouř z komína - pohádkový román
Petr Chudožilov
Příběh pohádkové knihy Kouř z komína je spletitý a neobyčejný, podobně jako jsou neobyčejné příběhy děvčátka Lízy, papouška Čárlýho, paní Müllerové, principála cirkusu Zanzibar a zbloudilého lva, jejichž dobrodružství, sny a stíny se protnuly na jejích stránkách. Knížka vychází nyní poprvé v původním, českém jazyce v nakladatelství Albatros – více než deset let poté, co byla vydána v překladu do němčiny ve Švýcarsku a oceněna prestižní Evropskou cenou za nejlepší německy psanou pohádku.... celý text
„Skutečnost a sen jsou podobné povahy, neboť jsou upředeny ze stejné látky!“
Nejsem si jistá, že je to opravdu kniha pro děti. I když na druhou stranu, pokud je za dětskou knížku vydáván Malý princ nebo Alenka v říši divů... Navíc co se týče druhé jmenované, tak Kouř z komína je mnohem mnohem lepší než tato opěvovaná klasika. I tady jde sice logika stranou a čtenář se ocitne ve světě, kde se mísí realita se snem, ale narozdíl od Alenky nezklouzává k pouhé bezduché nesmyslnosti. Příběh je to krásný, poetický, s kouzelnými ilustracemi a sympatickými hrdiny, kteří musí bojovat s lidskou zlobou, chamtivostí... a se smrtí. Je o síle lásky a přátelství. Je to příběh s dobrým koncem, který se dotkne vaší duše.
„‚Člověk zemře!‘ pravil hlas tiše. ‚Jeho duše odletí s kouřem. Ale naše láska se vždy bude vznášet jako duch nad vodami.‘“
Krásná kniha s krásnými ilustracemi. Příběh tak zvláštní, neotřelý, hluboký. Užily jsme si to s kamarádkou, které jsem jednotlivé části postupně četla do telefonu. Budou mě určitě zajímat autorovy další knihy, neboť způsob jeho psaní je pro mne velmi podmanivý.
u této knížky člověk zapomene na logiku a rozum a ponoří se do vln fantazie, které jsou ještě prohloubeny snovými obrázky
Překrásná knížka, jsem ráda, že jsem na ni narazila. Nádherný jazyk doplňují krásné ilustrace.
2008 | Lahvová pošta |
2015 | Kouř z komína - pohádkový román |
2013 | Příliš mnoho andělů |
1990 | Na velrybě |
1969 | Kapři v kvetoucích trnkách |
Velmi poutavě napsaná kniha, okouzleně jsem obracela stránku za stránkou a vychutnávala si originální příběh a malebný český jazyk.
Jako třešnička na dortu tu jsou krásné kresby.
Původně jsem knihu chtěla poslat dál, ale po přečtení jsem se rozhodla, že mi bude zdobit mou knihovnu a určitě si ji ráda ještě někdy v budoucnu znovu přečtu.