Kouzelné pastelky
Marcela Kotová
Čteme sami série
"Podporujte přirozený rozvoj čtenářských dovedeností svých dětí. Díky komplexnímu čtenářskému systému z nakladatelství Fragment budou číst jako draci!" Kačenka si přála dárek, kterým ohromí všechny spolužačky. Když dostane jen obyčejné pastelky, je zklamaná. Jenže všechno je jinak – pastelky jsou kouzelné! Zažije s nimi spoustu legrace, a navíc pozná, co je to opravdové kamarádství. Vánoční příběh s krásnými ilustracemi je přizpůsobený začínajícím čtenářům, kteří se učí číst genetickou metodou. Text knihy je vytištěn velkými písmeny a jednoduché věty usnadňují první samostatné pokusy o čtení. čerpáno z: albatrosmedia.cz... celý text
Čtenářský systém nakladatelství Fragment je mi sice velmi sympatický, ale tahle knížka mě příliš nenadchla. Hned první kapitolka je pro mě poněkud nelogická - dárky přece rozdává právě Kačenka, tak jak je možné, že tam jeden, právě se svým jménem, zapomene? A tatínek jí musí oznámit, pro koho je - když doposud přece musela číst jména ze všech dárků!?!
S tím souvisí i druhá otázka na konci této kapitoly; považuju se za zkušeného čtenáře, ale nějak mi uniklo, že Kačenka byla smutná. A tak bych mohla pokračovat. Beru zvláštní pravidla čarování, proč ne, ale už méně ty "dětské" kresby - mnohem více bych věřila jinému pejskovi, brusinkám, růži, natož kočáru se dvěma bělouši.
A dostávám se k "ponaučení", které z příběhu trčí na můj vkus příliš okatě. Ale uznávám, že chyba může být ve mně, třeba to děti budou brát úplně jinak a já jsem vedle jak ta jedle!
Takže chybička v poslední větě příběhu (který má pouhých 60 stran) je tím jediným objektivním nedostatkem; zbytek mého komentáře je ryze subjektivní záležitost.
Hezká knížka o malé holčičce Kateřině, která se snaží mít kamarády. Milé vyprávění o kouzelných pastelkách. Ač už nejsem začínající čtenář, moc se mi líbila. Škoda, že nebyla delší.
genetická metoda čtení (velká písmena)
Pro mě jako dospělou trochu nemastné neslané. Holčičkám se asi bude líbit víc. Reálie běžného života a do toho jedno kouzlo: pastelky, jejichž kresby ožívají. K tomu kniha předává poselství, že z přátelství plyne více radosti než z kouzel. Tahle myšlenka text pozvedá o úroveň výše: je tu (alespoň) něco k zamyšlení.