Vikingové - Záhada rohatých přileb
Veronika Válková
Ocitnout se mezi Vikingy není žádný med. Smrdí cibulí, chrápou jako medvědi a neustále se vytahují, kdo pobil víc nepřátel. Jsou to ale vůbec Vikingové, když nemají na přilbách rohy?! Téhle záhadě chce Bára přijít na kloub, v první řadě však musí překazit chystanou vraždu náčelníka dračí lodi Sigurda... Historička Veronika Válková ve svých knihách přenáší čtenáře do reálné historie, kde spolu s Bárou zažívají napínavé chvilky, zároveň se toho ale také hodně dozvědí.... celý text
Zatím nejlepší díl série (čtu to tak nějak na přeskáčku). Napínavý příběh, kdy neschcete, aby skončil a Bára se vrátila na půdu. Boží!
(SPOILER)
Tuhle sérii je radost číst. I pro dospěláka. Malý SPOILER: Postavy Sigurda, Hálfdana, Illugigo i dalších si prostě musíte oblíbit.
Dobrodružnou plavbu s Varjagy po Kyjevské Rusi z Velikého Novgorodu do Kyjeva jsem bohužel (právě ten příjezd do Kyjeva) dočetl v osudný den neomluvitelného ruského útoku na Ukrajinu a Kyjev. 24.2.2022. Úplně to člověku vezme chuť.
Velikij Novgorod je mimochodem nádherné město - před 10ti lety jsem tam 2 dny strávil, Kyjev je taky přenádherné město, o to víc mne neblahé souvislosti při čtení zasáhly.
Nicméně bude-li to díky tomu ruskému magorovi v budoucnu ještě kdy možné, aspoň do toho Kyjeva si zajeďte.
Pro mě zatím nejlepší díl ze série. Příběh je opravdu napínavý a neustále se něco děje. Seveřani, ač drsní muži, jsou sympatičtí a docela jsem si je oblíbila.
Takže jsme se společně s Bárou přenesli do doby vikingů(nebo vaarjagů, jak chcete) a plavili se s ní na lodi drakkar. Musím přiznat, že je to pro mě zatím nejlepší knížka z téhle série. A to hned z několika důvodů.
Sama se docela zajímám o severskou mytologii, takže jsem jistý základ měla a k tomu jsem po dobu tohoto příběhu nabalovala informace. Taky mě zaujal život v té době a různé pomůcky, které tam používali, nebo jak přesouvali lodě po souši v průvlacích. A například na tu otázku, proč nemají vikingové na přilbách rohy, jsem zjistila odpověď společně s Bárou. Taky ta cibule může být docela dost potřebná.
A oceňuji, že tam autorka vmíchala i nějakou tu krvavou bitku.
Nádherná kniha,Bára je velice sympatická a uvěřitelná.Už se nemůžu dočkat nové knihy.
Psáno moc příjemným stylem.
Další Bářino dobrodružství s kouzelným atlasem. Tentokrát mezi Vikingy. Opět za jedna.